Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Nedávné vydání demoverze Mafie II pro PC obsahuje v sobě i užitečný benchmark se stejnou částí mise, která je náplní samotného dema. Docela pěkně tento testík napoví, jak si bude hra stát na vašich počítačích, když v průběhu přehrávání neustále ukazuje aktuální průměrný počet snímků za vteřinu (FPS). Už dříve jsem se sice s hardwarovou náročností seznámil v preview verzi, ale podrobněji jsem se na to podíval i v aktuálním demu.

Stále si myslím, že Mafia II není extra náročná hra, a navíc i nižší nastavení grafiky stále vypadá na monitoru více než dobře. Pro můj počítač, na kterém jsem benchmark spouštěl, se podívejte do pravého menu blogu, používal jsem rozlišení 1680×1050. Na úvod jsem tedy nastavil grafické volby na zcela nejmenší hodnoty, jak ukazuje následující snímek. Ani při tomto střídmém nastavení nevypadá druhá Mafie nijak škaredě a jak jsem očekával při takovéto grafice nebyl s chodem hry absolutně žádný problém.

Benchmark mi tedy na toto nejnižší nastavení ukázal průměrné FPS 76, což je samozřejmě naprostá pohoda. Domnívám se, že na nižší nastavení grafiky si dnes zahraje prakticky každý, kdo má alespoň trochu výkonný počítač klidně několik let nazpět, což je ostatně třeba můj případ. Však na svém starším kompu dnes pohodlně spustím skoro všechny dnešní hry, tak není ani potřeba něco upgradovat.

Nejnižší nastavení grafiky: 76 FPS

Poté jsem navolil grafiku na zhruba prostřední hodnoty, včetně osminásobného filtrování, aktivace vyhlazování a střední volby PhysX efektů. Tady už šlo o dost více do tuhého, když jsem bez zapnuté synchronizace (platí pro všechna nastavení) dosáhnul už jen průměrných 28 FPS, což je samozřejmě obrovský skok dolů. Jenže v Mafii II platí, že i kolem těch 30 FPS se dá hra naprosto pohodlně hrát, nějaké lagy nejsou skoro vůbec patrné a i střelba je pohodově přesná.

Prostřední nastavení grafiky: 28 FPS

Nakonec jsem vytunil na maximum všechny volby, včetně plného šestnáctinásobného filtrování a maximální podpory PhysX s vyhlazováním. V tomto už ten propad snímkování nebyl vůbec tolik markantní a oproti tomu prostřednímu nastavení jsem klesnul již pouze o 3 snímky na průměr okolo 25 FPS. I v tomto se s přimhouřením oka ještě nechá jaksi taksi hrát, byť lag už je třeba při jízdě docela citelný.

Nejvyšší nastavení grafiky: 25 FPS

Takový solidní kompromis mi na mé sestavě značí vypnutí vyhlazování, poloviční nastavení filtrování, prostřední nebo plnou podporu PhysX, střední stíny a ostatní na max. V tomto přizpůsobení jsem se pak dostal průměrně kolem 30-35 FPS, což na pohodlné hraní bohatě postačuje. Synchronizace sice pak sníží asi o 4-5 FPS snímkování, ale zase citelně vylepší plynulost jízdy a pohybu, takže jsme si jí klidně zapnul.

Dá se tak na konec říci, že i demo mi potvrdilo dřívější tezi, že na mém kompu se nechá Mafia II hrát i na vyšší volby relativně v pohodě a do počítačové verze tak klidně můžete jít, pokud máte zhruba podobný stroj jako já. Svůj osobní seznam pro a proti Mafie II na základě hraní preview PC verze jsem publikoval dříve zde.