Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Truck Racing banner

 

Ve čtvrtek 18. července vyjde oficiální hra mistrovství Evropy tahačů jménem FIA European Truck Racing Championship. Je to po šesti letech od vydání poslední závodní hry s tahači, která byla postavena na základě nějaké skutečné závodní série, a po šestnácti letech od posledního titulu věnovanému stejnému evropskému šampionátu tahačů. Z toho je vidět, že v posledních letech jsou v kurzu spíše dopravní kamioňácké hry, jako náš American Truck Simulator, než ty závodní okruhové, a že tento žánr není zdaleka tak vytížený, jako např. závody silničních motocyklů a automobilů. Hry se závodními tahači se ale sem tam objevují již třicet let a mají svoji historii, která se vyvíjela ruku v ruce s nástupem 3D grafiky, jež je pro tento typ her naprosto stěžejní. A jaká je tedy historie závodních her s tahači?

 

Super Trux

Tou úplně první závodní hrou se silničními tahači byl Super Trux z roku 1989 pro historické počítače Amstrad CPC, Commodore 64 a Sinclair ZX Spectrum. Jejími tvůrci jsou Elite Systems, což je malý a méně známý anglický vývojářský dům, který od svého založení v roce 1984 existuje nepřetržitě i dodnes! V současnosti tvoří vesměs již jen mobilní hry a na mobily portuje staré kousky ze slavné osmibitové herní éry, které v Evropě vydával, jako např. Commando, Dragon’s Lair či Ghosts ‘n Goblins.

Z těch mladších her se podílel na výrobě Test Drive: Off-Road pro PC a PlayStation (2000) nebo na Ford Racing pro téže platformy (2000). Tyto hry už vám možná něco řeknou, ne? Super Trux samozřejmě ještě nebyl ve 3D, nýbrž se ze zadního pohledu před vámi odvíjel koberec prostředí, nicméně hra už tenkrát měla skutečné a licencované tahače a zaplacené reklamy na reálné firmy! Závodilo se pak na smyšlených okruzích, inspirovaných velkými evropskými metropolemi, jako např. Paříží, Londýnem a Madridem.

 

Super Trux

Super Trux (1989)

 

 

International Truck Racing

O čtyři roky později vyšla velmi podobná hra, tentokráte z horního 2D pohledu, pod vznosným názvem International Truck Racing. Stále se nacházíme v osmibitové éře, takže hra vyšla na počítače Atari ST, Commodore 64 a Amiga, přičemž ji vytvořilo také anglické studio Zeppelin Games, jež nyní znáte pod značkou Eutechnyx. To jsou celkem zkušení tvůrci závodních her, protože mají na svědomí z poslední doby herní sérii NASCAR, ale dříve pracovali na řadě Big Mutha Truckers, fušovali i do formule 1 (F1 World Grand Prix 2000) a dělali např. Ride to Hell: Retribution.

Každopádně svá nejlepší léta má Eutechnyx již dávno za sebou a dnes již spíše živoří jako dodavatel externích prací pro jiné velké herní vývojáře a distributory. Sám už nic nevyvíjí. Hra nedisponovala žádnou licencí a unikátně obsahovala silniční závody tahačů s připojenými návěsy! Nicméně tento pokus o spojení dvou věcí dopadl dost neslavně, protože hráči tomuto způsobu arkádového závodění na chuť nepřišli – hra by se zřejmě více prosadila jako automatovka. To by ale nesměla vzniknout v Evropě, nýbrž v Japonsku.

 

International Truck Racing

International Truck Racing (1993)

 

 

Mercedes-Benz Truck Racing

V roce 2000 se na trhu objevila nejen první závodní hra s tahači ve 3D grafice, ale také první opravdu poctivý a kvalitní titul, jenž dodnes žije z výborné podpory komunitních modů a přídavků, jež se záhy do této hry začaly vytvářet. Vývojářem bylo německé studio Synetic, pro které to byla, spolu se sérií World Racing, jejich nejlepší hra v celé historii studia. Tyto tvůrce možná znáte z jejich novější řady Crash Time (6 her 2006-2012), což jsou produkty inspirované kriminálním seriálem Kobra 11.

Titul byl vytvořen za finanční podpory automobilky Mercedes-Benz, takže nabízel pouze její tahače, ale právě díky moderské komunitě se záhy dostalo i na další značky tahačů, což ze hry vlastně udělalo daleko lepší titul. K dispozici byl i pohled z plně funkční 3D kabiny, každý tahač tvořilo více než 1500 polygonů. To bylo na svoji dobu velmi vysoké číslo značící jemnou grafiku a nechyběl ani online multiplayer až pro 8 hráčů. Lokace pak kombinovaly skutečné licencované okruhy a smyšlené fantasy tratě. Mercedes-Benz Truck Racing byl do té doby jasně nejlepším simulátorem závodů tahačů, který vznikl.

 

Mercedes-Benz Truck Racing

Mercedes-Benz Truck Racing (2000)

 

 

Truck Racing

Hned dva roky na to vyšla o dost horší hra s obyčejným názvem Truck Racing, která byla určena exkluzivně pro PlayStation. Hra disponovala osmi smyšlenými okruhy, ale zase měla licencované tahače. Ovšem snad krom podpory analogového ovládání nenabízela vůbec nic zajímavého, dokonce chyběl i multiplayer přes rozdělenou obrazovku. Oproti klenotu zmíněnému výše byl Truck Racing šíleně odbytou a zjednodušenou hrou, takže se prakticky vůbec neprodával. Ostatně jeho vývojář i vydavatel Midas z anglického Essexu už také jen paběrkuje a žije jen z obnoveného vydávání svých starých her na všemožné platformy.

 

Truck Racing

Truck Racing (2002)

 

 

Super Trucks (Racing)

Na konci roku 2003 ale vyšel další výhradně konzolový pokus o závodění tahačů na PlayStation 2, jenž už byl podstatně povedenější a obsáhlejší než jeho předchůdce na prvogenerační PlayStation. Vývoje se ujal velšský vývojář Jester Interactive, který si již udělal slušné jméno skrze série Music a TT Superbike. Ovšem Super Trucks (Racing – pro některé trhy) byla v té době špička. Samozřejmostí byly plně licencované stroje, jezdci, týmy i okruhy, což znamenalo, že hra disponovala oficiálními právy na tehdejší evropský pohár tahačů Super Trucks™. Okruhů bylo v nabídce velmi solidních 15 a díky výkonu PS2 hra simulovala docela pěkné bouračky a poškození.

Po stránce jízdy to ale byla stále celkem jednoduchá arkáda. 6 herních režimů, opakovačky, multiplayer skrze rozdělenou obrazovku pro 2 hráče a rychlá a pohledná grafika znamenaly celkem výrazný prodejní úspěch, protože takto povedená hra s tahači na konzole ještě nevyšla. A pro našince je jistě zajímavé, že ve hře najde i české tahače Buggyra a Tatra! Setkáte se také s titulem Super Truck Racing 2, ale to nebyl žádný nástupce, nýbrž ten samý Super Truck později v roce 2004 znovu vydaný americkým vydavatelem Working Designs pro severoamerický trh.

 

Super Trucks

Super Trucks (2003)

 

 

Truck Racing 2

I když byl první Truck Racing z roku 2002 vydávaný Midasem propadák, stejně tento distributor o 3 roky později vydal druhý díl, jenž pokryl rovnou dvě novější konzole PlayStation 2 a 3. Oproti jedničce už se drobně zapracovalo nejen na grafické stránce, ale také na obsahu, jenž nově nabídl rozdělenou obrazovku a 12 okruhů. Jenže všechny tahače byly smyšlené, stejně jako lokace, což znovu znamenalo obyčejnou a nanicovatou arkádu, která svůj žánr ale vůbec ničím neobohatila. Snad je další potravou pro odpadkové koše.

 

Truck Racing 2

Truck Racing 2 (2005)

 

 

Rig Racer 2

V roce 2005 na tu samou konzoli (a PC s Wiičkem) přikvačil znovu nepříliš sebevědomý a možná tak trochu zbytečný Rig Racer 2. Výroby se ujali v dalším nekvalitním studiu Data Design Interactive také z Albionu. Matoucí je ta dvojka v názvu, protože se skutečnosti žádný první díl nikdy nevyšel. Byl to prostě jen podlý marketingový trik, jak uměle zvýšit zájem o hru, která měla být virtuálně lepší než neexistující první díl a neobeznámeným kupcům měla naznačit, že se jedná o část nějaké úspěšné série. Což byla samozřejmě holá lež. U tohoto titulu není vůbec co pochválit: byla to naprosto obyčejná arkáda uzpůsobená pro jednoduché pohybové ovládání Nintenda Wii se smyšlenými tahači i okruhy, takže si můžeme odškrtnout další pitomý kousek, který rychle zapadl a záhy jen vymetal regály levných edic v supermarketech.

 

Rig Racer 2

Rig Racer 2 (2005)

 

 

Maxx Trucks

A svého odpadu se měla po konzolích dočkat i platforma PC, pro kterou hra Maxx Truck vyšla exkluzivně. V roce 2006 byl totiž vydán podivný paskvil, jenž si bohužel nic dobrého od Mercedes-Benz Truck Racing nevzal. Vývoj mělo na starosti obskurní anglické mini studijko Binary Zoo, jež předtím i potom vydalo jen pár příšerných hříček, aby se později soustředilo už jen na různé přicmrndávky na zakázku od herního průmyslu. Hra Maxx Trucks byla zamýšlena jako levná budgetová arkáda s chabým počtem šesti smyšlených tahačů a deseti smyšlenými okruhy, zcela prostá jakýchkoli výraznějších funkcí a možností. Už jen těch 6 vozidel v závodech byl na tehdejší dobu silně podprůměrný počet a jednoduchoučká hra se prodávala za sníženou cenu v trafikách a benzínkách, takže také žádnou velkou kariéru neudělala.

 

Maxx Trucks

Maxx Trucks (2006)

 

 

Truck Racer

Přesně před deseti léty dojela na trh další závodní budgetovka. Jak vidno, tento žánr jimi byl dost zaplevelený. Truck Racer vyšel na PlayStation 2, Wii a PC, přičemž za ním stáli vývojáři z Brain in a Jar, opět z Anglie. Bylo to do roku 2014 další ze záplavy menších a netalentovaných studií, které svůj život zakončilo výpomocí pro Ubisoft na Watch_Dogs. Hra sice byla třetím dílem série Truck Racing a stáli za ní i ti samí vývojáři, jenže vydavatel se z Midasu změnil na Nordic Games (nynější THQ Nordic), přičemž původní ochranná známka Truck Racing samozřejmě zůstala Midasu.

Midas jí Nordicu tehdy nabízel, ale nový vydavatel o ní nejevil zájem. Každopádně s novým distributorem a novou značkou se Truck Racer oproti Truck Racingu poměrně výrazně změnil. Stále to byla těžká arkáda, ale nyní dokonce s různými typy vozidel, nejen závodními tahači: byly tu požární vozy, offroady a SUV, popelářské a nákladní automobily, monster trucky s obřími koly, sanitky a pickupy. Jezdilo se zde v létě i v zimě na sněhu a ve dne i v noci.

 

Truck Racer

Truck Racer (2009)

 

 

Truck Racing by Renault Trucks

V roce 2010 se po Mercedes-Benz Truck Racing představila druhá závodní hra s tahači věnovaná výhradně jediné značce. Na rozdíl od mercedesů byla Truck Racing by Renault Trucks bezplatná reklamní hra vyrobená nezávislým francouzským studiem Game Seed pro francouzskou automobilku Renault. I proto je tento titul obsahově velmi střídmý, když sice obsahuje pouze 4 smyšlené okruhy inspirované těmi skutečnými a jediný model tahače, nicméně mu zase nechybí online multiplayer. A 16 vozidel v závodě je velice dobré číslo, díky němuž byla i takto ořezaná hra dost zábavná a napínavá. Jediné licence měla hra na několik reálných jezdců evropského šampionátu tahačů. Tyto závody si můžete zadarmo stále stáhnout zde.

 

Truck Racing by Renault Trucks

Truck Racing by Renault Trucks (2010)

 

 

Formula Truck

Doposud poslední a nejmladší hry v našem historickém okénku vyšly v roce 2013, a to rovnou dvě. Tou první byl velmi reálně a pečlivě pojatý skutečný simulátor brazilského šampionátu tahačů na okruzích Formula Truck. Ten je i pro nás zajímavý tím, že se v Brazílii na rozdíl od evropského mistrovství nijak nerozpakují a vozidla vůbec neomezují po stránce jejich rychlosti (evropské závodní tahače mají omezovač na 160 km/h).

Formuli Truck vyrobili a sami vydali velmi zkušení a schopní brazilští vývojáři Reiza Studios, kteří všechny své hry staví na isiMotor enginu od Image Space Incorporated, autorů série rFactor. Formula Truck, později přejmenovaný na Formula Truck 2013, je po všech stránkách špičkový simulátor s 26 tahači a 16 okruhy reálného brazilského mistráku. Tuto hru si také můžete jako stahovatelný balíček stáhnout do širokého simulátoru brazilského motorsportu od stejných autorů jménem Automobilista. Jestli nějaká hra prozatím drží trůn krále závodů těžké vozby, je to právě Formula Truck.

 

Formula Truck

Formula Truck (2013)

 

 

Truck Racer

A doposud poslední vydanou závodní hrou s tahači je Truck Racer pro PC a PlayStation 3, což byla závodní prvotina francouzského studia Kylotonn, jež své závodní hry nyní vydává pod svým pseudonymem KT Racing. Oproti skvělé a reálné Formuli Truck to je opět zase jen celkem zbastlená arkáda, jež ovšem exceluje zdaleka největším počtem tratí ze všech doposud vydaných titulů s tahači: tratí je 48 v desítce různých prostředí. Hra nabízí 4 herní režimy, online multiplayer jen pro 4 hráče (!), ale zase podporu rozdělené obrazovky pro 2 hráče + 6 tříd tahačů, z čehož vyplývá, že se jedná o odlehčené arkádové závody se smyšlenými trucky, jež jezdí po fantasy tratích.

Jakkoli je zdejší jízda tak trochu ve stylu Burnoutů docela zábavná, Truck Racer je jen podprůměrný titul. Se stejnojmenným Truck Racerem z roku 2009 nemá ale tato hra nic společného. To jen Nordic Games dávno vypršela ochranná známka Truck Racer pro jimi vydávaný titul z roku 2009, a tak si tento název o čtyři roky později zaregistroval vydavatel Big Ben, jenž novodobý Truck Racer produkoval a nyní mu celé studio Kylotonn patří. Pochybnou kvalitu hry dokazuje i přístup vývojářského studia, které se na svých webových stránkách k této hře ani nehlásí a neuvádí ji ve svém portfoliu vyrobených titulů!

 

Truck Racer

Truck Racer (2013)

 

 

FIA European Truck Racing Championship

Takže po šesti letech za několik dní dorazí další závodní hra s těžkými vozidly, ovšem velké rozpaky vzbuzuje naprosto neznámé studio, jež se ukrývá za novou značkou N-Racing a které má pro Big Ben hru připravovat. Jelikož hra poběží na nepříliš výkonném KT enginu od Kylotonnu, mám za to, že N-Racing bude nějaká nová pobočka Big Benu, protože tento engine doposud poháněl výhradně hry od Kylotonnu. Trochu mne také děsí, že hra dokonce nemá ani vlastní webovky a počet vozů na trati je ještě menší (maximálně jen 12) než obvyklá dvacítka při letošních skutečných závodech!

No, moc od toho raději nečekám, protože u takovýchto pětitunek bude obrovsky záležet na odladění fyziky, aby velká hmotnost vozů byla citelná, což jistě byl pro Francouze velký oříšek. To, že FIA European Truck Racing Championship překoná svého předchůdce Truck Racing  ze stejné stáje, jenž je postavený na identickém enginu, o to se nebojím, ale něco mi napovídá, že Formula Truck, jež naprosto plynule počítá v jednom závodě klidně 26 vozidel, asi zůstane nepřekonána. Kopii na recenzi (píšu pro Zing) bych měl dostat do pár dnů, tak uvidíme, jaké to nakonec bude!