Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

mars horizon banner

 

Britské nezávislé studio Auroch Digital z Bristolu právě úspěšně vypustilo svoji celkově devátou hru v podobě zajímavé a pěkně zpracované vesmírné strategie Mars Horizon. Jako ředitel kosmické agentury jedné z velmocí dobývání kosmu (Čína, Evropa, Japonsko, USA, nebo Sovětský svaz)  převezmete správu kompletního vesmírného programu své země, přičemž budete soupeřit se všemi ostatními národy. Začínáte hned v padesátých letech, přičemž vás volitelný tutoriál provede prvními kroky, tedy stavbou prvního raketového nosiče, vývojem a výstavbou první malé startovací rampy (středisko řízení letu + hangár na sestavení nosiče již máte k dispozici od začátku) a prvním zkušebním startem pro suborbitální let malé rakety ještě zcela bez posádky i nákladu.

 

mars horizon screen

Mise družice Pioneer 11 k Saturnu

 

Vaším cílem budou stále náročnější mise do kosmu a ke vzdáleným planetám, kdy budete využívat tří zdrojů: kredity (těmi platíte vývoj, výstavbu lodí i staveb a astronauty), vědu (za vědu posouváte svůj vývoj dále) a podporu (s ní dosáhnete nových milníků). Obecně hratelnost spočívá v prvotním vývoji a výstavbě nutného zařízení a budov pro starty kosmických raket, dále je třeba zadat vývoj kosmických nosičů, kabin a družic, načež posledním článkem je pokud možno úspěšné vypuštění stroje do kosmu, potažmo splnění zadané mise (např. družice na oběžné dráze Země či pilotovaný let k Měsíci). Tato menší manažerská strategie je sice plná tabulek, cedulí a grafů, nicméně starty a mise jsou plně animovány v jednoduché 3D grafice využívající techniku cel-shadingu (více o ní píšu v recenzi letošní XIII).

 

 

Určitě vás potěší, že kromě smyšlených raket a lodí ve hře najdete celou řadu skutečných nosičů, družic i kabin z celé éry dobývání kosmu od těch padesátých let až do současnosti, jako jsou např. americké kosmické rakety Titan či Saturn, nebo první sovětské kosmické kabiny řady Vostok. Hra se sice na první pohled tváří mírně infantilně (to je hlavně tou barevnou a jednoduchou grafikou), ale nenechte se zmýlit. Je to v jádru docela hluboká strategie s naprosto reálným zaměřením, protože tvůrci na ní spolupracovali s Evropskou kosmickou agenturou ESA. Mars Horizon vyšel digitálně pro PC na Steamu, ale také pro konzole PS4, SW a X1, přičemž na disku zabere necelé 3 GB a stojí od 430,-. Na Steamu má Mars Horizon výtečné hráčské hodnocení 84/100. Na základě Mars Horizon vznikla i deskoherní adaptace Mars Horizon: BLAST OFF!.