Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

konzole.jpgNadcházející veliký konkurenční souboj nových herní systémů Xbox 360, Playstation 3 a Nintendo Wii bude jistě probíhat i skrze jejich webové stránky, které k podobným zařízením neodmyslitelně patří a doplňují je. První a velmi zdařilou vlaštovku má na svědomí již uvedený Xbox 360, jehož web je po právu na vrcholu současných konzolových prezentací. Je velmi přehledný, má solidní design a poskytuje velké množství informací jak potenciálním majitelům, tak i těm, kteří bílou hrací škříňku již doma mají.

Navíc nepřehání použití Flashe a jeho velikou devizou nejsou jen statické informace, nýbrž i opravdu komplexní servis pro všechny majitele Xboxu 360 a zejména registrované klienty služby Xbox Live!. Web vlastně plně kopíruje a supluje rozhraní Xbox Live! v rámci Dashboardu (uživatelské rozhraní Xboxu 360) přítomném v konzoli a umí prakticky všechny dovednosti, co "Xboxí" internet na konzoli. Na webu si tak můžete zkontrolovat svůj hráčský profil, vidíte zde i aktuálně připojené spoluhráče, kterým můžete ihned zaslat na jejich Xbox zprávu.

Podobně na internetu máte k dispozici i možnost porovnávání s ostatními, když si můžete nechat ukázat jaké hry který hráč právě hraje a jak daleko v nich došel. Podobných služeb a užitečných prvků je na webu Xboxu 360 opravdu požehnaně, já jsem uvedl pouze některé. Všechny hry jsou pak prezentovány obrázky i videem a konečně nechybí ani zóna podpory, kde naleznete mnoho užitečných návodů na zprovoznění služeb, či konfiguraci konzole.

Sony již pro svoji Playstation 3 rozjela také oficiální webové stránky, nicméně jsou zatím pouze velmi jednoduché a nenabízejí mnoho informací, takže v současné době na ty "Microsoftí" v žádném případě nemají. Podobně je na tom i Nintendo se svým systémem Wii, který je také jen hrubě prezentován flashovými animacemi a nenabízí mimo hlavních a dávno vypuštěných informací prakticky nic nového.

Zatím tedy v rámci internetu samozřejmě hraje prim Microsoft, kterému se povedlo vytvořit pro všechny majitele Xboxů, tedy nejen toho "třistašedesátkového" dokonale funkční, informativní a užitečný portál, kde naleznou prakticky všechno co potřebují a navíc zde mohou využívat podobných služeb, jako na své konzoli před televizní obrazovkou. Uvidíme tedy, jestli se ostatní výrobci pochlapí a s uvedením svých koní na světový trh také přijdou s vylepšenými weby, jako to již dokázal jejich konkurent.

Oficiální weby všech konzolí:

Xbox 360   Playstation 3   Nintendo Wii