Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Asi nejsem sám, kdo si oblíbil pohodlný platební systém PayPal, který považuji ve vodách internetu asi za ten nejlepší a nejjednodušší na používání. Nevím proč, ale tuzemské eshopy tuto v zahraniční vůbec nejpoužívanější metodu placení na internetu nějak přehlížejí a jen málokdo jej k dobírce, popř. platebním kartám nabízí.

Pokud to jde, tak zpravidla platím kartou, ale raději skrze PayPal, protože zadání dvou údajů je rozhodně jednodušší a na zapamatování snažší, než nosit v paměti dlouhé číslo platební karty a její další údaje. Také se v oblibě PayPalu zhlédli i některé domácí “virtuální peněženky” ale nikdo z nich nenabízí takový komfort, jako právě produkt eBaye.

Problém tuzemského trhu je, že část obchodníků za prvé nechce platit žádné poplatky třettím stranám za zprostředkování platby elektronickým platebním stykem, ale spíše se u nás z pravdivých důvodů prostě obchodům nevěří. Protože pokud platíte kartou, nebo podobně, naše obchody si samozřejmě chamtivě platbu okamžitě strhnou, ale zboží dodají až poté.

A někdy jej nedodají vůbec, protože nakonec zjistí, že jej ani neumí dodat (viz. např. Vltava.cz). Přitom si platbu ihned strhávají a vy se pak musíte dohadovat o dobropisování nazpět. Bohužel u nás je morálka většiny obchodníků velice špatná, ve srovnání se zámořím a vůbec západem neobstojí skoro nikdo. Hodně často nakupuji z Asie a USA, přičemž tam je pravidlem, že platbu si obchodník zpravidla strhává až po dodání zásilky, resp. dodání na území ČR, nikoli ihned.

Takto ví, že zboží už je skoro u majitele, kolikrát si ale strhli částku až po tom, co už jsem měl zboží v rukou. Nicméně, abych se vrátil k meritu věci, zřejmě první herní obchod u nás rozjel také platby skrze PayPal. Tím je Surtep.cz, což je i kamenná prodejna v Berouně kousek od mého bytu, proto o ní také píšu. Možné problémy s dodáním zboží na Surtepu řeší tak, že PayPalem lze zaplatit výhradně zboží skladem.

Jestli vás někdy napadlo, z čeho se PayPal platí, když pro zákazníky je zdarma, tak samozřejmě jako použití karty jde na vrub obchodníka. PayPal si bere za každý zprostředkovaný platební styk paušál 10,- + 3,4% ze zaplacené ceny. Poplatky záleží na měsíčním obratu, tyto částky platí pro 70.000,- měsíčně. U zboží kupř. za 1600,- odměna PayPalu tedy dělá zhruba 65,-, což se strhne z obchodníkova účtu.

Není to málo a vzhledem k nízkým maržím si to každý obchod asi hodně rozmyslí, nicméně je to velice podobné, jako u plateb kartou, kde si banky také berou podobné částky. Každopádně pro zákazníka je PayPal velice bezpečná a hlavně pohodlná metoda jak zaplatit na internetu, i když asi majoritní většina z vás asi stále používá obyčejnou dobírku?