Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Právě mi do pracek dorazila nová česká hra, …ééé další Arma to není, alebrž Půl kila mletýho, což, pokud to ještě netušíte, má být ULTRA realistická mlátičko-střílečka v hlavní roli se starým známým Johny Majerem ze Žhavého léta. Sice jsem tu nádheru ještě nezapl, ale o to pečlivěji jsem si po cestě domů pročítal přiloženou polní příručku, jak sama uvádí pro “hyperrealistickou vojenskou simulaci na počutač“.

Průvodcem tu je nějaký seržant Manuel, který říká: “Až s váma skončim, budete se holit struhadlem, spát bez problému i na hromadě střepů a z očí budete střílet zkurvený lasery!“. Seržant je hnedle pěkně nabroušený, protože ostře pokračuje hned dále: “A kdo se mi odváží říct seržante Seržio, bude dělat kliky až do roku dva tisíce a tim nemyslim pičo kliky u dveří!“. Hra se přitom odehrává v pouštním zapadákově Snake City, které je charakterizováno na další stránce velice příhodně: “Snake City je místo, kam byste určitě nechtěli na dovolenou“.

Je plné debilních vidláků, co nedokážou rozložit a složit M12 pod 2 minuty 30 vteřin, čímž jsou pro mě co? Mrtví!” Musím ale smeknout, protože instalace u mě proběhla rychle a zcela bezproblémově. Nu aby ne, když to mají tvůrci fakt promakané a dali si za jeden z hlavních úkolů: “dostat realistickou vojenskou simulaci Půl kila mletýho na náš hardware“. Při louskání návodu se ale nevyhnete konfrontaci s vojenskou hantýrkou.

Naštěstí díky tomu, že jsem byl onehdá na vojně (mnozí už ani nevědí co to znamená – ať se zeptají tatínka), tak jsem tomu naštěstí porozumněl: “Po spuštění simulace ze Snake City se vám na monitorovacím zařízení zobrazí spousta malých barevných udělátek. Udělátka se strefují elektronickým MAUSEREM. Máničky tomu říkají myš nebo dokonec mouse, ale my na tyhle kravinky nejsme zvědaví…,

…a možná se dostanu i k tomu, abych vám vysvětlil funkce fufníků.” Nicméně skvělou zprávou je, že Půl kila mletýho není nijak náročnou hrou, protože vám “poběží i na starších strojích, klidně i na nějakém vyřazeném dovozu z Číny“. Každopádně se doporučuje herní příručku po přečtení ihned spálit, nejlépe pomocí napalmu. No jo, ale kde ho takhle navečer vzít?

Však je z toho vidět, že i naše další realistická hra ArmA II, to bude mít proti kilču mletýho hodně těžké, protože půlka taktéž varuje: “Pozor, za běhu je střelba výrazně nepřesnější, tohle je REALISTICKÁ simulace.” Chtělo by se mi skoro říci, tohle je MOUNTFIELD… A ArmA už jde dále rovnou do kolen: “Půl kila mletýho je realistická simulace, takže nečekejte snadnou jízdu jako s tankem.“.

Na písku vám to bude prokluzovat, nerovnosti vozovky vám můžou pořádně rozhodit stabilitu a surové chování a nárazy mohou Červenému sršáni ublížit!” A já jen doplním, kdo z vás to má? Sršáň je totiž Mayerův vůz, jenž můžete v mletým využít pro přesuny. Jenže kilčo fachá i do žánru takového rFactoru, protože “pokud je sršáň poškozený, bude mít horší jízdní vlastnosti. Tomu říkáme jak? Logika!” Dá pak rozum, že zdemolovanej křáp zase dá do kupy francouzák nebo automechanik Čenda.

Tak jsem také netušil, že slovo PÁLKA, jako ve významu basebalky, znamená Pravý Americký Louskáček Komunistických Amatérů. Jenže ještě větší masakr jak vidno způsobí Kuše na veverky: “Když se ale zjistilo, že z veverek po zásahu nic nezbyde, začala se používat na lov medvědů.”. A nesmím zapomenout ani na podmanivou sílu cinkajících penízků, tedy platidla za lepší výstroj a výzbroj ve hře, “protože za peníze si kurva koupíte fucking výstroj a výzbroj“.

Hoodně namakaný je i herní bestiář, protože už základní enemák DĚLŇAS “útočí na blízko pařáty KPZ-12 a občas i nepříjemným zpěvem dechovky“. Zatímco PAN ŘEZNÍK je málo odolný proti doporučovanému ustřelení palice. “Pak dá většinou pokoj“. Nu tak co myslíte? Asi dobré lákadlo na hraní mletýho, ne? Myslím, že takhle drsný a zároveň srandovní manuál už jsem dlouho nečetl. A klidně i prozradím, kdo za ním stojí. Moje kolegyně-blogerka a vývojářka Tlamička. To se jí myslím docela povedlo. Takže se zbývá rozloučit s pozvánkou do Snake City, kde se “můžete účastnit ochutnávky stoletých sýrů od dědy Syrečka, když heslo tohoto ročníku je “Vypij první!“.

Oficiální www stránka hry Půl kila mletýho je zde a hra již vyšla na PC za doporučenou cenu 499,-. První recenze jsou takové: Score: 4/10, Hrej: 5/10, Level 6/10 a Doupě 7/10.