Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Xbox360.jpgVčera Microsoft uvolnil velký jarní update konzole Xbox 360, kterého se ovšem našinci velmi báli. Redmond dal totiž s předstihem na vědomí, že hodlá v návaznosti na platnou legislativu omezit stahování licencovaného obsahu z Xbox Marketplace pro určitou zemi z jiných oblastí. Typický případ takto nastává hlavně v případě Video Marketplace, jenž nabízí filmy a tv seriály určené a zakoupené pouze v rámci Amerického trhu. Nicméně uživatelé z cizích zemí (hlavně z oblastí, kde Xbox Live není oficiálně podporován), kteří si vytvořili online účet právě na zámoří, si mohli do nedávna stejné filmy stahovat i když v Americe nesídlí.

Proto MS přistoupil na logický krok a stahování licencovaného obsahu mimo povolené teritorium zakázal právě v aktuálním updatu. Nicméně paniku způsobilo prohlášení, že zakázán bude celý licencovaný obsah. Jenže nikdo z odpovědných manažerů už nedoplnil, co se přesně myslí tím licencovaným obsahem.Jelikož u nás není služba Xbox Live vůbec oficiálně dostupná, každý si spočítal, že vlastně tím nemůže existovat žádný licencovaný obsah pro naši zemi, protože zde vlastně online stahování pro Xbox 360 vůbec neexistuje. Proto se strhla mezi majiteli velká mela, protože se čekalo úplné odstřižení online funkcí Xboxu v rámci našich krajů.

Samozřejmě online služby- byť placené, na této konzoli patří k výraznému benefitu oproti konkurenci, tudíž se dá říci, že bez fungujícího připojení na internet nemá Xbox 360 valného významu. Klidně bych si býval tipnul, že po úplném odstřižení hráčů z nepodporovaných zemí od Xbox Live, by většina svojí konzoli prodala. Nicméně po stažení update všechno naštěstí funguje jak má, vše lze nadále stahovat a zatím také fungují i platby platební kartou rovnou z konzole. Licencovaný mediální obsah, tedy v naprosté většině filmy a seriály určené pouze pro domestikované Amerikány (jako směrodatné se bere IP adresa ve vztahu k lokaci online účtu) není od nynějška již dostupný pro ostatní residenty, ale toho si majitelé ostatních účtů ani nevšimnou.

Navíc update přinesl několik opravdu povedených vychytávek. Xbox Marketplace, tedy služba stahování obsahu, dem a her, má nově svojí zvláštní záložku. Celé ovládácí menu se zpřehlednilo a někdo využije i podporu Microsoft Messengeru přímo z konzole. Po těchto úpravách dle mého názoru nesahá Cross Bar (ovládací menu PS3) Xboxovému dashboardu ani po kotníky. Pohyb a ovládání v Xboxu je daleko intuitivnější a od minula i rychlejší. Zajímavá je také nová funkce vylepšení obrazu Reference Levels, která má celkem tři předvolené úrovně: Standard, Intermediate, Expanded, a funguje na podobném principu jako technologie Splendid Video Enhancement na noteboocích Asus.

Jedná se stručně řečeno o softwarovou úpravu video výstupu (video leveling) pro poskytnutí lepšího obrazu zejména na VGA portu a na LCD televizích/monitorech. Zatímco první volba je defaultní a poskytuje stejný obraz jako dříve, dvě další volby zlepšují podání černé, protože technologie LCD svojí podstatou a nutností externího nasvětlování nedokáže zobrazit věrné podání této barvy. Dále vylepší gamma spektrum, tedy jas a hlavně kontrast obrazu. Jemně se zvětší i barevná sytost. Microsoft uvádí, že třetí volba je navržena tak, aby na LCD televizích tmavé odstíny vypadaly stejně výrazně, jako na CRT televizích, potažmo plazmách. Každopádně účinnek je hodně patrný určitě k lepšímu, ovšem hodně bude záležet na na typu televize a hlavně obvodech pro zvýraznění tmavých barev, jaké používá např. Benq ve své patentované technologii SenseEye. Podobně špičkové LCD televize s vysokým kontrastem ani podobné vymoženosti nepotřebují.

Prvotní obavy tak vystřídalo nadšení z mnoha příjemných funkcí jarního update, takže čest a obliba Xboxu 360 u nás a v dalších "online disabled" zemích je zachráněna. Podle prvních ohlasů možná také došlo v tichosti k navýšení maximálního počtu uložených jmen v seznamu přátel (normálně max. 100 jmen), protože někteří uživatelé mají v seznamu více než jedno sto položek. Nicméně popis nových funkcí po updatu se o tomto rozšíření nezmiňuje, tak se ještě uvidí, jestli to bude opravdu další příjemná funkce navíc.