Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

cover your assets banner

 

Cover Your Assets: Co je moje, to je moje! je trochu krkolomný a delší název pro jednoduchou párty karetku od malého rodinného vydavatelství Grandpa Beck’s Games ze Spojených států. Na tomto vydavateli je přátelé zajímavé, že si navrhují a vyrábí vždy jen rychlé karetní hříčky na maximálně pětačtyřicet minut hraní s přístupnými pravidly pro celou rodinu. Takže žádné velké, náročné, dlouhé či tzv. epické kousky u nich nenajdete. Karetka Cover Your Assets je jednak jednou z jejich nejstarších her, neboť byla poprvé vydána již před třinácti lety. A je také od vydavatelství naprosto nejoblíbenější a nejprodávanější, když se jí prodalo přes milion kopií. Hned vám napíšu proč.

široký rozsah počtu hráčů od dvou do šesti a klidně může skončit už po nějakých dvaceti minutách, přičemž ty delší partie málokdy překročí tu třičtvrtěhodinku. Jednoduchá pravidla pochopí každý od sedmi let výše, přičemž si lze střihnout základní či pokročilou partii a kompaktní balení malé karetky si pohodlně strčíte do batohu či tašky na cesty. Ani na stole Cover Your Assets: Co je moje, to je moje! nezabere moc místa. Cena vás taktéž jistě nezruinuje, protože za těch sto deset karet dáte pouhých 260,-, jak tak koukám na české obchody. České verze se u nás chopilo vydavatelství Ravensburger, jež má tyto drobnější karetní hříčky v oblibě. Všechny se tisknou u nás v ČR.

 

  • Platforma: stoly a podlahy
  • Datum vydání: od 2011
  • Výrobce: Grandpa Beck’s Games (USA)
  • Vydavatel: Ravensburger Verlag (Německo)
  • Český distributor: Ravensburger CEE
  • Země výroby: Česká republika
  • Žánr: rodinná karetní párty hra
  • Česká lokalizace: ano
  • Multiplayer: ano (2-6)
  • Herní doba: 20-45 minut
  • Přístupnost: 7+
  • Hmotnost krabice: 300 g
  • Rozměry krabice: ‎130 x 110 x 45 mm (v x š x h)
  • Cena: od 260,-

 

U všech titulů od Grandpa Beck’s Games v krabičce naleznete také malý bonus v podobě speciálního domácího receptu někoho z rodiny Beckových. Jak napovídá sám název Cover Your Assets, tato hříčka je o tom, abyste si dokázali správně ochránit svůj majetek a naopak ho odebírat soupeřům. I proto mají ruby karet podoby dolarových bankovek. Na líci zase najdete jednoduše vyvedené a ne moc pohledné obrázky různých podob majetku, jako je např. sbírka mincí, bankovní účet (samozřejmě plný), peníze pod polštářem nebo třeba šperky či akcie. Každý tento majetek má přitom nějakou hodnotu od pěti do padesáti tisíc dolarů. Jako správné držgrešle se samozřejmě snažíte svůj majetek zvětšovat!

To znamená, že spárujete dvě stejné karty v ruce, jednu kartu z ruky se stejnou na vrcholu odhazovací hromádky, případně vám druhou kartu do páru nahradí žolíková, zde zvaná Divoká. Takové páry si pak rovnáte střídavě otočené o devadesát stupňů do sloupečku na sebe. Tím jsme probrali první ze tří možných akcí, jaké ve svém tahu můžete dělat. Tou druhou je možnost odhození určité – a pozor – nikoli nepotřebné karty z ruky na odkládací hromádku, která je stejně jako dobírací balíček společná. Poslední akcí je zmíněná odebíračka soupeřům. Když se vám zalíbí nějaký vrchní pár jiného stolovníka, není nic lepšího, než mu jeho majetek uzmout!

 

 

Na to ale potřebujete buď stejnou kartu, jaká odpovídá sloupečku, nebo tu žolíkovku. V tuto chvíli začíná majetkový souboj na život a na smrt, jenž mi trochu připomíná zhrzenou manželku milionáře, která ho chce obrat. Majitel sloupečku se může bránit tím, že také jako protitah vyloží stejnou kartu nebo nějakou žolíkovou. A tak se dva soupeři mlátí až do té doby, než někomu z nich dojdou vhodné karty, nebo souboj prostě vzdá. Nyní je nabíledni, že se pár tímto střetem může rozrůst do pěkně macatého paklíku hodnotného majetku! A o něj zase mají eminentní zájem další hráči kolem vás… Když vyhraje útočník, sloupec sebere obránci.

Pokud vyhraje majitel, tak si karty ponechá. Vždy včetně těch, jaké tam oba soupeři vyložili. Jakmile shrábnete či ubráníte nějaký vysoký balík majetku, okamžitě se na něj vrhnou ostatní jako vosy na bonbon, což jsou ostatně nejzábavnější okamžiky celé partie. A tak potřebujete svůj hodnotný sloupec karet ochránit tím, že na něj co nejdříve vyložíte jiný pár stejných karet. Jenže jako na potvoru zrovna dvě stejné karty ne a ne přijít… Karet si lze dobrat na konci tahu až pět, nicméně akci si musíte zvolit pouze jedinou. Partie nekončí po dobrání dobíracího balíčku, ale až po tom, co všichni vyloží úplně všechny své karty. Počítání vítěze a největšího hrabivce je pak prosté: vyhrává ten, kdo má v kartách nejvíce peněz.

 

 

Cover Your Assets: Co je moje, to je moje! navíc nabízí čtyři různé způsoby ukončení hry + ten pokročilý režim, kdy v každém tahu máte k dispozici akce dvě, sady karet lze dále rozšiřovat a do hry vstoupí i úplně nové a mocné karty. Karetka Cover Your Assets je velmi zábavná rodinná párty hříčka, u níž musíte vzít na vědomí, že je extrémně škodící. Záhy po začátku si začnete nadávat a hudrovat, protože si jako supi u mršiny kradete své majetky. Je to ale docela velká legrace, však i s menším počtem karet stále můžete vyhrát, neboť se nepočítá jejich kvantita, jako jejich hodnota. Soupeř sice nasbírá vysoký balíček mincí za pět tisíc dolarů na kartu, jenže vám stačí vlastnit několik domů po dvaceti litrech a zadupete ho s jeho bezcennou numismatikou do země!

 

Hodnocení GamesBlogu: 7/10

 

Český návod si stáhnete ZDE.