Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Když jsem před páry dny chválil pěkně provedené balení GTA IV pro PC, ještě hra nešla ani zaregistrovat pro spuštění, takže ji nebylo možné vůbec hrát. Nyní už je situace jiná, hra je dávno odemčena, ale záhy se ukazuje, že GTA IV pro PC je asi největší zmetek letošního roku, který na počítačích nemá letos snad kromě zlobivého Falloutu 3 obdoby.

Od včerejšího večera pilně zkouším a porovnávám s Xbox 360 verzí, takže na začátku příštího týdne bych měl vše sesumírovat do podrobného článku na Games Tiscali. Nyní nabízím jako varování několik obrázků přímo ze hry, které demostrují časté chyby v podobě vypadávajících textur, vznášení aut, nebo špatného načítání okolí. Jak vidno, hra je doslova nedodělaný a těžce chybový paskvil, který neměl být vůbec vypuštěn.

Minoritní skupině hráčů GTA IV jede celkem v pohodě, ovšem drtivá většina se potýká s prakticky nehratelným zmetkem. Ten sice na mé sestavě po deaktivaci nesmyslného továrního omezení nastavení grafiky do vyšších hodnot jede docela plynule i na vyšší detaily, ovšem když vám stále mizí textury půlky města a vozidla plují ve vzduchu, hrát se to pořádně nedá. Na diskuzních fórech zklamaných a rozezlených majitelů už se objevují první tipy na nejčastější problémy, tudíž zkusím reinstalaci grafických ovladačů a další fičurky, nicméně oficiální patch je zatím pouze ve výrobě.

Když neberu v potaz opravdu dlouhotrvající instalaci zvící skoro 40 minut a nutné natahání balastu jako je klient Windows Live a Rockstar Social Clubu pro multiplayer, tak hra samotná si zaslouží v tomto stádiu tak maximálně rychlou skartaci. To zase s počítačáři někde pěkně vymetli podlahu, jen co je pravda! V těchto případech blahořečím konzole. Místo zdlouhavě mrzuté instalace, ladění a nekonečného vychytávání všech bugů, si na konzoli GTA IV jednoduše pustím jako rádio a hraju ihned.

Navíc ani když zrovna žádná textura nevypadne, tak počítačová verze nevypadá ve srovnatelném rozlišení o mnoho lépe, tedy kromě lepší ostrosti. Aktuálně jsou tak konzolové originály GTA IV mnohem lepší volbou, než zbastlená PC verze za přemrštěnou cenu. Uvidíme, co s tím udělají další úpravy a hlavně pozdější patch. Zatím si ale koupi GTA IV dobře rozmyslete.

gta4pc03.jpg

Když jsem poprvé vylezl z bratrancova bytu po úvodu hry, mohl jsem se zachytit a viset na neexistující hrazdě. Vedle se vznáší pytel odpadků, auta levitují nad silnicí a všimněte si stínu pod dodávkou, která je sama mimo sluníčko. Nadzemka najednou končí nad stanicí a horské kolo vzadu nemá stojan a část kabinek.

gta4pc04.jpg

O kus cesty dále už se vznáší i Nico, za ním jsou jen rozplyzlé baráky (textury na high), rohový dům je jakoby z papíru a chybí mu zdi. Chodník také ztratil svůj povrch a vzadu teprve staví schody u domu – od zhora.

gta4pc05.jpg

V jiné čtvrti auta stále jezdí jako vznášedla a mezi domy je vidět opět od zhora rozestavěný most, který by měl být samozřejmě vidět celý. Spodní část levého domu má opět vzhled z dob prvního Pentia.

gta4pc06.jpg

A nakonec splývání chodníku se silnicí, vznášení aut, schránek, i postavy, půlka města se vypařila a s ním i část nadchodu pro chodce.