Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

lanoirelogoHned jak tato hra v pátek vyšla, prostě jsem ji hned musel mít, a to za každou cenu. Z mých recenzí řady GTA IV jste si jistě všimli, že nejen, že to jsou báječné hry, ale hlavně mám trochu slabost pro Houserovic bratry, co kreativně vedou celý Rockstar a kteří mají většinou na svědomí veškeré scénáře a hutné dialogy v GTA titulech. L.A. Noire ovšem netvořili přímo rockstáři, nýbrž zcela jiné a nové externí studio Team Bondi až z daleké Austrálie, kde sídlí v Sydney. To založil zkušený Brendan McNamara, bývalý ředitel vývoje v SCEE London a režisér úspěšné akce The Getaway pro PS2.

Na to, že L.A. Noire, pojmenovaná podle starých filmů černobílé éry, je pouhá prvotina Bondi týmu, tak sbírá vynikající hodnocení a kritiky jak na běžícím páse, však v první domácí recenzi jí dal Eurogamer 9/10. Já si start nechávám na dnešní odpoledne, hned jak ještě manželku protáhnu naposledy před Michael Jackson: The Experience pro Kinect, takže se na L.A. Noire velmi těším. Však Rockstar opět nezklamal ani s krabicovým balením hry, které je opět v jeho stylu velmi pečlivě a hodnotně provedeno. Už jen přední stranu obalu zdobí pěkný obrázek s plastickým a prolamovaným logem L.A. Noire, stejně, jako to mají všechny GTA IV tituly.

A ejhle, recenze nekecají, na xboxu je hra rozdělena na tři DVD, což je snad na této konzoli malý unikát. Já si nevybavuji jinou xboxovou hru, která by zabírala tolik médií, snad je to datově největší rekordman na xboxu? V tom má výhodu PS3 verze, jež se samozřejmě v pohodě vešla na jeden BR disk. Potěšilo mě, že jsem u balení našel i kartičku s jedním DLC zdarma. Jedná se o The Sharpshooter Detective Suit, což je jeden bonusový oblek pro hlavního hrdinu, v podobě fešného béžového sáčka s kloboukem, bílou košilí a hnědou kravatou. Jakoby typický obleček pro detektivy té doby. Jen škoda, že hra tentokrát neobsahuje tištenou mapu města, jako hry přímo vyvíjené Rockstarem.

A konečně musím velice pochválit i manuál, což je jedna z drobností, kvůli kterým mám rád krabicové verze her. Ten má rozsah třiceti stránek a je přátelé krásně provedený a hlavně barevný. Však se podívejte na dolní obrázky, jak pěkně vypadá. Kredity zase prozradí, že soundtrack obsahuje 32 dobových skladeb, mimo jiné i od Duka Ellingtona, Elly Fiztgerald a Luise Armstronga. Dokonce zde najdete i trojici autentických rádiových záznamů skutečných rozhlasových pořadů z roku 1947! A celou další hudbu nahrál speciálně k tomuto účelu poskládaný jazzový orchestr. Osobně jsem také neviděl širší seznam dabujících osob, který čítá kolem 370 hlasů!!! Působivé což? Tak ještě, aby se to dobře hrálo, no uvidíme, určitě si dojmy zase nenechám pro sebe.

Foto celého obsahu, vpravo karta s kódem pro bonusové DLC

 

Foto poctivého manuálu:

 

Oficiální www stránka L.A. Noire je zde.