Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

pga.jpgTak jsem vám úplně poprvé hrál golf, tedy alespoň ten virtuální. Minigolf do toho samozřejmě nepočítám, takže moje premiéra měla název PGA Tour 08. Po tom, co jsem dohrál aktuální Nascar 08 (viz. recenze na tiscali) jsem se kvůli recenzi pro příští číslo Oficiálního Xbox 360 Magazínu ponořil do světa hladce střižených pažitů (jeden notně prořídlý mám ostatně na hlavě). A nutno říci, že mě letošní "tygr ve dřevě" nezklamal, ale ani nijak výrazně nepotěšil.

Na zkoušku jsem ochutnal i dvě předcházející dějství a dle očekávání a prakticky na chlup stejně jako u zmíněného Nascaru, se historie zase opakuje prakticky v nezměněné podobě. Když už jsem u té podoby, tak jedna z několika novinek tkví v možnosti importovat svůj obličej do podobizny vypiplaného hráče, což funguje naprosto skvěle. Je to vlastně velmi podobný princip digitalizování ksichtů jako již dávno nabídla Playstation 2 skrze licencovanou technologii Cameo a nebo blíže např. xboxová reinkarnace Rainbow Six Vegas.

Důležité ale je, že v tomto golfu jsou takto převedené obličeje ve své virtuální podobě opravdu reálné a perfektně odpovídají živému originálu, což je ostatně dobře vidět i při samotné hře. Další solidní funkcí je EA GamerNet, což je vlastně obdoba jakési online komunitní sítě a služeb, se kterou dělá EA velkou parádu. Nejenže zabezpečuje kupříkladu všechny online turnaje a hříčky, ale skrze tuto službu si můžete natočit své parádně zahrané jamky a poté je ihned z prostředí hry poslat na internet. V tomto golfovém "Youtube" si také prohlédnete stejně natočené opakovačky ostatních hráčů.

Jinak simulace hry se blíží reálu asi nejvíce při použití analogové páčky jakožto virtuální hole, ovšem ovládání je dovoleno i skrze starší a tradiční postřehovou kombinaci trojitého stisku tlačítka odpalu. Nicméně obě varianty jsou dostatečně přesné a intuitivní. Čím nový Tiger Woods ale zaujme na první pohled, je obrovská nabídka herních režimů. Ta začíná od tréninku a volného cvičení, přes jednoduché zápasy, online i offline turnaje, kariéru od píky, různé hráčské výzvy a úkoly až k závěrečnému finálovému turnaji PGA Tour.

Samozřejmě kompletní licence na celou profesionální sérii dohazuje nejen všechna reálná hřiště, ale také skoro kompletní hráčskou špičku a to prosím i včetně ženské ligy. I když hra obsahuje hodně stručný textový tutoriálek, raději bych přivítal nějaký podrobnější a hlavně interaktivní návod či školičku pro začínající hráče, která že v tomto provedení zde bohužel absentuje. Mnoho voleb a módů má za následek, že pokud se sérií začínáte, můžete nejprve nad menu tápat, kde vlastně máte vůbec začít.

Pokud můžu soudit, tak se audiovizuální provedení od minula prakticky nijak nezměnilo. Potěší živé, i když hodně řídké publikum, ale grafika je stále stejná, sic nadprůměrná, ale rozhodně ne špičková. Oproti skvěle animovaným postavám včetně jejich charakteristických grimas a šklebů, vypadá okolní prostředí všechno na jedno brdo a tak trošku nevýrazně. Dnes bych to tak viděl na jasný standard. Nakonec jsem si tedy golf zahrál měrou vrchovatou (možná dobrá příprava před golfovým simulátorem největších světových hřišť co se nám staví za barákem), ale hra mě nedokázala oslovit a přitáhnout tak, abych si jí doma nechal delší dobu, což je docela škoda. Nicméně i přesto se jedná o povedený golfový simulátor, ale výhodu v něm budou mít ti, co již nějaké zkušenosti s Tiger Woodesm mají.

Oficiální www stránka Tiger Woods PGA Tour 08 je zde.