Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Již v úterý 14. února vyjde první ze dvou velkých letošních titulů s odstřelovači, Sniper Elite 4: Italia. Jeho úhlavní konkurent Sniper: Ghost Warrior 3 pak nasadí svého ostrostřelce o tři týdny později. Obě hry si ale nekonkurují v zasazení, místě a době. Zatímco se pozdější Sniper: Ghost Warrior 3 odehrává v naší současnosti a v bývalé sovětské republice Gruzii, Sniper Elite 4: Italia míří do válečných let kolem roku 1943, a to na Apeninský poloostrov do fašistické Itálie Benita Mussoliniho. Sniper Elite 4: Italia vychází v úterý nejen na konzole PS4 a X1, ale i na PC, nicméně v obchodech byste počítačovou krabičku bohužel hledali marně.

Konzole se krabiček dočkaly, ale PC verze vyjde pouze digitálně ke stažení na Steamu. Pro našince lačnícího po PC variantě to znamená vypláznout šílených 60 euro (kolem 1620,-), což jsou prakticky doporučené ceny konzolových verzí. Které jsou také drahé jak sviň. Dalo se přitom čekat, že kdyby PC verze vyšla krabicově, byla by alespoň o pár stovek lacinější. Pokud chcete alespoň krapet ušetřit na konzolových krabicových verzích, berounský obchod Surtep.cz nabízí PS4 a X1 varianty za rozumnější cenu 1379,-. Zatímco obvyklá cena v kamenných obchodech dělá 1699,-, v případě Xboxu One se vyplatí stažení přímo z marketplace služby Xbox Live, protože tam hra stojí 1399,-.

 

sniperelite4art

 

Na PlayStation Store totálně přestřelili, když chtějí za PS4 verzi dokonce 1799,-, což je více než za krabicové balení! To už bych se nebál označit jako lichvu, protože je to ještě vyšší cenová hladina, než odpovídá aktuálnímu kurzu z “evropské” ceny 60 euro. A také zbytečný čtyřistakorunový příplatek od X1 verze. Konzolové verze vyžadují stažení přibližně 33 GB dat a všechny dohromady nabízejí jak kampaň pro jednoho odstřelovače, tak i kooperaci pro dva ve stejném režimu, dále speciální mapy až pro kvarteto kooperujících, případně klasický multiplayer až pro tucet střelců. A když se vrátíme k PC verzi, její doporučené hardwarové požadavky nejsou nijak přemrštěné: doporučen je alespoň čtyřjádrový procesor na 3,5 GHz, 8 GB paměti, grafická karta na úrovni GeForce GTX 970 a samozřejmě 64bitový operační systém od Windows 7 výše. Přítomna je ochrana Denuvo a PC verze podporuje DirectX 12.

Bonusy za předobjednávku jsou prachmizerné, takže si klidně můžete v klidu počkat na první recenze, jež vyjdou krátce před vydáním hry. Ostatně jedna vedlejší mise se zabitím Hitlera tu byla již v předminulém díle Sniper Elite V2 a byla to prácička na slabých 20-30 minut, jak uvádím v mé recenzi tohoto DLC. A druhá odměna v podobě jedné kamufláže na zbraně je naprosto k ničemu. Já se ovšem i tak na hru docela těším, však ona celá série není vůbec špatná taktická střílečka. Nový díl by měl excelovat hlavně nejrozsáhlejšími mapami, v nichž si můžete svobodně vybrat svůj postup. Jsem zvědavý, jestli jedna mise nebude nějak spojena s tou slavnou osvobozovací operací komanda Otto Skorzenyho, kdy na výsadkových kluzácích DFS-230 a za pomoci letadla Fieseler Fi-156 Storch s extrémně krátkým vzletem a přistáním osvobodili Mussoliniho z jeho vězení v horském hotelu.