Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

 

 

Poslední FIFA 18 nedávno výrazně zlevnila, když dostala novou cenovku 799 Kč. EA chce tímto krokem podpořit prodeje před nadcházejícím mistrovstvím světa ve fotbale FIFA World Cup 2018, které se uskuteční od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Je to celkem nečekaný, ale vítaný krok, protože obecně bývají prodeje sportovních her větší právě před sportovními svátky, jež zobrazují. Navíc všechny verze hry běžící na Frostbite enginu (PC, PS4, X1 a Switch) 29. května obdržely bezplatnou online aktualizaci FIFA World Cup 2018 Russia Update na verzi 1.13 (velikost podle platformy kolem 5 GB), která do hry přidává zbrusu nový režim mistrovství světa. Nový přídavek je v češtině stejně jako původní hra.

Tento krok je o to cennější, že EA doposud vždy vydávala pro světové a evropské šampionáty samostatnou hru vycházející z příslušného ročníku série FIFA, nicméně letos se rozhodla vydat bezplatný přídavek pro všechny majitele hry FIFA 18 (vyjma ořezanějších “legacy” verzí pro starší konzole PS3 a X360). Ve světle té nižší ceny originální FIFA 18 se pořízení této hry dnes vyplatí dvojnásobně. Přídavek se vám automaticky nabídne ke stažení při spuštění FIFA 18 a do hlavního menu hry tak přibude nová kolonka světového šampionátu. Však mrkněte do spodní galerie, kde vám celý režim FIFA World Cup Russia 2018 představuji. Šampionát můžete přirozeně absolvovat sami v offline turnaji (případně s kamarády v lokálním multiplayeru) nebo si zahrát online turnaj.

Nový režim obsahuje všech 32 kvalifikovaných národních týmů a nás může těšit, že kromě kvalifikantů má World Cup v zásobě ještě 17 účastníků kvalifikace s nejvyššími body, mezi nimiž nechybí ani naše reprezentace. Kromě turnaje v jeho reálné podobě si můžete šampionát uzpůsobit podle svého a vybrat si do něj jakékoli z té celkové nabídky 49 národních reprezentací. Pokud budeme uvažovat, že se naši kvalifikovali, tak by patřili do skupiny E, kde je Brazílie, Kostarika, Srbsko a Švýcarsko. My jsme skončili v naší kvalifikační skupině na nepostupovém třetím místě za Německem a Severním Irskem. V případě postupu bychom buď museli naší skupinu vyhrát (s Německem utopie), případně dosáhnout na druhé místo na úkor Severního Irska.

Ze druhého místa by nás čekala baráž proti Švýcarsku. Pokud bychom jí vyhráli, postoupili bychom na úkor Švýcarska do skupiny E mistrovství světa. Takže když si chcete zahrát s naší reprezentací a chcete se co nejvíce přiblížit reálnému postupu, místo země Helvétského kříže do skupiny E dosaďte naše. Je ale trochu škoda, že přídavek neobsahuje kampaň kvalifikace na šampionát, což se ale s přihlédnutím k jeho bezplatnému šíření dá pochopit. Balíček pak ještě nabídne všech 12 stadionů, kompletní televizní grafiku, oficiální míč Adidas Telstar 18 a jak již bylo řečeno 49 plně licencovaných národních týmů. Režim dále nabízí 4 herní typy: celý skutečný turnaj FIFA World Cup 2018, vlastní turnaj s možností dosazení vlastních týmů, rychlý jeden zápas a také turnaj s vaším mezinárodním ultimátním týmem FIFA Ultimate Team složený z hráčů 32 kvalifikovaných národů.

EA do přídavného balíčku zasadili i několik méně viditelných ale pečlivých funkcí, jako je např. simulace skutečných světelných podmínek a polohy slunce na všech stadionech podle skutečnosti v závislosti na čase zápasu. EA spolupracovali s Adidasem na modelu letu oficiálního míče při různých nákopech a v průběhu zápasu se také mění podmínky a kvalita trávníku, jenž může být ovlivněn různými nečistotami a vykopnutými drny. Od 6. června pak bezplatný přídavek obdrží také mobilní hra FIFA Mobile.

Vždy se mi líbí, že se v televizi živě podívám na zápas a hned si ho po závěrečném hvizdu sám zahraju. Nedávno jsem si takto chtěl zopakovat finále letošní ligy mistrů UEFA mezi Realem Madrid a Liverpoolem, jenže PES 2017, který má licenci UEFA Champions League bohužel ani jeden z těchto týmů neobsahuje. A komu budete na šampionátu nejvíce fandit? Já to mám jasné, moc bych přál kolébce fotbalu, Angličanům, aby konečně prolomili své prokletí, jež trvá od roku 1966 a dosáhli alespoň medailového výsledku!