Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

ps3.jpgVelký, ale o to krásnější šok připravila Sony všem majitelům Playstation 3. Dnes se spouští oficiální podpora online funkcí (obchodu) konzole mimo jiných i pro Českou republiku! Zní to skoro jako pohádka, co říkáte na kompletní nabídku Playstation Store pro všechny domácí zákazníky bez nutnosti maskování za jiné účty? Paráda, že? Snad to klapne.

Uzemnilo mě ale prohlášení, že ceny za placený obsah budou uvedeny dokonce v korunách, přičemž mají být plně a oficiálně podporovány i zabezpečené platby skrze platební karty. V tomto případě nemůžu než smeknout před tímto předvánočním dárkem, který určitě bude mít vliv na volbu herní konzole pod stromečkem u mnohých potenciálních zákazníků. Taktéž načasování před začátkem vánoční nákupní horečky nemohlo být lepší. Musím přiznat, že v rámci našeho malého trhu nyní dostala Playstation 3 obrovskou konkurenční výhodu před všemi ostatními konzolemi.

Tím mám na mysli hlavně Microsoft se svým Xboxem 360, protože jeho jinak znamenitý koncept online služeb Xbox Live prakticky ztratil během okamžiku svůj punc, když je u nás jeho plnohodnotné využívání nesmyslně blokováno a samozřejmě zpoplatněno. Samozřejmě v té nejdůležitější oblasti, totiž nabídce kvalitního software, je Playstation 3 stále na konci celého pelotonu, ovšem obávám se, že to zákazníkům v nadcházejícím tržním boji ve světle nových zkušeností ani nebude tolik vadit. Už jen v kontextu nedávného uvedení levnější 40GB verze PS3.

Osobně bych si klidně vsadil, že pokud Sony svoji novinku dokáže nyní dobře zpropagovat, zabere největší díl koláče zimního trhu pro sebe, zejména na úkor obou konkurenčních konzolí. Otázka zatím je, jak nová služba pofrčí a zdali bude vše fungovat bez chyb, ale každopádně musím před prací české pobočky Sony smeknout, protože se jim podařil vskutku husarský kousek. U Microsoftu se přitom vymlouvají na potíže s legislativou a ověřováním elektronických transakcí při platbách kartami, ale přitom je vidět, že když se chce, tak to jde docela snadno.

Ovšem hlavními pány jsou vždy centrály a pokud mateřský Microsoft nepovažuje naší domovinu za lukrativní oblast, nic s tím tady ani domácí pobočka neudělá. Nicméně nyní mají míček u Microsoftu na své straně, jestli ho odpálí, nebo nechají ležet je jen na nich. Pozn: Spuštění oficiální podpory se týká překvapivě zatím pouze ČR, nikoli SR.

Tiskovou zprávu naleznete zde.