Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

 

Nájezdníci ze severu je jednoduchá a zábavná desková hra s umisťováním figurek na motivy vikingů, kteří za pomoci sbírání proviantu, vybavení a posádky vyrážejí plenit osady nepřátel. Podrobně jsem jí představil ve videu v tomto příspěvku, případně mrkněte na identické video pod tímto článkem. Hra patří do tzv. Ságy Severního moře, tedy již osmidílné deskoherní série novozélandského autora Shema Phillipse, jenž si všechny své hry také sám vydává ve svém vydavatelství Garphill Games. Nájezdníky k nám dovezly a počeštily brněnské REXhry, když v originále znějí jako Raiders of the North Sea.

 

 

A právě dnes mi až z městečka Waikanae, kde Sem Phillips bydlí, přesně po měsíci na cestě z Nového zélandu do Česka, došla oficiální varianta hry pro samostatné sólo hraní, spočívající v útlé krabičce (je neslepená a rozkládací jako návod), obsahující 23 speciálních karet, podle kterých se řídí umělý oponent. Toto rozšíření Raiders of the North Sea: Solo Variant mě vyšlo na přesných 382 Kč včetně poštovného, nyní je o malinko dražší, když obchod ukazuje cenu 390 Kč. Rozšíření si můžete ostatně zakoupit přímo ze stránek Garphill Games zde.

 

 

Určitě v dalším videu sólo variantu představím a ukážu, jak se s ní hraje, nicméně ještě předtím na představovací film Nájezdníků ze severu navážu jiným videem, jež ukáže přípravu a vlastní hraní při dvou a více hráčích. Je skvělé, že dnes již velmi často tvůrci deskových a karetních her myslí i na možnost solitéru, protože deskoherní nadšenci většinou nemají tolik příležitostí a času, aby pro každou partii sehnali dostatečný počet hráčů. A když už neexistuje oficiální sólo verze, opět zaúřaduje skvělá komunita kolem největšího deskoherního serveru BoardGameGeek, která už mnohokráte vymyslela velmi dobře fungující mechaniky pro solitérní hraní i u her, do kterých by to býval nikdo neřekl.