Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Microsoft má na svém Xboxu takový pěkný zvyk. Pravidelně každý rok si na prázdniny schovává ty nejlepší arkádové stahovatelné hry a ve čtveřici je po týdnu vydává v rámci akce Xbox Live Summer of Arcade. Minulý rok byly hned dva králové – dvě výjimečné hry Shadow Complex a Trials HD. Letos jako první na řadu přišlo Limbo, aby sérii ukončil mnou hodně vyhlížený, premiérově pouze stahovatelný Tomb Raider: The Guardian of Light, jenž má hlavně těžit z kooperace dvou hráčů v kampani.

Přitom možná i pro nás platí, že pokud si zakoupíte všechny čtyři hry v rámci akce Summer of Arcade, Microsoft vám vrátí část utracených bodíků, což možná může malinko kompenzovat fakt, že všechny hry jsou dosti drahé. Za každou totiž zaplatíte 1200 MS bodů (Microsoft Points), přičemž standardní cena bývá zpravidla o 400 bodů nižší. I když jsem si naposledy nakoupil bodíky výhodněji online skrze xbox.com, stejně jsem za Limba vyplázl 360,-, což není málo. Nicméně těch peněz v tomto případě opravdu nelituji.

Limbo, jak to tak říci, na mě zapůsobilo jako takové malé umělecké dílko. Vemte si, že nemá barvy, třetí rozměr, dialogy a dabing, videa, hudba skoro není slyšet a na ovládání vám stačí dvojice tlačítek a páčka pro pohyb. Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása a coby dup to platí i o Limbovi. Naprosto unikátní výtvarný styl, kombinující stínovanou černobílou, je sám o sobě fantastický, nota bene když se k tomu přidá tradiční hratelnost a la staré dobré plošinovky, kdy umírání je v Limbovi nejen velice časté, ale doslova nutné, protože jinak mnohdy ani nepřijdete na to, jak se dostat dále.

 

 

Microsoft asi moc dobře věděl, proč si hru exkluzivně pojistil jen na Xbox, potažmo XBLA, však co se vydávání kvalitních stahovatelných her týká, PSN z Playstation 3 mu nemůže absolutně konkurovat. Tedy mimo to, že na tom soňáci nemusí tolik rýžovat, protože Microsoft si u kvalitních her bohužel velice rád zahrabe skrze dosti vysoké ceny. Ale platba skoro za každý prd je u MS žel docela známá věc. Např. nehoráznými poplatky za velice jednoduché Indie nezávislé hry je dostal vlastně do pekel (nebo předpeklí, když už mluvíme o Limbu), když tyto leckdy zajímavé hříčky skoro nikdo nekupuje a navíc u nich samozřejmě chybí dema.

I proto je Limbo se svými cirka 4-5 hodinami herní doby za těch cca 360-400 korun na metr xboxových arkád, jež jinak nestojí ani polovinu, dost drahý, nicméně na druhou stranu se po celou tuto dobu budete naprosto skvěle bavit, což uznává i moje, veskrze pozitivní recenze na Tiscali. Musím tak z fleku přiznat, že po Braidu Microsoft vytáhl na světlo boží zase jednou hru, která se směle může považovat za audiovizuální umělecké dílo a klenot mezi stahovatelnými hrami vůbec. Oficiální www stránka Limba je zde.