Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

pirati1.jpgNa posledním Invexu měla stánek spol. Blackfire Entertainment, mimo jiné dovozce deskových her na motivy těch počítačových. To byl snad jediný stánek, kde jsem strávil delší dobu prezentací velice rychlé a jednoduché karetní hry Piráti (originálně Loop). Sice na můj oblíbený Bang! Piráti samozřejmě nemají, na to jsou moc jednodušší, ale jinak je to svěží, odsýpající a vtipná hra pro 2-8 hráčů.

Se vzrůstajícím počtem se rapidně snižuje herní doba, v průměru na jednu partii dávající kolem 15-30 minut. Pravidla zvící pouze jediné malé dvoustránky jsou doslova stupidní, ale přesto hlavně ve čtyřech a více hráčích velice zábavná. Na začátku hry si líznete půl tuctu karet, z nichž jsou část obchodní lodě různých hodnot, tedy přeneseně každá má jinou cenu např. podle toho, kolik převáží nákladu. Protipólem jsou zase karty pirátských lodí, které mají opět různé hodnoty dané počtem lebek na jejich líci.

Každý hráč může ve svém tahu buď vypravit na moře jednu za svých obchodních lodí, nebo již plující obchodní loď svoji i protihráčů napadnout svými pirátskými loděmi. Přitom platí, že piráti jsou čtvero barev, přičemž aby to nebylo tak jednoduché, barvu již vyložené pirátské lodě, která zrovna napadá nějakou obchodní, již druhý hráč nemůže použít. V každém kole pak mohou ostatní “piráti” alespoň dorovnat svojí lodí počet lebek u konkurenčních pirátských lodí, aby měli šanci stále obchdoní loď zaujmout pro sebe.

Pokud se jednomu hráči podaří vyložit tolik pirátských lodí, nebo takovou hodnotu jejich lebek, že ostatní již nechtějí přebíjet, nebo nemají karty na protitahy, obchodní loď se stává jeho majetkem. Cílem hry je nashromáždit co nejvíce obchodních plavidel v co největší hodnotě, protože jejich součet pak na konci hry určí nejúspěšnějšího piráta. Nicméně karty obchodních lodí, které vám na konci hry zůstanou v ruce, se pro změnu zase odčítají.

Jako žolíci vystupují ve hře pirátští kapitáni, protože jejich vyložením na vlastní pirátské lodě okamžitě přebijete jakoukoli hodnotu konkurenčních pirátů. Tedy za předpokladu, že konkurence také nevysolí kapitána, protože poslední bere všechno. Podobný je pak admirál, který zase dokáže ochránit jednu obchodní loď před pirátskými loděmi, ovšem nikoli před kapitány. Pokud vaši vyloženou loď do začátku vašeho dalšího tahu nikdo nenapadne piráty, je okamžitě vaše, takže se dá ve hře omezeně taktizovat a např. vyložit svojí obchodní loď v okamžiku, kdy se ostatní hráči perou o jinou.

Hra je tak velice rychlá, protože každý si vždy líže jednu kartu z balíčku, který ani není moc tlustý (78 kartiček). Je to taková variace na přebíjenou, ovšem v Pirátech vylepšenou o čtvero barev pirátských lodí, kapitány a admirála. Není totiž nic horšího, než když vaše pirátské lodě nedozírné hodnoty napadající obchodní loď vysoké ceny nakonec přebije kapitánem protihráč a všechny vyložené pirátské lodě jdou rázem ke dnu na odkládací balíček.

Za akceptovatelnou cenu necelých tří stovek tak získáte cestovní hru, kterou pochopí úplně každý, přičemž potěší i kompletní česká lokalizace. Pokud hledáte opravdu jednoduchou a přímočarou karetní hru pro všechny věkové kategorie, Piráti mohou být dobrou volbou.

Popis a obrázky na webu BoardGameGeek a pravidla v češtině najdete zde.