Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

logitechdrivingforce.jpgJak známo, i původně volanty určené pro konzole fungují bez potíží na nativní ovladače i v prostředí Windows, tedy za předpokladu, že jsou samozřejmě připojeny přes USB port. Nicméně doposud se žilo v domnění, že volant sice funguje dobře, ale jeho zpětná odezva již na počítačích nikoli. Funkční je tak pouze silové centrování volantu do středové polohy a jeho odpor směrem ke krajním rejdům.

Volanty mám doma dva, oba od Logitechu. Jeden je konzolový (Playstation) Driving Force uzpůsobený zejména pro hry Gran Turismo a druhý je obyčejnější a levný, byť pro mě docela postačující Formula Force EX. Na počítači samozřejmě nyní využívám počítačový volant, takže ten konzolový zatím nepotřebuji. Proto jsem ho zapůjčil sousedovi, který je také nadšený hráč zejména závodních her a simulátorů.

Dříve jsem zjistil, že oba volanty od stejného výrobce mají naprosto identický napájecí proud a napětí, takže jejich síťový adaptér je stejný model. Od sebe se volanty liší prakticky jen rozvržením tlačítek a jiným věncem volantu. Počet otáček je kupř. také úplně shodný. Inu tak mě napadlo, trošku počítač ošulit a vnutit mu i na konzolový volant originální ovladač velmi podobného volantu počítačového.

Tzn. nejdříve nainstalovat z CD originální ovladač pro Formula Force a nespoléhat na nativní ovladače Windows. Volant jsem tímto zapojil až po vyzvání instalátoru ovladače. Ovladač je zřejmě stejný pro více typů volantů, takže bez potíží detekoval i ten konzolový pod správným názvem a nainstaloval potřebné knihovny. Stačilo pak jen otevřít v ovládacích panelech nastavení herních zařízení a při zkoušce a kulibraci jsem zjistil, že oproti nativnímu ovladači ve Windows konzolovému volantu připojenému na počítač naprosto shodně s jeho počítačovým bratříčkem skvěle funguje i force feedback!

Následné otestování v rFactoru to potvrdilo. Konzolový volant se choval naprosto stejně, jako jeho PC kolega, pouze subjektivně zpětná odezva byla o něco méně výrazná. Možná že jsem objevil Ameriku, když už ji třebas všichni znají, ale hodně mě ten můj nápad potěšil a kdyby měl někdo jen konzolový volant od Logitechu a chtěl ho na 100% rozchodit i na počítači, zjistí jako já, že to jde úplně v pohodě.