Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

konzoleV poslední době uvolňují výrobci konzolí jednu vítěznou tiskovou zprávu za druhou, nicméně tomu moc nevěnuji pozornost, ale několik posledních má docela zajímavou náplň. První se týká staré dobré Playstation 2. Všichni se hádají co je lepší, jestli Xbox 360, nebo Playstation 3, ale celému konzolovému trhu již dlouho absolutně vévodí jen jeden král- Playstation 2. Celkové prodeje na starém kontinentu právě překonaly hranici 40 milionů prodaných jednotek, takže starý svět překonal prodeje ve všech zbývajících oblastech včetně USA, kde se prodalo o půl milionu méně.

Celkově tak má Playstation 2 na kontě již více než 111 milionů prodaných kusů! PSone vlastní pak 104 milionů hráčů. K těmto počtům se žádná jiná konzole v dějinách ani nepřiblížila. Jestliže se PSone hry stále ještě lisují, Playstation 2 se prodává i po launchi všech modernějších konzolí neustále špičkově. Jen prodeje za období září až říjen 2006 dělaly průměrně 100 tisíc konzolí za týden!, což je ještě o 30 tisíc více, než první rok prodeje Playstation 1. A to se “dvojka” prodává již nějaký ten pátek už ve druhé evoluci. O těchto počtech se může jak Xboxu 360, tak i Wii jen zdát a to i do budoucna.

Nicméně o Wii, které jinde ve světě není tak drahé jako u nás, je zájem veliký, ba zdaleka větší, než o Playstation 3 a Xbox 360 i v době jeho launche. Do pěti dní po všech třech kontinentálních uváděčkách na trh, se prodalo přes 300 tisíc těchto zařízení. V Japonsku je ale největším hitem Playstation 3, které se prodalo v této zemi od čerstvého uvedení více, než Xboxů 360 za celý rok. To se ale dalo čekat. Její prodeje v zemi vycházejícího slunce činí přes 180 tisíc kusů.

Microsoft plánoval do konce roku překročit hranici 10 milionů prodaných konzolí, což se mu s největší pravděpodobností nepodaří, takže marketingové oddělení toho nebude moci využít a pochlubit se také světu o výtečných prodejích. A zase jsme u rekordmana. Playstation 2 se jen v Japonsku za první dva dny po uvedení na tamnější trh prodalo přes 2 miliony kusů, ale tenkrát měla Sony výtečně ošetřený vstup s potřebným množstvím konzolí, což se o uvedení PS3 říci rozhodně nedá.

Vůbec mě zaráží ty šílené počty, přece jenom 100 milionů je obrovské množství a i těch 8 u Xboxu 360 je ke konci roku parádních. Jestli si dobře pamatuji, tak první Playstation mělo přesně po roce od posledního evropského launche právě něco kolem 9-10 milionů, tak uvidíme, jestli toto číslo Xbox 360 překoná. Příští rok pak hodně napoví o rozdělení trhu. Jsem zvědav, jestli prvotní zvědavost a nadšení z nových funkcí Nintenda Wii opadne, když audiovizuálně se jedná o krok zpět. Stejně tak jsem zvědav, jestli Playstation 3 opanuje trh tak rázně jako jeho dva předchůdci a jestli Xbox 360 nezůstane ten poslední.

Jeho nevýhoda stále spočívá v malém počtu kvalitních a exkluzivních her (aktuálně jen 21 exkluzivních her z celkem 85 na trhu). Ale  to samé může při dnešní globalizaci trhu přijít i na ostatní. Osobně tipuji příštího vítěze Playstation 3, hlavně díky obrovské základně příznivců a uživatelů obou předchozích konzolí od Sony. Nikdo jiný nemá tak oddanou a tak rozsáhlou komunitu fanoušků, jako Sony. O dalších místech si ale nedovolím moc spekulovat, těžko hledat vítěze, i když pro mě to je zatím Xbox 360, když jsem měl možnost osahat si již všechny moderní konzole (PS3 v NTSC verzi). A jak to vidíte vy?