Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

fist banner

 

Poklidné, ale začouzené a sešlé město, vymodelované podle inspirace neudržovanými předměstími Šanghaje, armáda robotických otrokářů a proti nim malá odbojová skupina zvířat. A k tomu řádně naštvaný hlavní hrdina v podobě králíka, který má na sobě ocelový batoh s obří robotickou pěstí. To zní dost podivně, ne? Vítejte v neortodoxním světě hry F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch. Ta temná metropole, známá jako Torch City, se nachází někde v alternativní „dieselpunkové” realitě, kdy její zvířecí obyvatele již šestým rokem ovládá zlá robotická Legie železných psů. To je armáda automatů, které dálkově napájí síť mobilních transformátorů, rozmístěných po čtvrtích začouzené a noční vísky.

Náš králík jménem Rayton je bývalý elitní voják, jenž kdysi pracoval pro tu špatnou stranu. Jenže když se zvířata proti Legii v nedávné minulosti vzbouřila, armáda automatonů všechnu spolupracující zvěř z dobře placených míst vykopala. Revoluce ale byla potlačena, takže zvířata, mezi něž dále počítejme např. medvědy, mývaly, krysy či kočky, přežívají pod neúprosným jhem Legie, která město totálně ovládla a zavedla noční zákaz vycházení. Raytonovi je dávno všechno jedno. Pomáhá v dílně svému strýčkovi, medvědu Joeovi, a vychází ven pouze k blízkému nudlovému bistru. Jenže Joe si jednou pustí tlamu na špacír a špiclové automatonů se to doví.

 

  • Platforma: PC, PS4/5
  • Datum vydání: 7. 9. 2021 (PS4/5), 3. 10. 2021 (PC)
  • Výrobce: TIGames (Čína)
  • Vydavatel: Shanghai Kuanyu Digital Technology (Čína)
  • Žánr: akční 2D adventura/plošinovka
  • Česká lokalizace: ne
  • Multiplayer: ne
  • Dat ke stažení: 22 GB (PC)
  • Herní doba: 15-20 hodin
  • Přístupnost: 7+
  • Prodejní verze: digitální (PC Steam)
  • Cena: od 680,- (Steam)

 

Legie pak neopatrného méďu zavře do svého nejobávanějšího vězení, z něhož jaktěživ ještě nikdo nevyšel. Naštěstí Joe ještě před svým zatčením stačil zrenovovat část bývalého bojového exoskeletu, jaký dříve používaly elitní jednotky vojáků, do nichž patřil i náš králík. Tou částí je batoh s integrovanou ocelovou robotickou pěstí, s níž se můžete ohánět jak s obří palicí. Když Rayton vytuší, že Joe se z vězení asi již nikdy nedostane, zdravě se naštve, obleče se do pěsťového batohu a vydá se na cestu skrze celé město Torch City až do věže, v níž nebohého medvěda drží v zajetí. F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch je akční adventura šiknutá plošinovkou, využívající subžánru Metroidvania.

Takže v ní putujete po rozlehlém a vertikálně vystavěném městě a strukturách Legie, přičemž do určitých lokací se dostanete až později, když budete ovládat ty správné dovednosti. Třeba dvojitý skok a možnost šplhat i po kolmých stěnách. Což zpočátku nelze. F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch si představte – alespoň mně to takto hra evokuje – jako kdybyste do sebe rozmixovali postavičky a zasazení ze strategie Mutant Year Zero: Road to Eden a svět s kamerou z akční 2D plošinovky Shadow Complex. Svojí pěstí (vždy tím myslím robotickou, nikoli králíkovu pacičku) se standardně oháníte rychlejším, ale lehčím útokem nebo pomalejším a silnějším rozmachem.

 

 

F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch s drobnými RPG prvky

Své protivníky, rekrutující se z řad malých i velkých robotů, nadto můžete i odhodit, čímž smetou svého kolegu. Svoji pěst si postupně vylepšujete skrze přehledný strom nových dovedností, resp. zde myšleno nových útoků a komb. Tady vidím první problémek hry, když si komba lze zobrazit pouze u vylepšujících stánků a nikoli při putování. Takže když zapomenete jejich tlačítkovou sekvenci, která může mít klidně i pět tlačítek, tak máte smůlu a pro návod si musíte počkat na další automat, nebo se k nějakému zdlouhavěji vrátit přes půl města. Ostatně ve F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch se nachodíte a naskáčete do aleluja, protože je to přece ta zmíněná Metroidvania.

Tudíž se často vracíte hodně daleko a hodně nazpět, abyste se dostali tam, kam to dříve nešlo, nebo si prostě jen chcete splnit objevené části města na plných 100 %. Po cestě nacházíte nejen šrot a datové disky, jaké potřebujete ve formě platidla na nové dovednosti, ale také odbojové listy, v nichž vám odvážný novinář odhaluje slabiny nepřítele, takže se na další souboje můžete lépe připravit. Hra je postavena na Unreal enginu 4. Na mém PC díky svému 2,5D náhledu z boku mimochodem šlape jako hodinky, ale i přes to, že vypadá velmi dobře, tak bych ji na absolutní grafický vrchol svého žánru asi nepostavil, neboť zejména vzdálenější prostředí je méně detailní a trochu rozpité i při vypnutém vyhlazování.

 

 

Dvě hry během pěti let

Sami tvůrci z doposud neznámého studia TIGames ze Šanghaje, založeného v roce 2016, před F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch vydali pouze hříčku pro virtuální realitu Guardian of Wonderland. Ale na jejich druhém titulu kupodivu nejsou menší zkušenosti skoro znát. Ovládání, pro něž autoři doporučují ovladač, je obecně dostatečně přesné. Postěžoval bych si ale u náročnější kombinace, kdy ve výskoku potřebujete rychlý výpad (dash) na druhou stranu stěny. Nasměrovat se ode stěny a v okamžiku odskočit, to hra zrovna moc nedokáže pochytit, a tento úkon musíte často mnohokrát opakovat. Buď neodskočíte, nebo do stěny, nebo jenom spadnete. Indikace dvou až tří úkonů v jedné vteřině dělá hře velké problémy.

Později si k pěsti doplníte ještě neméně působivý vrták a také elektrický bič, ale někomu zde může vadit, že se tu bojuje takřka výhradně na blízko, pročež střelné zbraně zpravidla používají pouze nepřátelé. A jejich laserové projektily jsou spíše pomalejší, takže se jim dá dobře uskočit. Na lehčí ze dvou obtížností nebudete mít vesměs žádné potíže ani s občasnými bossy, což je podle mne fajn. Protože není nic horšího, než když si užíváte hraní, ale na každém silnějším protivníkovi se totálně odděláte. F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch je z mého pohledu obtížnější na skákání než na souboje, které tu určitě nijak nefrustrují.

 

 

Torch City je navíc rozsáhlé jak do šířky, tak do výšky a putujete zcela bez nahrávacích pauz, takže si na dohrání připravte kolem 15-20 hodin. Hra nestojí plnou palbu, nýbrž ceny začínají na necelých sedmi stovkách (nyní zlevněná PC verze ze Steamu), ani konzolovky nejsou o moc dražší. Určitě si zkuste demo, jež najdete také na Steamu. F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch je dílo, kterému se dají vytknout spíše jen menší chyby, jako místy nepřesné kombinace pohybů nebo chybějící přehled komb. Nekonzistence ovšem panuje u dialogů, kdy některé jsou dabované, jiné nikoli, jedny musíte odklikávat, další se mění automaticky, ale globálně vzato do Číny putuje pochvala za velmi neotřelou hru, jakých na trhu mnoho není.

 

Hodnocení GamesBlogu: 7/10