Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

sceneitboxNa Silvestra jsem si půjčil tentokrát vlastně trochu jinou hru, než všechny ty dřívější kvízy od Buzze na Playstation 2 a 3. Scene It? je odpověď Microsoftu právě na nepopiratelný úspěch velké série Buzz! The Quiz, vycházející na všechny konzole od Sony již pěknou řádku let. Verze půjčené hry se zaobírala výhradně otázkami z oblasti filmové, což ale nevadilo.

Balení, u nás teď prodávané jen za pár stováků, je hodně bohaté. Kromě vlastní hry obsahuje celou sadu čtyř bzučáků, a to včetně tužkových baterií pro napájení. Přitom ovladače jsou podle mého ještě lépe a kvalitněji provedené, než ty od Buzze. Jsou pěkně robustní, neviklají se, ale na druhou stranu již tak pěkně nesvítí, jako bzučáky k Playstationu. Předností je i možnost pohodlného ovládání dashboardu konzole bez nutnosti vzít do ruky klasický ovladač.

Jenže to je tak všechno, co je na Scene It? k pochválení. Pamatuji na Buzze: výborný, charismatický, sprostý a srandovní moderátor Buzz s jeho typickým “You idiot!!!”. Zde žádný moderátor není. Otázky v Buzzovi jsou taktéž někdy těžké, jindy lehké, někdy vtipné, jindy důmyslné, ale skoro vždy takové, aby se jimi chytl i náš evropský hráč. Jenže ve Scene It? jsou alespoň ty filmové otázky spíše nezajímavé, typy soutěží a zadání se často opakují a nejsou vůbec vtipné.

sceneitbaleni

Navíc, a co je nejhorší, mnoho otázek a kvízů je z filmů a seriálů, které v Evropě nikdy neběžely, takže náš divák si s nimi vůbec neporadí a půlku hry jen tipuje. Konečně i audiovizuální provedení je hodně chudé a statické s minimem animací, no prostě oproti Buzzovi docela fušeřina. Na Silvestra jsme u toho zasedli ve dvou rodinách (čtvero hráčů a hráček) a po jednom kole už se do toho nikomu nechtělo. U Buzze se bavíte stále, motivují vás stále nové a vtipné soutěže, kdy podávání otázek se děje rozmanitou cestou, ale nikoli u Scene It?.

Je to docela škoda, protože Microsoft si tímhle rozhodně kastu “nehráčů” nepřitáhne. V tom mu naprosto ujel vlak, tedy spíše Playstation, která má skvělé série Buzz!, Singstar, Eye Toy a třeba na ní jako první začal Guitar Hero. Tedy velká nabídka tak trochu jiných her a hříček, kterou jí Xbox 360 může stále jen závidět. Á propo teď už víte, proč se Scene It? doprodává tak lacino…

Produktová www stránka Scene It? je zde.