Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

guinnessZa několik týdnů vyjde zvláštní herní edice Guinnessovy knihy rekordů, která shrnuje různá vítězství a rekordy napříč herním trhem za současný a minulý rok. Jelikož v ČR pravidelně vychází v češtině klasická edice světových rekordů z různých oborů lidské činnosti, doufám, že se u nás najde nějaké vydavatelství, které herní edici přeloží a vydá i zde. Když na to přijde, klidně bych i překlad oželel, hlavně aby byla k dostání.

Podle oficiálních www stránek knihy sice naše domovina nefiguruje na seznamu zemí se stanovaným datem vydání, ale to není směrodatné. Na stejném webu je ostatně několik stránek knihy v náhledu, takže si můžete lehce udělat dobrý obrázek, jaká kniha je a o čem se v ní píše. Např. série Tomb Raider je uvedena jako nejúspěšnější dobrodružná řada ohledně překonávání různých rekordů. Celkem se všech her ze série prodalo na 27 milionů, přičemž zajímavý je i údaj o prodaném prvním filmovém dílu s Angelinou Jolie, což značí 5 milionů videokazet a DVD.

Časově nejprodávanějším dílem Tomb Raidera je Legend, který si za prvních pět týdnů prodeje zakoupilo přes 2,5 milionu zákazníků celosvětově. Kritikou nejlépe hodnocené je zase úvodní dějství na Playstation, jenž si odneslo průměrné verdikty kolem 91%. Lara je také postava, kterou alternuje nejvíce skutečných lidí, tedy spíše žen ze všech videoherních charakterů. Od roku 1996 ji zobrazovalo 9 modelek a hereček.

První filmový díl je pro změnu pasován do role nejúspěšnějšího filmu podle herní licence všech dob, protože jen v kinech utržil více než 274 milionů dolarů. Pro porovnání dvojka z roku 2003 vydělala jen 156 milionů dolarů. Pro někoho může být hodně překvapivá tabulka nejrychlejšího dohrání her ze série Tomb Raider. První díl na Playstation jeden člověk dokončil komplet za 2 hodiny a 40 minut a Angel of Darkness dojel zřejmě asi našinec Aleš Horák za 1 hodinu a 58 minut.

Jiná informace uvádí, že bujné poprsí Lary vzniklo náhodou, když si Toby Gard pohrával s editací proporcí jednotlivých postav a Laře přidělil o 150% větší výřez v oblasti hrudníku. Když to chtěl dát zpět, ostatní členové studia Core Design byli proti a dohodli se, že z recese nechají Laru s obřími dudisky. Do následujících příspěvků pak zkusím opět vybrat něco zajímavých rekordů, takže pokud se vám nechce číst anglické náhledy, zůstaňte naladěni.

Oficiální www stránka herní edice Guinnessovy knihy rekordů je zde.