Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Já už mám těch amerikanismů opravdu plné zuby, cedil jsem skrz vousy po dohrání X360 dema DiRT: Showdown. Tak za prvé, kratší demo jsem snad v dějinách ještě nehrál – slabý dvouminutový závod  v ležaté osmičce a případně jedna stejná výzva od přítele na konzoli – tak to je hrozná slabota! A za druhé se mi nelíbí ani styl menu, s neustále padajícím dominem nabídek, což mě jen zdržovalo. Grafický styl opět pouťový dle vzhledu předchozích DiRTů – to bych ještě skousl, ale kvalita grafiky je pohříchu také slabší. Až bych řekl, že od minulého dílu šla krapet dolu a textury okolí i aut jsou zjednodušené.

Navíc k tomu na jedné straně opět přepálené barvy, a na tu druhou stranu celková tmavost pohledu, který má jakoby stažený konstrast. Ne ne, po grafické stránce se mi hra ale vůbec nelíbí. Kdyby přišla tak před pěti lety, neřeknu ani popel, ale na dnešní dobu a po tolika stejných předchůdcích na ní vlastně není lautr nic nového a pohledného. Však i kamery jsou pouze dvě: zpoza vozu a na kapotě, interiéry zcela absentují, byť se to u takovéto hry dá pochopit. Kupodivu mi hra zlobila s bezdrátovým ovladačem, při jehož použití se vždy zasekl plyn na půli cesty a auto jelo velmi pomalu jako na jedničku. Přitom v nastavení ovladání, které chválím za možnost osobního namapování všech kláves podle sebe, nešlo nic změnit, ani zvolit jednu ze tří předvoleb. Vždy hra mylně hlásila, že jedno tlačítko zůstalo neobsazené. Musel jsem tak vzít drátový, jenž už fungoval dobře.

A nakonec po dojetí toho jediného závodu (klasická osmička s křížením trati o první místo v cíli s možností srážek v křižovatkách) mi pachuť z celé hry v ústech ještě více zhořkla. Ano, jízdní model do arkádova je pohodový a auta se dobře řídí, nicméně tento režim byl zcela nudný. Může za to katastrofálně slabé poškozování a ničení aut a hrozný kolizní model, který jsem si ale vůbec nedokázal nějak více užít. K čemu rádoby drtivý závod do osmičky, když jsou havárky slabota, skoro nic se na autech pořádně nerozbije, a zvukový doprovod tříštících se plechů skoro neslyšíte? Ó ano, ony se ty plechy tady totiž skoro vůbec nemačkají… Nu a po dvou minátách je konec a tím celé demo končí. Myslím, že Codemasters tímhle paskvilem jak po herní, tak i obsahové stránce zrovna moc nenadchli a já jsem kupříkladu dostal na hru vyloženě vztek.

Artwork ze hry

Každopádně výběr takové slabé a ještě k tomu i  krátké a samojediné závodní disciplíny mi přišel jako krapet nešťastné řešení a z možná dobré plné hry vůbec nic kvalitního neukázal. Nevím, jak ten slabý osmičkový závod může někoho bavit více než tu jednu-dvě rundy na čtyři minutky. Já jsem demo poté ihned odinstaloval, zatímco třeba mnohem kvalitnější a bohatší demo Dragon’s Dogma, co vyšlo nedávno, si přehrávám stále dokola a piluji si svoji postavu, která půjde prakticky přenést do pozdější plné hry. Docela mne také ještě u Showdownu hodně mrzí opět to přizpůsobení jedinému americkému publiku, což jsem ostatně kritizoval už u minulých dílů. Znovu tu poradcuje Ken Block, znovu tu všichni chodí v botách DC Shoes a znovu tu jsou hlavně zámořské lokace a laky od amerických závodních týmů.

A ten přiblblý komentátor mi také začal záhy lézt na nervy. Po čtvrté lézt amíkům do zadku Angláni fakt nemuseli, nebo ať si vydají hru jen tam a sem do Evropy s ní nelezou. Mně je totiž nějaký americký naturel úplně šumák, já chci evropské lokace, evropská auta a hlavně evropské jezdce! Nikoli Kena Blocka s jeho Fiestou, kteří poukazují na obsah hry zřejmě vykradený právě z posledního DiRTu. Něco mi říká, že vozový park a jezdectvo tu bude z části zcela shodné, co v minulé hře, což by mi také dost vadilo. Showdown sice není žádný samostatný a zbrusu nový díl, jako spíše taková odbočka od hlavní série DiRTu, ale i tak mi z dema přišlo až moc patrné, že to bude opravdu jasný levoboček. Jako stahovatelná arkáda prosím, to bych i bral, ale jako AAA krabicovku za plnou palbu si zatím Showdown představit opravdu neumím!

 

 

DiRT: Showdown je již čtvrtá hra ze série DiRT a na PC/PS3/X360 vyjde v krabicové anglické verzi 25. května 2012.

 

 

Oficiální web DiRT: Showdown je zde.