Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

boomlogoV úterý 26. března byla v pražském Divadle Bez Zábradlí vyhlášena česko-slovenská anketa nejlepších her za minulý rok Boom 2012, kterou pořádá Asociace Asociace herního průmyslu České a Slovenské republiky (AHP). Divadlo mělo dodat večeru prestižnější nádech, což se asi docela podařilo. Minulý ročník byl totiž ještě komornější, když se ceny v podobě makety historického granátu rozdávaly v restauraci na takovém nevážném večírku.

Dramaturgie večera v klasickém formátu ála Čeští lvi či Slavík byla docela povedená, byť s takovým nádechem rozevlátosti až buranismu. Moderátorka (mimochodem velmi příjemná Slovenka) zvolila formální oblečení, načež druhý český moderátor k tomu dost podivně kontrastoval se svými keckami a flanelovou košilí. Ostatně zástupci těch několika málo distributorů u nás zvolili na pár výjimek také slušnější ohozy, nicméně většina novinářstva jasně deklarovala, že se přišla hlavně pobavit a popít s kolegy, podle čehož vypadal jejich outfit dost hrozně. Ostatně, když na pódium přiběhne vyhlašující v zabahněných škorních, špinavých kalhotech a staré mikině, tak mi to připadá trochu nepatřičně.

Boom 2012 se možná chtěl navenek prezentovat jako prestižní anketa, která s těmi zavedenými v šoubyznysu chtěla soupeřit, ale to se jí moc nepovedlo. Proklamovaný začátek se posunul skoro o tři čtvrtě hodiny, protože v sále nikdo nebyl, i když se divadlo docela slušně nakonec zaplnilo asi ze třetiny (akce byla jen pro zvané). Internetový živý stream prý sledovalo asi 15 tisíc hráčů, jejichž o něco menší počet také hlasoval ve své vlastní kategorii. To je poměrně solidní úspěch, byť v počtu hráčů u nás a na Slovensku je to zanedbatelné množství. Co jsem ovšem hodně kvitoval, byl dobrý spád a dynamika večera. Nic se nezdržovalo, každá nominace následovala v rychlém sledu, takže se snad nikdo nenudil a celý pořad skončil už po hodince. Což mi přišlo akorát.

Jenom mi tak trochu nesedí význam ankety. Ano, u herních webů a médií to beru, ale tady si vlastně členové asociace vesměs sami rozdali ceny (členy jsou ocenění Conquest i Microsoft) a sami se tak pochválili, jak jsou dobří. Pěkným momentem ale byla video děkovačka dvou kluků z týmu Telltale za The Walking Dead. Jejich naprosto hraná radost, že dostali cenu, byla nakonec hrozně upřímná a humorná, přitom je jasné, že jim nějaká cena v nějaké neznámé malé zemičce sedí zcela u zadku. Ale večer to příjemně osvěžilo a na malou chvíli dodalo cenám punc světovosti. Boom 2012 tak zatím jen našlápl do vyšší úrovně, která by mu hodně slušela, ale zatím je to stále jen docela malá provinční akce, kde si jedna strana rozdá odměny a ta druhá to potom řádně zapije. Nicméně do budoucna tu solidní potenciál určitě je, však kdybych akci nepodporoval, tak ani nehlasuji, ani se nezúčastním vyhlášení.

   

A nyní už výsledky ankety (tučně jsou moje volby):

   
Hra roku 2012
   
1. Assassin’s Creed III (Ubisoft / Playman / ConQuest Ent.) 2. Far Cry 3 (Ubisoft / Playman / ConQuest Ent.) 3. Dishonored (Arcane Studios / Cenega)
       
Česká hra roku 2012

1. Botanicula (Amanita Design) 2. Euro Truck Simulator 2 (SCS Software) 3. Carrier Command: Gaea Mission (Bohemia Interactive)
       
Slovenská hra roku 2012

1. Air Conflicts: Pacific Carriers (Games Farm) 2. Tunnelers (Floating Minds) 3. Cabela’s Dangerous Hunts 2012 (Cauldron)
       
PC hra roku 2012

1. Dishonored (Arcane Studios / Cenega) 2. XCOM: Enemy Unknown (Firaxis Games / Cenega) 3. The Walking Dead (Telltale Games)
       
Xbox 360 hra roku 2012

1. Halo 4 (343 Industries / Microsoft) 2. Forza Horizon (Playground Games, Turn10 Studios / Microsoft) 3. Dishonored (Arkane Studios / Cenega) Volil jsem jinou.
       
PlayStation 3 hra roku 2012

1. Journey (thatgamecompany / SCEE) 2. Dishonored (Arkane Studios / Cenega) 3. Far Cry 3 (Ubisoft / ConQuest Ent.)
       
Wii/WiiU hra roku 2012

1. ZombiU (Ubisoft / ConQuest Ent.) 2. New Super Mario Bros. U (Nintendo / ConQuest Ent.) 3. The Last Story (Mistwalker / ConQuest Ent.)
       
PS VITA hra roku 2012

1. LittleBigPlanet PS VITA (Media Molecule / SCEE) 2. Uncharted: Golden Abyss (Naughty Dog / SCEE) 3. Gravity Rush (SCE Japan Studio / SCEE)
       
DS/3DS hra roku 2012

1. Resident Evil: Revelations (Capcom / ConQuest Ent.) 2. Professor Layton and the Miracle Mask (Level 5 / ConQuest Ent.) 3. Rayman: Origins (Ubisoft / ConQuest Ent.)
       
Nejlepší mobilní hra roku 2012

1. Rayman: Jungle Run (Ubisoft Montpellier) 2. Angry Birds: Star Wars (Rovio) 3. Dead Trigger (Madfinger Games)
       
Nejlepší herní hudba

1. Journey (thatgamecompany / SCEE) 2. Mass Effect 3 (EA Bioware / EA) 3. Assassin’s Creed III (Ubisoft / Playman / ConQuest Ent.)
       
Nejlepší herní scénář

1. The Walking Dead (Telltale Games) 2. Spec Ops: The Line (Yager Development, Darkside Game Studios / Cenega) 3. Mass Effect III (EA Bioware / EA)
       
Nejlepší grafika a technické zpracování

1. Far Cry 3 (Ubisoft / Playman / ConQuest Ent.) 2. Journey (thatgamecompany / SCEE) 3. Assassin’s Creed III (Ubisoft / Playman / ConQuest Ent.)
       
Nejlepší lokalizace zahraniční hry

1. Assassin’s Creed III (Playman) 2. Zaklínač 2: Rozšířená edice (Comgad) 3. Wonderbook: Book of Spells (SCEE)