Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Na právě skončeném veletrhu Gamescom měla světovou premiéru nová edice stávající herní konzole PSP. Ta ponese jméno PSP-E1000 a co je nejvíce zajímavé, bude se prodávat za sníženou cenu 99 euro (cca 2490 Kč). Aktuálně vyráběné edice PSP-3000 Slim se přestanou vyrábět, což zřejmě bude platit i pro neúspěšné PSP Go. Sony totiž jde o to, že si chce konsolidovat nabídku před příchodem PS Vita tak, aby nabídla buď méně vybavenou PSP-E1000, nebo až vyspělou a drahou PS Vitu. Nic mezitím nebude. PS-E1000 totiž schválně přišla o podporu bezdrátových sítí WiFi, což je funkce, kterou mají všechny současné verze PSP.

Takže pokud budete vyžadovat podporu WiFi, vaší jedinou volbou tak v blízké budoucnosti bude jen drahá Vita, jež bude v Evropě startovat na 250 eurech (cca 6000 Kč), tedy stejné ceně, co PS3. Každopádně nová PSP-E1000 nedostala prakticky nic nového. Všechny rozměry jsou malinko větší, co stará PSP-3000, trochu se snížila hmotnost díky absenci bezdrátového modulu (220 g proti 280 g). Pěknou novou vlastností je ale nově matné a hrubší provedení všech krycích plastů, které tak nyní nejsou náchylné na otisky prstů. Displej také dostal nový antireflexní povrch. Spodní tlačítka pod displejem, jenž zůstal, stejně jako hardware konzole, nezměněný, jsou nyní dotyková.

Kompletně zmizelo hardwarové nastavení jasu, to půjde změnit nyní pouze přes menu konzole, a nastavení zvuku je zřejmě vypuštěno úplně. PSP-E1000 také ztratila stereofonní reproduktory, zachován byl pouze jediný na levé straně, nicméně zase byl použit reproduktor o vyšším výkonu, než mají staré PSP. A podobně byste marně hledali také mikrofon. Možná si na první pohled nevšimnete, že geometrická sada ovládacích tlačítek na pravé straně je nyní trochu roztáhlejší. Tato tlačítka mají mezi sebou o něco větší rozestupy, než jsou na současných PSP. Těžko říci, proč to tak je a jestli to zpříjemní ovládání, nebo naopak nikoli.

To hlavní, tedy mechaniku na UMD disky, nové PSP zachovává, nicméně se jako dvířka otevírá možná trochu zbytečně celý zadní kryt. Drobnou kosmetickou úpravu pak prodělalo ještě vyhnutí plastového krytu před horními tlačítky, to je ale jen miniaturní detail. Např. nepohodlný joypad bez výkyvu zůstal zachovaný beze změn. Plně výkyvnou dvojici analogových páček dostane až PS Vita. Zatím to nebylo potvrzeno, ale mám za to, že PSP-E1000 dostane akumulátor se sníženou kapacitou, ostatně tomu by odpovídal i nižší výkon jeho adaptéru, který nyní dává 1500 mAh místo 2000 mAh u současné verze PSP-3000. Spotřeba je ale u obou porovnávaných modelů stejná, takže PSP-E1000 zřejmě tad dlouho jako současné slimky nevydrží.

Samozřejmě, za nějakých 2490,- je to stále velmi dobrá nabídka, když se dnes dají pořídit skvělé UMD hry za pár stokorun, ale na můj vkus je nová edice snad až moc ořezána. Kvituji matný design a nižší hmotnost, ale zase mi vadí snížení počtu tlačítek a hlavně nahrazení stereo repráčků pouze jedním monofonním. To ostatní bych asi oželel, včetně bezdrátových sítí, k nimž se s PSP stejně nepřipojuji a multiplayer na této konzoli nehraji. I tak si ale myslím, že nová PSP-E1000 je stále lepší nabídka, než PSP Go, které hodně sráží absence UMD mechaniky.

Oficiální www stránka PSP-E1000 je zde.