Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Nedávno jsem zavítal do ElectroWorldu na pražský Zličín, abych si tam koupil nějaký kábl a na co jsem to nenarazil. V bedýnce se válelo několik kousků výtečné válečné střílečky Mercenaries ve verzi pro Xbox a s cenou 199,-. Okamžitě mě polilo horko, protože po vlastní originálce za rozumnou cenu již dlouho pokukuji a takováto cena je nepřekonatelná.

Jenže starý Xbox doma nemám a po kontrole na webu Xboxu jsem zjistil, že Mercenaries není na seznamu podporovaných her pro Xbox 360. Hra vyšla původně na Playstation 2, odkud se portovala právě na Xbox a mnoho recenzentů včetně mě jí hodnotilo hodně vysoko. Nicméně s odstupem času docela překvapivě zjišťuji, že se dokonce nedostala ani do platinové edice a o prodejích nikde také ani zmínky.

Docela by mě prodané kusy zajímaly, protože to jistě zas tak malé číslo nebude, když už se kutí pokračování, jenž vyjde na obě nejmodernější konzole, na kteréžto se opravdu těším. A co je na tom starém originálu tak zajímavé, že se o něm zmiňuji? Předně je to vlastně docela hodně přemýšlivá a taktická válečná střílečka z období smyšlené války na korejském poloostrově mezi západními a východními armádami. A do tohoto chaosu jste jako jeden z námezdných žoldáků (proto název Mercenaries – žoldáci) vysazeni, abyste splnili úkol v podobě likvidace význačných mocenských a vojenských bosů nepřátel světového míru, což je v tomto případku myšleno hlavně na Severní Koreu.

Každého funkcionáře představuje jedna hrací karta (podobně jako značení nepřátel USA ve válce proti terorismu) a čím výše je postavený pohlavár, tím je jeho likvidace obtížnější. Celá hra se odehrává na jediné obří mapě (jako jest např. v posledním GTA), tudíž se zde nesetkáte skoro se žádným loadingem, i když prostředí je opravdu rozsáhlé. Počasí se mění, někde padá sníh, jinde zase prší a po cestách potkáte i množství vyplašených civilistů, stejně jako střídmý dopravní ruch (jsme přece v KLDR).

Znamenitá je zdejší neskutečná svoboda, přičemž právě díky tomuto je hra označována jako vojenské GTA. Žoldák (nabízejí se tři charaktery) může používat obří arzenál ručních zbraní. Od pistolí, samopalů, pušek, odstřelovaček, přes granáty, výbušniny až k raketometům a jím podobným výbavičkám. Agentura vás ochotně vyzbrojí, přičemž za plnění úkolů roste váš kredit, tedy ten finanční hlavně, takže si další a další zbraně prostě koupíte nebo uzmete.

 

 

Ve hře je obsaženo další veliké množství rozličných dopravních prostředků a bojových strojů. Začíná to civilními vozy a náklaďáky, pokračuje reálnou výzbrojí, tedy džípy, tanky, transportéry, protiletadlovými komplety, samohybnými děly a další vesměs obrněnou technikou. Perličkou jsou pak bojové vrtulníky. Chybí prakticky pouze letouny a lodě. Všechno je možné používat, zabírat, krást, ničit, demolovat atd. Každá armáda má vlastní unikátní prostředky a nové zbraně jsou vždy ke koupi.

Je libo na přání jeden tank, či vrtulníček? Převést částku a voilá, za chvíli přilétne transportní helikoptéra přímo před žoldáka a shodí mu požadované zboží, lépe a rychleji než kurýr od DHL. Podobně si lze objednávat i další laskominky, jako je kobercové bombardování, přesné vzdušné údery nebo zničující shoz megabomby, která je ale extrémně drahá, takže použití a nákup těchto zbraní si musíte vždy dobře rozmýšlet.

Tak tedy můžete nepřátele v klidu a zdálky tiše odstřelovat, popř. nastražit na vhodná místa výbušniny. Anebo je lepší čelní útok za pomoci těžké techniky? Možností je celá řada a tak se vždy můžete vyřádit, přičemž se nuda jen tak nekoná. Mercenaries pak vypadají také obstojně, jejich výbuchy a animace destrukce se nemusí stydět ještě ani dnes.

Zkrátka a dobře jsou Mercenaries opravdu povedeným a vynikajícím titulem, i když se na něj tak trošku neprávem zapomíná, což tedy tímto alespoň trochu napravuji. Jestli tedy máte doma pod televizí buď PS2 nebo první Xbox, radím vám dobře, do téhle hry jděte po všech čtyřech, protože zklamáni rozhodně nebudete. Ceny se pohybují již kolem akceptovatelných pěti až osmi stovek, nicméně některé herní obchody nabízejí tento titul dokonce ještě přes jednu tisícovku a v extrému jsem viděl i 1799,-, což je, sic na výbornou hru, ale přece jen již docela starou, ohromná částka.

Oficiální web Mercenaries již není v provozu, tak alespoň produktová stránka hry a info na Wikipedii.