Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

metro2034bookPokud jste hráli nebo četli Metro 2033, asi vás bude zajímat volně navazující druhý román Metro 2034 od stejného autora Dimitrije Glukovského, který se nedávno v českém překladu začal prodávat i u nás. Zápletka sice volně vychází a navazuje na události v Metru 2033, ale z mého pohledu už nabízí sice stále napínavý a akční, ale již o dost méně atraktivní příběh, kdy jde o jednu novou stanici moskevského metra – Sevastopolskou. V roce 2034, tedy rok po událostech prvního románu, se na této stanici děje něco podivného.

Když se podíváte na stejnou mapku zničeného metra na zadní předsádce, jako má první kniha, tak zjistíte, že Sevastopolská je nejjižnější stanicí obydleného metra, za níž už jsou na lince pouze opuštěné a nebezpečné zastávky bez přítomnosti lidí. Takže Sevastopolská tvoří vlastně poslední jižní obrannou výspu metra. A stane se, že z druhé severní části linky se kompletně přeruší spojení, což by mohlo být pro stanici smrtící. V podzemí totiž hrozí zavládnout nové zlo, proti němuž se má postavit nový hlavní hrdina po mladém Arťomovi – Lovec (Hunter), jakožto drsňák a Stalker známý i z prvního románu.

Arťom se nicméně alespoň okrajově také objeví, včetně několika málo dalších charakterů z prvního dílu, ale celkově je podaný příběh už trochu slabší a ani nemá tak výrazný a perfektně navržený konec, jako předešlé Metro 2033. Sama kniha velmi podobného designu je také skoro o polovinu tenčí, nový román, který ale Glukovský napsal už v roce 2009, nemá ani tři sta stránek. Právě před Metrem 2034 jsem si podruhé přečetl ještě Metro 2033 a znovu jsem ani nedýchal, když se výprava nořila do tajuplných částí Metra 2 pod Kremlem, nebo svedla nerovný boj s “knihovníky” v moskevské knihovně na povrchu. Metro 2034 už má takovýchto řádně napínavých scén méně a neměl jsem při čtení už takový ten pocit motivace do dalších stránek.

Každopádně i tak je další postapokalyptické dobrodružství znovu velmi pěkně napsáno a možná nechává vyniknout i něco více smutných postav té doby po atomové apokalypse. A opět se podíváte i na povrch, kde to pěkně tiká, což je vlastně po pravdě jedna z těch více napínavých pasáží knihy. Dá se samozřejmě znovu říci, že pokud vás Metro 2033 hodně bavilo, parádně si užijete i novější Metro 2034, byť z mého pohledu první a delší román stále vede jako jedno z nejlepších scifi, které jsem kdy četl. Dá se předpokládat, že druhá hra z Metro univerza, nakonec pojmenovaná Metro: Last Light, bude právě volně vycházet z dějové linky knihy Metro 2034, jejíž doporučená cena je 299,-.

Metro 2034 lze koupit online zde a oficiální www stránky herní série Metro jsou zde.