Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

 

Před několika dny vyšla na platformy PC, PS4 a X1 zbrusu nová herní značka od anglického studia Rebellion, sídlícího v univerzitním městečku Oxford. Strange Brigade (Zvláštní brigáda) je dobrodružná akční hra z pohledu třetí osoby, inspirovaná filmovými sériemi Mumie a Indiana Jones. Strange Brigade je postavená na stejném enginu Asura, jádru a assetech posledního Sniper Elite 4: Italia, takže s ní tvůrci ani neměli tolik práce a vývoj nezabral tolik času, jako kdyby šlo o tvorbu na zelené louce. Hra vás vezme do roku 1930, konkrétně do Egypta, kde jeden potrhlý archeolog vypustil na světlo prokletou královnu Seteki, jež nyní zemi zamořuje svými mumifikovanými zombiemi a dalšími netvory.

 

 

Takže na scénu přichází (lépe řečeno přilétává) speciální banda neohrožených dobrodruhů ze Zvláštní brigády, která se ve službách Britské koloniální společnosti (správa nad zámořskými koloniemi spadající pod nadvládu britské koruny) stará o potírání nadpřirozených jevů a monster kdekoli na světě. Vlastně by k nim výborně zapadl i takový Van Helsing. Místo něj tu ale máte na výběr z 5 různorodých hrdinů (2 žen a 3 mužů), z nichž každý má trochu jiné speciálních schopnosti, případně můžete s kamarády hrát s kompletním kvartetem. A to v možné online kooperaci od 2 do 4 hráčů. Co je ale zajímavé, tak v případě, že budete hrát sami, vám hra do party nikoho nedoplní, takže vaši brigádu v takovém případku tvoří pouze jediný člen, což ale ničemu nevadí.

 

 

Hra se tomu dokáže přizpůsobit a pro jednoho hráče drobně sníží obtížnost, výdrž nepřátel i jejich počty. Pouze vypravěč ve stylu němých grotesek třicátých let minulého století stále bere celou skupinu jako směrodatnou a vypráví v množném čísle, což je ale jen nicotný detail, který nijak nevadí. Hra totiž nabízí pořádnou porci skvělých soubojů s nadpřirozenými netvory, průzkum solidně členitého a širého světa, nadto v opravdu vynikající grafice a v šik prezentaci, kterou by mohla z fleku závidět i taková Lara Croft. První misi v opuštěném archeologickém nalezišti kdesi v Egyptě jsem si dal rovnou dvakrát, přičemž jsem v ní dohromady strávil přes 3 hodiny (poprvé rychleji pro natáčení, podruhé pomalejší kochačka a sběr všech sběratelských předmětů):