Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

A že jsem v tom výkřiku nadšení v nadpisu tak troufalý? Ano, můžu si to dovolit, protože už od včerejška mám za sebou několik hodin v této arkádové hře, nesmírně vycizelovaném nástupci už tak skvělého Trials HD, který vyšel v roce 2009 a záhy se stal jednou z nejúspěšnějších XBLA her vůbec. Průměr 86% na Metacritic, cena pro absolutně nejlepší arkádu roku 2009 a prodej skrze více než 2 miliony stažení, to hovoří samo za sebe. Na druhý díl jsme si museli ale tři roky počkat, nicméně řeknu vám, zase  to stojí za to!

Základní premisa hry se vůbec nezměnila, zase jezdíte jako ve stařičké  Elastomanii po krkolomných překážkách postupně náročnějších trialových tratí skrze přenášení váhy vašeho jezdce. Nyní jsou ale úrovně v otevřeném světě plném animací a života, navíc je každá jedna trasa už mnohem více odlišná, než tomu bylo dříve. Podrobnosti si ovšem nechám do velké recenze na Eurogamer, nicméně daleko zábavnější je samostaná kolonka úchyláren, kde jsem si třeba lebedil v trialové jízdě na úspornou notu s drtivě ubývajícím palivem za každé přidání plynu, nebo naprosto parádní sjezd po bahýnku na sjezdových lyžích, kdy je nutno dojet bez pádu co nejdále.

 

Oficiální trailer představující všechny režimy hry

 

Já osobně se ale nejvíce těším na konečně přítomný offline multiplayer na jedné obrazovce, kde ve stylu trialových cyklistických závodů vyjíždějí vedle sebe na identickou trať plnou překážek až čtyři jezdci sedící v jednom obýváku. O tom samém, zajížděném přes internet asi ani nemusím mluvit. Na zítra jsem sezval bandu kamarádů a společně to pořádně otestujeme. Delší čas asi bude vyžadovat už zcela otevřený editor, v němž má jít vytvářet prakticky jakákoli trať – a dokonce i jakákoli úroveň do hry klidně zcela jiného žánru! Už jsem viděl pokusy s platformovkou ala LittleBigPlanet, nebo variaci na shora viděné bahnivé závody buginek. Nicméně kvalitní materiál vytvořený v editoru přijde až za několik týdnů, zatím jsou v databázi spíše jen nesmělé pokusy.

Jakkoli už nejsem tak překvapen, jako když jsem poprvé zasedl za řidítka Trials HD, tak musím už teď přiznat, že se znovu jedná o naprostý klenot arkádového hraní a Trials: Evolution – stejně suprově zábavný jako minulý díl – přináší celkem zásadní vylepšení zejména na poli online služeb, což rozhodně není k zahození. Snad bych si i troufnul dodat, že tato 1,3 GB veliká stahovatelná arkádička je dle mého názoru jasným motivem k pořízení Xboxu 360 a jednou z jeho nejlepších her, kterou mu mohou ostatní platformy jen tiše závidět! Podrobná recenze na Eurogameru s výsledným verditkem za singl i mulťák snad už v pátek.

Oficiální web Trials: Evolutions je zde.