Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

ps3.jpgRozhodně vítám aktivitu Sony, která chce na trh, i když to asi ještě neví, vypustit lacinější a ořezanější verzi své Playstation 3. Za cenu necelých 400 dolarů (do Evropy to bude jisto jistě o něco dražší) bych klidně oželel čtečku karet a něco USB portů. Stejně tak 40 GB disk by mě jistě bohatě postačoval, však si s polovinou na Xboxu 360 taky bez problému vystačím.

Co už by mi ale vadilo hodně, je nekompatibilita se staršími PS2 hrami, jak se v případě laciné verze spekuluje. Sakryš, stejně nedám 10-13 tisíc za bednu, na kterou si tak zahraji pouze několik málo her co stojí na PS3 za hřích a s daleko bohatším a stále kvalitnějším portfoliem PS2 titulů si ani neškrtnu. Zatím PS3 vlastní nemám, zapůjčení z redakcí mi postačuje a ke koupi mě, jak to tak vypadá, zřejmě nezvyklá ani ten lacinější model. Tedy pokud bude nakonec s PS2 nekompatibilní.

Sice Playstation 2 doma mám, ale ani obývací sestava Magiker od Ikea není dělaná na další obr konzoli a mít pod sebou PS2 a PS3 mi připadá jako holý nerozum. Jelikož mám PS2 hodně rád a první Playstation ještě víc, nemožnost hraní PS2 software na PS3 bych rozhodně neakceptoval. A vypláznout necelých 16 tisíc za stroj, který nepotřebuji, protože tutéž službu mi udělá Xbox 360, se mi samozřejmě nechce.

Pokud ale mluvím o Xboxu 360, tak si musím také postěžovat, protože nový kus, jenž jsem dostal kdysi výměnou při opravě prvního má přespříliš volný AV konektor, takže se v něm zapojený VGA kabel dosti viklá a moc nedrží. Za následek to má četné infarktové situace, kdy zapnu konzoli a zcepením, protože vidím obávaná červená světla. Jenže je to tím, že kabel je malinko tlačený dolů a jelikož kontakty nejsou pevné, přeruší se vedení signálu a Xbox to indikuje právě červenými světly. Bohužel MS nedokáže pořádně udělat ani obyčejné kabelové spojení.

A následující příklad pěkně ilustruje jak se má na hráčích vydělávat až do morku kostí. V Halo 3 je pěkná funkce, kdy si můžete sestříhat vlastní klipy z minulých her, vytípat zajímavé screenshoty a nebo si upravit vlastní herní módy a mapy. Jenže pokud se rozhodnete tento svůj obsah sdílet a pochlubit se ostatním, máte zadarmo k dispozici jen 6 slotů (tedy např. maximálně 6 obrázků) a prostor 25 MB. Ten pro delší filmy moc nepostačuje a zde se tak nabízí skvělá možnost, jak z hráčů ještě vydolovat další peníz.

Pokud totiž potřebujete větší prostor a více volných slotů, musíte si jednorázově  na rok předplatit větší prostor zvící 250 MB a to za 750 MS bodů. Na druhou stranu se dal očekávat veliký nápor uživatelů na servery hry, takže provoz bude jistě velmi drahý a těžko očekávat, že by každý hráč měl zadarmo velkorysý prostor pro svoje nápady, když se majitelé Halo 3 počítají na miliony.