Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

hdtvlogo.jpgNení žádnou novinkou, že rozhraní HDMI se již dokonale zabydlelo jakožto jeden ze způsobů vedení signálu s vysokým rozličením beze ztrát a používají ho např. jak Xbox 360 Elite, tak samozřejmě i PS3. HDMI by měl vlastně nahradit již 30 let starý a oblíbený Scart. Jenže není HDMI jako HDMI. Zatímco první specifikace 1.0 z roku 2002 dosahuje maximální přenosové rychlosti 4,9 Gb/s, zcela nová specifikace s označením 1.3a z minulého roku  ještě vylepšuje již tak dobré charakteristiky signálové cesty.

Nově se zavádí zmenšená verze konektoru nazvaná obchodně Mini HDMI (typ C), která má úplně stejné rozložení pinů jako dnešní klasický konektor typu A, ale je o dost kompaktnější. Toto řešení má být nasazováno např. do videokamer, přičemž samozřejmě oby typy konektoru jsou mezi sebou slučitelné. Co je ale na novém HDMI zajímavé, je jednak používaná šířka pásma 340 Mhz (HMDI 1.0 165 MHz), ale hlavně propustnost přes 10 GB dat za vteřinu! Největší rozlišení obrazu je pak podporováno až do 2560×1600 bodů.

Ovšem nová verze normy nebyla rozhodně vytvořena pro herní účely, ale hlavně pro filmový průmysl, protože HDMI 1.3a je díky zmíněnému mega rozlišení vhodné pro vysílání filmů v režimu 1440p, což dělá 2560×1440 bodů při formátu 16:9. A právě tento režim razí velká filmová studia a distributoři, jako další nový formát jejich snímků pro domácí použití. Takto vysoká rozlišení ale mají za následek odlišný čas na přípravu obrazových a zvukových dat v televizoru. Proto je součástí nové specifikace i zvláštní protokol "Lip Sync", který synchronizuje správné časování obrazových políček a dabingu.

Sony jak známo patří prvenství, kdy Playstation 3 jako první na světě použila formát HDMI 1.3. Nyní už je podporovaných přístrojů více, ale ani jeden (a to včetně PS3) nesplňuje  všechny dané specifikace nového HDMI rozhraní. Např. PS3 nedokáže pracovat s nejčistším zvukem ve formátu Dolby TrueHD a DTS-HD, což jsou nové formáty digitálního zvuku, které jejich výrobci bleskově připravili právě pro nové HDMI 1.3. Takže pokud nějaký PS3 fanboy (víme o koho jde) něco žblebtá o TrueHD zvuku na PS3, není to pravda. Konzole přehraje "pouze" všechny nižší formáty odpovídající základní verzi 1.0.

Ono je to ale docela jedno, protože v současné době neexistuje reprodukční zařízení schopné plného přednesu TrueHD zvuku bez zkreslení, protože obě zvukové normy mohou používat velmi vysokých přenosových rychlostí až 25 Mb/s. Tyto rychlosti by totiž měli vůbec poprvé zajistit reprodukci prakticky identického studiového zvuku, tedy jen s odpovídající aparaturou. Ovšem mě osobně tyto technologické vychytávky nechávají klidným, protože moje stárnoucí oči i uši stejně nějaký podstatný rozdíl mezi staršími a novými specifikacemi nepoznají, jak jsem si ostatně již několikrát ověřil.