Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

ps3.jpgVe středu proběhlo oficiální představení PS3 českým novinářům. A ten stroj nevypadá vůbec špatně, ba dokonce v mnoha ohledech konkurenční Xbox 360 překonává promakanějšími vlastnostmi a hardware. Nadneseny byly doporučené ceny, za které se bude PS3 u nás v březnu prodávat. Cena vybavenější verze má být 17.990,- a cena základní pak 14.990,- Ale bude také záležet na kurzu, takže není vyloučeno kolísání zhruba v rozmezí jedné tisícovky.

Evropský launch byl potvrzen na začátek března 2006, další posun by už neměl nastat. PS3 je prakticky stejně veliká jako X360, ale o něco vyšší, díky svému vypoulení. Všechna tlačítka (power/eject) jsou dotyková, tzn. stačí se jich jen dotknout a provede se funkce, což se lépe ovládá, než tuhá tlačítka X360. Parádní je ovšem hlučnost, resp. tichost konzole. PS3 je snad ještě tišší než PS2, mechanika není skoro vůbec slyšet, větráčky dělají asi takový hluk jako moderní notebooky. Zde X360 se svojí obyčejnou a velmi hlučnou PC mechanikou díky svému bordelu dost ztrácí.

Podobně PS3 hřeje oproti X360 naprosto minimálně, vůbec bych se jí nebál strčit do úzké police. Ovladač je ale o dost horší 360. Vibrace chybí a pohybový senzor mě moc nepřesvědčil. Páčky mají menší kloboučky a čelní tlačítka dost kloužou. Integrovaný akumulátor bez možnosti výměny je podle mě horší volba, než tužkovky u X360. Alespoň je možné tento aku nabíjet při hraní skrze USB kabel, stejně se dá nabíjet i z jakéhokoli PC. Ovladač je také velmi lehký, mě ale vyhovují spíše těžší pady. Funkce prostředního tlačítka kopíruje to samé na X360, tedy okamžitý přístup do menu konzole.

PS3 "Dashboard" se mi nelíbí, je stejný jako na PSP, xboxí je nejen veselejší, ale daleko přehlednější a kompaktnější. PS3 neumí přehrávat hudbu ve WMA, vizualizace jsou ale hezčí. Práce s přáteli opět kopíruje friends z X360. Dálka pro mediální funkce funguje přes Bluetooth, nikoli skrze infra, DO pro X360 má ale hezčí design. Loading je u Blue Ray disků subjektivně delší než u X360, ale na výrobcích her je možnost povolení prvotního natažení hry na hard disk. Hra se poté načítá přímo z HDD a je za pár sekund načtená (nejde ale u všech her). Velká škoda, že toto X360 neumí. Disk ale musí zůstat v mechanice. Filmy v HDTV, tedy nové a dělané přímo pro tuto technologii vypadají úchvatně a ostře, nicméně konvertované starší filmy vypadají ještě hůře, než na klasickém DVD.

Všechny PS3 hry jsou region free, ale NTSC verze PS3 palové hry z PS1/2 nepřehraje. Zatím lze PS1 hry natahovat pouze do PSP, přehrávání na PS3 nejde, to prý půjde až s dalším firmware. Nicméně v PS3 je i hardware chip PS1 a PS2, tzn. hry budou prý vypadat úplně stejně jako na starších konzolích, k posunu kvality dolů, jak ukazuje nějaké video, prý nedojde. Podporováno by mělo být v poslední fázi úplně celé portfolio PS1/PS2 her na rozdíl od polovičaté podpory Xbox titulů na X360. Všechny komerčně úspěšné hry z PS1/PSone pak mají být stažitelné přes internetový obchod, ale to je hudba budoucnosti. Zatím je dostupný v japonském obchodě např. první Resident Evil.

Hry jely přes komponent v 720p a vypadaly zhruba stejně jako na 360. Resistance Fall of Man ale Gears of War v grafice nepřekoná. Nicméně podporuje online až 40 hráčů v jedné mapě, což je proti X360 další skok k lepšímu. Harddisk je klasický 2,5 palce, takže ho lze jednoduše svépomocí vyměnit za jakýkoli jiný, což u X360 nejde. A internetový prohlížeč funguje skvěle- PS3 podporuje i počítačové USB klávesnice a myši, brouzdání je pak identické tomu na PC, ale příjemnější na oči. PS3 browser umí Flash, skripty, CGI i streamování médií, takže je možné poslouchat internetové rádio, nebo televizi. PS3 také umí automaticky stahovat tagy ke skladbám a lepší verze má čtečku karet 3in1, což je praktičtější, než pouze jediná čtečka u Wii.