Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

invex.jpgPokud jste se vypravili na včera ukončený trojveletrh Invex/Digitex/Interkamera, asi jste byli stejně opaření jako já. Na Invex jezdím pracovně už léta, pamatuji si jeho dřívější solidní úroveň a rozlohu. Ještě minulý ročník se výstava držela jakž takž nad vodou, po hráčském zejména pěknou prezentací Crysis, velkou expozicí Nintenda Wii a stánky s levnými hrami.

To ale letos všechno odnesl čas. Každý veletrh okupoval vlastně jen jeden jediný pavilon, navíc povětšinou ještě poloprázdný. V Interkameře bylo něco profesionálního přislušenství a pěkný stánek Zoneru, ale ani jeden zástupce výrobců fotoaparátů. Invex se smrsknul vlastně na jediný pavilon s několika málo expozicemi, kterým dominovala obří produkce informačního systému Abra a již menší stánek antiviráku od Esetu.

Pro fandy her něměla valnou cenu ani GameHall, kde kromě turnajového mistrovství v počítačových hrách a pár zbytečných stánků (kromě pěkné prezentace Asusu) již vůbec nic nebylo. Hodně lidí si jelo na Digitex zahrát a vyzkoušet nové hry, žádné počítače ani konzole se letos nekonaly. A stejně tak chyběly i dřívější stánky prodejců her, kteří vždy s sebou přivezli zlevněné portfolio svých produktů a tak se dalo na výstavě i lecos levně nakoupit.

Zkrátka a dobře po odborné i veřejné stránce byl letošní Invex naprostým propadákem a já bych ho už ani nenazýval veletrhem, spíše malou krajskou výstavkou. Za ta kolony na dálnici ani ten lístek zadarmo nestál. Kromě dalších věcí za upadání veletrhů může prý i vlastník výstaviště, společnost BVV, protože za prezentace a služby pro vystavovatele požaduje přemrštěné ceny, přičemž návratnost alespoň na nových kontaktech je velice diskutabilní a spíše již jen sporadická.

Podle mého zdroje z Esetu, který na Invexu jako jeden z mála stále vystavuje, prý jen za dvoudenní připojení k internetu vystavovatel požadoval skoro dvacet tisíc. Větší výstavní plochy jdou pak do stovek tisíc při praktické výtěžnosti v řádech procent. Do příštího roku bych výstavu již raději neopřipravoval, nechal bych jen odborné přednášky a konference, které jako jediné alespoň za něco stojí, zbytek se propadl do naprostého zmaru českého výstavnictví.