Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

wifi.jpgPro připojení Xboxu 360 do internetu (routeru/ADSL modemu) používám originální WiFi adaptér, který je ale poměrně drahý. Proto jsem provedl několik pokusů s křížením WiFi zařízení jak pro Xbox 360, tak i pro počítače. Nejprve jsem se chtěl přesvědčit, jak si poradí počítač s Xbox 360 WiFi adaptérem, který spojuje s konzolí klasický USB kabel. Po připojení periferie do počítače se rozsvítila informační dioda na adaptéru, tudíž napájení fungovalo a Windows adaptér korektně rozpoznal.

Následně se objevil standardní průvodce vyhledáním ovladačů pro nový hardware, ale v tomto bodě nastal problém, protože Windows XP nemají nativní ovladač pro adaptér a Microsoft samozřejmě žádný počítačový driver pro svůj Xbox WiFi adaptér nenabízí. Takže počítač sice periferii ropozná korektně, ale bez potřebných ovladačů nelze zařízení spustit. Možná se časem objeví nějaké použitelné drivery třetích stran (třeba od zařízení se stejným chipsetem) a nebo by možná šlo zkoušet metodou pokus-omyl zavést ovladače od podobných USB WiFi adaptérů. Ovšem chtělo by to nejdříve zjistit výrobce bezdrátového chipsetu v adaptéru. Obojí jsem ale nezkoušel.

Takže WiFi adaptér pro Xbox 360 s počítačem nefunguje. Ale jak je to v opačném případě, kdybych do konzole zapojil USB WiFi adaptér určený pro počítače? Tento test jsem provedl s USB adaptérem Asus WL-169, který na počítači funguje naprosto spolehlivě. Jelikož se tento adaptér nevejde ani do jednoho ze tří USB portů na Xboxu 360, propojil jsem jej do konzole s pomocí krátkého prodlužovací kabelu. Originální WiFi adaptér k Xboxu jsem samozřejmě vypojil. Ovšem po zapnutí konzole se nerozsvítila indikační dioda na PC adaptéru. To by ale nevadilo, protože jsem dodatečně zjistil, že dioda zobrazuje pouze bezdrátové sítě, tedy nikoli napájení.

Nicméně Xbox PC adaptér nerozpoznal. V přehledu nastavení sítě konzole ukazovala, že není zapojen WiFi adaptér a testování síťového připojení okamžitě skončilo právě na tom, že systém nerozpoznal připojené PC WiFi. Přitom vytvořit knihovnu ovladačů pro nejběžnější PC WiFi adaptéry není žádný problém, podobně v pohodě fungují povolené USB disky. Jenže Microsoft chce především vydělat prakticky na všem co s Xboxem souvisí, když vlastní konzole podle odhadů přestane být dotována až příští rok. Rozpoznání PC adaptérů tedy není schválně vytvořeno, aby si byl zákazník nucen koupit težce předražený oficiální adaptér.

Sice hráč, jenž bezdrátové připojení nevyužije, nemusí zbytečně připlácet za další technologii, nicméně se stejně nemůžu ubránit dojmu, že tento způsob je vytvořen daleko spíše pro namastění kapsy giganta z Redmondu, než pro uživatelskou volbu, protože výsledná cena originálního adaptéru k Xboxu 360 pro bezdrátové sítě je zkrátka silně přemrštěná. Nota bene když technologie pro bezdrátové sítě v pásmu 802b,g jsou stále lacinější.