Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Nejlepší možný zážitek ze tří rozměrů vám u nás dodá pouze pražské kino Imax na Floře, kam jsem také zašel na reedici filmu Titanic od Jamese Camerona. Nicméně mi hlava nebere, proč více než tříhodinový snímek dávají po dlouhé pauze v naprosto nemožný čas 21:15, takže promítání končí skoro půl hodiny po půlnoci. Jediný dřívější termín po třetí hodině je zase moc brzký. Každopádně film je zcela identický s 2D originálem, žádné nové scény neobsahuje. Jediná odlišnost spočívá v úpravě do 3D, která ovšem film docela razantně pozvedne.

Jestli je havárie ve 2D originálu už sama o sobě dosti sugestivní, tak ve 3D už doslova kulervoucí. A to tak, že ty srdceryvné scény potápění lodi budete sledovat jako přikovaní a se zatajeným dechem. Vše je jakoby více reálné, mnohem bližší a skoro hmatatelné. Však už jen úvodní záběry sestupu ponorek Mir 1 a Mir 2 k vraku Titanicu jsou takovým novým malým zážitkem. 3D převod se ovšem neobešel bez kompromisů, které jsou viditelné zejména při rychlejším pohybu kamery. V takovýchto scénách se bezprostřední okolí kolem zaostřeného místa dost výrazně rozmaže, což je typické i pro někdy kolísající kvalitu obrazu jako takového. Naštěstí to ale není nic výrazného a pokud nemáte vyloženě dobré oči, možná si těchto artefaktů ani nepovšimnete.

Celkově tak rozhodně Titanic 3D doporučuji, tedy pokud se vám i přes ty dávky patosu mezi DiCapriem a Winsletkou původní film líbí. Zejména druhá půle po srážce s ledovcem je opravdu velmi sugestivní zážitek, docela jako byste byli osobně přítomni té velké tragédii. Pokud bych měl porovnat TItanic 3D s původním Imax filmem Vesmírná stanice 3D, který jsem viděl dříve, tak samozřejmě je hloubka prostoru v Titanicu 3D mnohem menší, ale zase výraznější, než když půjdete do obyčejného kina s 3D emulací. Titanic 3D trvá 3 hodiny a 14 minut a v provedení pro kino Imax se promítá denně od 15:40 a 21:15 za cenu 224,-.