Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

První DLC do solidní sniperské střílečky odemkl kód pro všechny předobjednávající, přičemž pod jeho názvem “Kill Hitler DLC” se skrývá atentát na vůdce třetí říše. Tento DLC je zatím první vlaštovkou přídavného obsahu do Sniper Elite V2 a zatím není jinak dostupný pro ostatní hráče, ale je nasnadě, že v řádu několika týdnů bude Kill Hitler uvolněn jako placený stahovatelný balíček i pro ostatní, včetně několika dalších DLC, které jistě přijdou později. Tvůrci děj DLC zasadili do rámce plné hry prostě tak, že jste dostali parádní informaci o tom, že se Hitler vrací ze svého letního sídla v rakouském Bertechsgadenu zpátky vlakem do Berlína.

Přitom jej má automobil dovézt do malého nádraží na předměstí Salzburgu, kam se také infiltrujete. Celá mise, určená pouze pro singleplayer bez možnosti kooperace, začíná právě na nádražíčku u Solnohradu. Mise se ve hře objeví v kolonce “Challenges” a také si v ní můžete osobně navolit jak obtížnost, tak i vybavení. DLC totiž kromě této jedné příběhové mise přidává také dvě nové odstřelovačky: německou Mauser Kar98 a sovětskou Tokarev SVT-40. Já bych přitom do mise doporučoval buď standardní Springfield M1903, nebo tokareva, protože Kar98 má až moc silné přiblížení a na max už nelze postavu dobře sledovat v hledáčku. SVD-40 má zásobník na dvojnásobný počet nábojů než ostatní pušky, takže i z toho důvodu mi přišla na obtížný cíl jako nejlepší.

S náplní mise si ale tvůrci moc hlavu nelámali. Začínáte přímo na nádraží, poblíž dveří, skrze něž, dejme tomu, jste se do lokace dostali. Průchod nádražím je zcela lineární a daný, takže se musíte dostat cik cak přes dva peróny na blízký kopec, odkud se na Hitlera připravíte. Což znamená odstřelit asi 8-10 hlídek na perónech, k čemuž vám dopomůže jednak hluk zastavujícího vlaku pro Hitlera a druhak i jeho houkání poté. Pak přijde na řadu čistá řezničina, protože je třeba obejít, či spíše odstranit velkou asi čtyřčlennou hlídku na kopci, což jde snadno skrze nastražené miny, ale pak si musíte obhájit, proč i přes silné výbuchy není Hitler varován a na nádraží i přes jasné nebezpečí stejně dorazí.

 

Pohled na nádraží u Salzburgu. Mise začíná zcela vpravo za kolejemi, hl. hrdina stojí zády ke kopci, odkud záhy zlikviduje Hitlera

 

Poslední část mise po dvou checkpointech už spočívá pouze ve statickém odpravování několika desítek vojáků po tom, co zastavíte hitlerovu kolonu před nádražím. Takže ležíte na kopci, který již nelze opustit a v hledáčku zabíjíte jednoho vojáka za druhým, třeba i skrze výbuchy několika kanystrů s benzínem dole nebo opřených nábojů do děl. Hitler mezitím přebíhá mezi úkryty směrem k vlaku (v tomto jej nelze zastřelit) a až si na konec poradíte s jedním tankem Tiger a dole nezbude ani jeden člen Wehrmachtu, pak začne zoufale volat o pomoc a z posledního úkrytu za zdí začně rychle běžet do otevřených dveří vagónu (vagon je vidět na obrázku přesně nad pažbou pušky). V tomto okamžiku ho musíte sundat nejlépe výstřelem do hlavy, nebo ho aspoň zpomalit zásahem do nohou. Pak už se další smrtelná kulka cílí lépe.

Nicméně jakkoli je mise obecně jen asi na 15-25 minut hraní, díky tomu, že Hitler běží docela rychle a na zásahy máte minimální čas asi 5-6 sekund, opakoval jsem poslední checkpoint ( to je třeba ještě dozabít asi 7 vojáků s tím tankem) mnohokrát, protože jsem si neprozřetelně nechal prostřední obtížnost s vlivem gravitace a větru na letící náboj. Pokud jsem pak polevil bez vlivu fyziky, dostal jsem führera asi na třetí pokus. Po jeho zabití ale mise okamžitě končí a ani žádný závěrečný filmeček není obsažen. Každopádně jako bonus zdarma je DLC docela příjemný počin, a to zejména atraktivním cílem (Hitler se zde tváří v prostřizích opravdu hodně naštvaně) a pěknou lokací večerního vesnického nádražíčka, i když je povoleno v rámci mise nacestovat pouhých pár set metrů. Potěší i dvojice nových zbraní, ale celková náplň mise je velmi plytká a lineární, přičemž kromě závěrečného lovu na Hitlera se dá projít za slabých 10 minut.

 

[important]

Sniper Elite V2 vyšel 4. května 2012 na PC/PS3/X360 v angličtině a  českým manuálem u PC verze. Pozor, PC verze nepodporuje Windows XP a nižší!

[/important]

 

Oficiální web Sniper Elite V2 je zde.