Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

american truck simulator colorado banner

 

Nový stažitelný přídavek státu Colorado do kamioňáckého titulu American Truck Simulator je celkově devátou mapou USA a sedmým placeným rozšířením s novou lokací. American Truck Simulator je vlastně nejnovějším titulem velmi plodného českého studia SCS Software z Prahy, i když vyšel již zkraje roku 2016! Od té doby se šikovní tvůrci chvályhodně a prakticky nonstop věnují jeho rozšiřování a vylepšování, takže i přes své stáří, které je asi nejvíce vidět na zastaralejším uživatelském rozhraní, je hra i na dnešní dobu relativně moderní.

SCS Software z pražské Michle mají světově zdaleka nejvíce zkušeností s hrami věnovanými silniční přepravě těžkých nákladů, protože se kamionům soustavně věnují již od roku 2002, kdy vyrobili první díl velké série jménem Hard Truck: 18 Wheels of Steel. Od té doby vyprodukovali na 14 dalších kamionových her pro řady 18 Wheels of Steel a Truck Simulator. Ostatně u nás si kamiony v případě deskových her vybudovaly značnou oblíbenost díky československé hře Kamionem po Evropě z roku 1989 od Disku Říčany, kterou o pět let dříve pod originálním názvem Auf Achse (Na cestách) uvedl německý výrobce hraček Ravensburger.

 

 

A s videohrami to bylo velmi podobné i časově. Poprvé se hra s tahači objevila v roce 1983 na klasické herní konzoli Intellivision od amerického hračkářského giganta Mattel, a to v podobě kostičkového manažera kamionové dopravy pod názvem Truckin’. Od té doby to šlo již rychleji a hry s velkými a těžkými náklaďáky vycházely prakticky každý rok, když si ale přiznejme, že těch závodních bylo o něco více. Nicméně to trvalo ještě dalších 15 let, než se na trhu objevila první kamionová hra s plně 3D grafikou, která dorazila z Ruska. Hard Truck: Road to Victory z roku 1998 již mimo jiných perliček nabídla pohledy z kabiny i zpoza vozidla, načež kombinovala dovoz nákladů a závody.

Tento průsečík mezi sportovními závody tahačů a poklidnějším dovozem nákladů dal vzniknout do dnešní doby nejdelší a nejslavnější sérii kamionových her 18 Wheels of Steel. Tato řada znamená dvanáct dílů a kompilací, jež vycházely mezi léty 2002 a 2011. Jednu z hlavních rolí v sérii 18 Wheels of Steel právě hrálo SCS Software, které vzniklo na konci devadesátých let ještě na kolejích pražské Univerzity Karlovy. SCS dokonce vyrobilo úplně první hru z této arkádové řady (a zároveň třetí díl série Hard Truck) ‎pod názvem Hard Truck: 18 Wheels of Steel. Celkově v historii vyšlo kolem 60 her celých věnovaných kamionům, ať už závodním či dopravním, přičemž SCS má prsty skoro ve třetině z nich!

 

 

Jestli si ještě pamatujete, tak American Truck Simulator vyšel rovnou se dvěma horkými americkými státy Kalifornií a Nevadou, zatímco po třech měsících bezplatně jako první stažitelný přídavek lokace dorazil třetí stát Arizona. Když American Truck Simulator v únoru 2016 přišel na trh, nabízel napříč tou dvojicí států celkem 32 měst. Tehdy tvůrci ještě používali měřítko 1:32, než později přešli na stejné měřítko 1:20, jaké používá starší Euro Truck Simulator. Nový stát Colorado je nejvýchodnější výspou celé mapy se současnými devíti státy, přičemž svojí rozlohou patří mezi středně velké lokace celé hry.

Jelikož tvůrci mapu American Truck Simulator tvoří ze západu k východu, potenciálně dalším státem na holení by mohla být Montana či Wyoming, které by mapu pěkně uzavřely jako celou západní třetinu USA. Hlavním a největším městem Colorada je Denver, ležící na dohled od Skalistých hor, jinak v Coloradu projedete i další vísky, jako jsou Colorado Springs či Burlington. Celkově stát nabízí na 13 nových měst tradičně zmenšených a zjednodušených a propojených silnicemi a dálnicemi. Colorado vyšlo jen 4 měsíce po předešlém Idahu, přičemž cenovka je pro všechny tyto velké mapové přídavky stejná ve výši 11,99 eur, což je cca 320,-.

 

 

S Coloradem mají v SCS zkušenosti již z dřívější řady 18 Wheels of Steel, protože Denver se objevil jak v Hard Truck: 18 Wheels of Steel (2002), tak část Colorada i na velké mapě USA v 18 Wheels of Steel: Across America (2003) a nakonec i v 18 Wheels of Steel: Pedal to the Metal (2004). Asi největší zajímavostí Colorada je místo zvané Four Corners, kde se na jediném místě v USA sbíhají hranice rovnou čtyř států – Arizony, Colorada, Nového Mexika a Utahu. Všechny tyto státy naleznete i ve hře, tedy pokud si zakoupíte tři státy mimo Arizony, jež je zadarmo.

Colorado v rámci mapy American Truck Simulator podle mého patří jasně mezi ty nejkrásnější kouty, protože hustota velkých aglomerací není vysoká a při jízdách krásně zelenou krajinou míjíte spíše malé vesničky, nákupní centra a čerpací stanice. Zatímco u hranic vedou hodně dlouhé a rovnější silnice, uprostřed kolem Denveru projíždíte parádními serpentinami pod Skalistými horami, kdy na cestě oceníte motorovou brzdu či retardér. Ostatně často narazíte na nouzové zpomalovací pruhy vedoucí do kopce, pokud by vám náhodou selhaly vzduchové brzdy.

 

 

Oproti jiným státům mi přijde, že je tu také hustější síť železnice, protože často přejíždíte funkční přejezdy a stojíte, když po nich přejíždí vlaky. Colorado je nádherné zejména v podvečerní červánky a i v noci, protože zde jezdíte kolikrát v naprosté tmě mezi loukami a políčky, přičemž obchody, servisy, motely a čerpačky u silnic jsou krásně osvětlené. Nicméně uprostřed je Colorado slušně kopcovaté, tak se musíte smířit s poněkud menšími rychlostmi, případně zde více než jinde oceníte vylepšení vašich tahačů o silnější motory. V Coloradu na vás dále čeká 5 nových společností, pro něž přepravujete náklady, 3 mezistátní dálnice a 29 dalších rychlostních silnic.

Velmi kvituji, že SCS i nadále neúnavně rozšiřují celou mapu USA, i když jim pro kompletní pokrytí (což je asi utopie) ještě zbývá 42 dalších států. Pro fanoušky je Colorado samozřejmě jasnou volbou, nicméně mnoho hodin zábavy dodá i základní edice s těmi třemi státy. American Truck Simulator je dnes velmi osvědčenou hrou, která po těch letech cizelování nemá velkých chyb. Stojí již kolem tří stovek, k dispozici je na Steamu i demoverze, je kompletně v češtině, velmi široce si ji můžete přizpůsobit pro jednoduchoučkou arkádu až k poctivému simulátoru, a naprosto plynule běží v krásné grafice i na starších počítačích. A pokud si koupíte aktuální číslo 320 magazínu Score, dostanete k němu Steam digitálku American Truck Simulator zadarmo!