Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

V minulé recenzi jsem na GamesBlogu nadával na vývojářské břídily z milánského studia Milestone, toho času autory aktuálního Sébastien Loeb Rally Evo. Mimochodem Sébastien Loeb asi moc ve svou hru nevěří, neboť o ní není ani zmínka na všech jeho oficiálních webech, což je velmi zajímavé. Nicméně Milestone není jen živ dvěma stopami, ale také tou jedinou, tedy motocyklovými hrami. Tam to sice také není žádná velká sláva, ale najdou se i drobné výjimky. Přesně takovou je oficiální hra Mistrovství světa v motokrosu MXGP-The Official Motocross Videogame. Aby bylo jasno, stále tu nemluvíme o nějakém extra počinu, nýbrž o slušné, dobře hratelné a technicky docela ucházející hře, která se příjemně hraje a vypadá k světu. Což je tedy fak, který zmíněné Sébastien Loeb Rally Evo nedokáže naplnit.

MXGP: The Official Motocross Videogame je řekněme taková obsahem standardní hra od Milestone, v níž vás nic nepřekvapí, ale také tu nic podstatného nechybí. Jedná se o plně licencovaný ročník 2013 FIM Mistrovství světa v motokrosu, včetně dvou výkonnostních tříd MX1 a MX2 (nejslabší MX3 žel chybí). Tudíž obsahuje tučných 60 reálných jezdců a k tomu 60 motocyklů + 14 podniků sezóny 2013. Jenže pozor, skutečná sezóna obsáhla dokonce 18 podniků (každý podnik má 2 závody, jejichž sečtené body za pořadí pak ve výsledku dají celkové pořadí víkendu) včetně našeho Lokte, který tu bohužel chybí. Jako bonus ho dostala pouze nejnovější verze pro PlayStation 4. Na PC jej nelze ani stáhnout jako DLC, což je pro našince velká škoda. Tvůrci si ten zbytek závodů schválně nechávali pro případné placené přídavky, ke kterým ale z důvodu nízkých prodejů ani nedošlo.

 

MXGP Screen

MXGP Artwork

 

Vůbec PlayStation 4 verze je oproti původní PC nepoměrně bohatší. Právě ty chybějící tratě jsou všechny přítomny, takže ročník 2013 je již zcela kompletní. Vtipné je použití světélka na DualShocku jako barevného ukazatele otáček motoru. Na rozdíl od PS3, kde je terén pouze předpočítávaný, se na PS4 povrch deformuje jako v Sega Rally Revo v reálném čase podle prohrabu motocykly, takže je každé kolo horší a hlubší. Podobně i maximum jezdců v jednom závodě se zvýšilo z původních 16 na 22, což v obou případech není vůbec špatné jezdecké pole. PS4 verze je totiž postavena a vyladěna podle té počítačové, jež je asi o 8 měsíců starší. Nicméně i přes ten menší obsah ani PC varianta není vůbec špatná. Klasická sestava časovek, rychlého závodu, celého podniku, mistrovství a vaší kariéry se kupodivu docela parádně jezdí, navíc strkanice na rozblácené a mnohdy velmi úzké a skokánkovité trati jsou pěkně napínavé!

Graficky hra patří k tomu nejlepšímu od Milestone a pro příklad mnohem mladšího Seba Loeba v pohodě strčí do kapsy. Technicky titul šlape také bez potíží a zakuckání (bohužel jen ve 30 FPS), však motocykly i jezdci jsou vcelku detailní a řvoucí diváci ve velkých počtech fandí kolem trati seč jim hlasivky stačí. Přitom fyzika je s přimhouřením oka docela povedená, můžete si vybrat ze tří úrovní, přičemž na tu první klouzlé zadní kolo neznamená žádnou velkou hrozbu, zatímco na nejvyšší nastavení už se klidně vyválíte. Ale pády jsou tu naprosto vítané, protože nejsou zbytečné a náhodné, navíc se velmi rychle seberete, takže při závodě ztratíte jen pár vteřin. I díky tomu hra vůbec nefrustruje ani na vyšší nastavení AI schopností. Závody s hromadným startem jsou tak velice živelné a dramatické. Zatímco vy celkem lehce při prudkém najetí vykopnete protivníky ze sedla, což způsobuje velmi hřejivý až škodolibý pocit, sami jen tak rychle nespadnete.

 

MXGP Screen Gameplay

Hraní MXGP na PC

 

Já si nastavil nejvyšší míru fyziky, kdy jsou motorky více náchylnější na smyk a pád, nicméně zase se dají skvěle řídit přední a zadní brzdou a náklony jezdce. Při prvním ze dvou závodů jsem se několikrát rozšlehal v návalu rychlosti o cedule kolem trati (kterého vola napadlo, že jsou totálně pevné?) a z čela na střední AI obtížnost jsem byl nakonec po třech kolech rád za 9. místo. Ve druhém závodě jsem si dával pozor a promáčkl už jen pár cedulí. I tak jsem se z prvního místa propadl až na 8., nicméně libovou stíhací jízdou (ano, mé odjeté kilometry na šíleně nabušeném skútru Honda PCX 125 jsou sakra znát!) jsem atakoval vedoucího jezdce. Ovšem drobná chybka v posledních zatáčkách mne stála vítězství, ale celková bronzová příčka za celý závodní víkend byla pěknou odměnou za ty rozbolavěné prsty, protože kvůli neustálému zatáčení a brzdění je ovládání o dost náročnější než u silničních závodů.

MXGP: The Official Motocross Videogame je tak vcelku příjemnou terénní jízdou a rozhodně lepší hrou, než generické ročníky MotoGP podobné jak vejce vejci. Ostatně na konci března vyjde druhý díl nejen pro PC a PS4, ale tentokrát i na Xbox One. Simulovat bude sezónu 2015 již na všech platformách v kompletním kalendáři včetně našeho Grand Prix v Lokti. Jenže, pokud to stihnete do 12. února, MXGP: The Official Motocross Videogame je právně nyní v akci na Steamu za skvělých 5 euro. Za tu cenu rozhodně stojí, takže si ho stáhněte (nemá ani 4 GB) a dejte mi schválně vědět, jak se vám v něm jezdí.

 

Hodnocení GamesBlogu: 6/10