Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

steamJeden z největších online distribučních systémů Steam zveřejnil zajímavé statistiky, které získal buď sběrem dat od uživatelů této služby, nebo skrze dotazníkovou agendu, takže jste se s výzvědnými formuláři možná také potkali. Reprezentativní vzorek zahrnuje více než jeden a čtvrt milionu hráčů a uživatelů této online služby, což je myslím již hodně vypovídající veličina. Podotýkám, že výzkum trval od listopadu minulého roku až do poloviny tohoto měsíce. Největší počet uživatelů Steamu, tedy 33% stahuje hry přes 2,0 Mb připojení, pouze 11 procent má připojení rychlejší.

Skoro šest a půl tisíce lidí ze Steamu má ovšem ještě analogové připojení zastaralým modemem. S pamětí RAM už je to lepší, protože více než 37% uživatelů má v připojeném počítači alespoň 2 GB RAM a 31% má alespoň poloviční velikost. U procesorů lehce vévodí platforma Intel, která ukusuje nadpoloviční podíl skoro 58%, přičemž platformě AMD patří samozřejmě zbytek. V drtivé většině v počítačích převládají stále jednojádrové procesory, jejich podíl je vysokých 61%. Čtyři jádra má pouze necelé 4% uživatelů, zbytek patří dvoujádrovým procesorům.

Ohledně rychlostí procesorů je to již hodně vyrovnané, přičemž obecně největší zastoupení má škála od 1,7 do 3,29 GHz. Rychlejší procesor má jen 3% hráčů. V grafických kartách patří na špici samozřejmě nVidia, její chipset se hlásí v 62% případů. ATI patří jen slabých 31%. Nejoblíbenější kartou je samozřejmě GeForce 8800 (9%), následovaná řadou GF 7600 (6%). První ATI v žebříčku je na sedmém místě s 3% podílu. Pro srovnání moji dvoučipovou kartu GF 7950 má 1,5% uživatelů. Naprostá většina hráčů stále používá klasický monitor 4:3, což dělá 75%. Nejpoužívanější úhlopříčky se pohybují tradičně od 17 do 19 palců. Širokoúhlým monitorům patří jen 25%, v nich má kupodivu převahu úhlopříčka minimálně 24 palců (19%).

Nejběžnější rozlišení je pak 1280×1024 a 1280×960 bodů. Oběma dohromady patří 40% podíl. Mnoho hráčů ale stále používá jen 1024×768 bodů, tomuto rozlišení patří výrazných 32%. Co se týká operačních systémů, tak zde na celé čáře vítězí Windows XP s 82% podílem, Visty mají jen 14%, zbytek koláče si rozdělují starší operační systémy od Microsoftu. Uživatelé Steamu se ponejvíce rekrutují z řad Američanů a Angličanů (60%), následují německy mluvící hráči (10%), třetí jsou frantíci s 9% a na čtvrtém místě jsou kupodivu Rusové (6%). Ještě dodám, že naprostá většina uživatelů disponuje DVD mechanikou (96%) a pevným diskem s kapacitou minimálně 250 Gb.

Domovská www stránka systému Steam je zde.