Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

banner American Truck Simulator

 

Hry s kamiony, ať už závodní, kdy jezdíte na uzavřených okruzích, či ty dopravní, kdy v klídku, nebo na časový limit přepravujete různý náklad sem a tam (jako v popisované hře American Truck Simulator), mají kupodivu poměrně dlouhou historii. Přitom se dnes obecně berou za málem okrajový žánr! Úplně první kamionová hra vyšla již v roce 1983 pro dnes již zapomenutou herní konzoli Intellivision od amerického Mattela, přičemž to byl ještě jednodušší dopravní manažer kamionové dopravy jménem Truckin’. Celkově do současnosti vyšlo přibližně 60 unikátních závodních a dopravních her s kamiony. Největší část z tohoto počtu dělá jedna jediná herní značka jako největší a nejúspěšnější dopravní kamionová hra historie:18 Wheel of Steel.

Tato řada plynule navázala na předchozí sérii Hard Truck, která původně pocházela z Ruska, kde také vytvořili první plně 3D kamionovou hru. Byla to dopravní hra Hard Truck: Road to Victory  z roku 1998. Řada Hard Truck nejdříve dostala podtitul 18 Wheel of Steel, aby se tak ve svém třetím průsečíkovém díle přejmenovala do slavnějšího jména 18 Wheel of Steel. To dalo mezi léty 2002-2011 celkem tucet samostatných her a kompilací, přičemž jejich hlavním vývojářem bylo české studio SCS Software z pražské Michle. Studio na 18 Wheel of Steel navázalo již svou vlastní řadou European Truck Simulator, z níž v roce 2016 vyjela zámořská odbočka American Truck Simulator. Ta je v současnosti stále nejmodernější hrou z žánru kamionů.

V nedávné době občas vyšly i další pokusy od jiných vývojářů, jako např. nedávný Trucker, ale ty neotřesitelnou pozici dua American/European Truck Simulator nedokážou ohrozit. O obě své hry se v SCS Software i po třech, resp. šesti letech nadále příkladně starají skrze stahovatelné přídavky, mezi něž patří i nové státy, jak americké, tak i evropské. Pro American Truck Simulator zatím vyšlo 6 států: samotná hra obsahuje Kalifornii a Nevadu, po čtvrt roce bezplatně dorazila ještě Arizona. Později se hra rozšířila o Nové Mexiko, Oregon a naposledy Washington. Ještě letos by měl dorazit sedmý americký stát Utah. Amerika má celkově států 50, no jsem zvědav, jestli ji tvůrci do důchodu stihnou celou pokrýt, což je asi jen moje představa, protože to zabere obrovské množství práce a času.

 

Mapa Washington pro American Truck Simulator

 

Hra s Washingtonem pokrývá již celé západní pobřeží Spojených států, přičemž aby se celá mapa zkompletovala do jednoho kompaktního balíku západních států USA, tak na severu zbývá ještě minimálně Idaho. Pokud vezmu v potaz ty dva rovnou vydané státy v plné hře, tak to vychází na nový stát každých 7 měsíců od vydání hry, což není úplně marné tempo. Tímto tempem by ale vymodelování všech 50 států Ameriky zabralo dalších 25 let! Až vyjde ke konci letošního roku Utah (mimochodem to bude poprvé, co pro American Truck Simulator vyjdou v jednom roce rovnou dva státy), bude to 15. stahovatelné rozšíření pro tento zámořský titul. Možná je to i tím, že Washington je ve hře prozatím nejmenším státem vůbec s šestnácti metropolemi a městečky.

Jen pro zajímavost, všechna města ze státu Washington se již objevila celkem v pěti různých dílech starší série 18 Wheels of Steel. Ale pro hru jsou samozřejmě vymodelovány zcela nově. American Truck Simulator, jako úzce zaměřený titul pro nadšence do kamionů, samozřejmě není hrou na dlouhé každodenní hraní (pokud tedy nejste obzvláště zapálení fandové přirozeně). Je to taková příjemná oddychovka, kdy si v poklidu a opatrně řídíte na dlouhých cestách po Spojených státech. Stále na Steamu platí velká 75% sleva na základní hru se třemi státy Arizonou, Kalifornií a Nevadou, takže hra vyjde na pouhých 4,99 EUR. A až 70% slevy platí i na stahovatelné přídavky, tak pokud vás hra minula, máte jedinečnou šanci si ji za mrzký peníz pořídit. Dá se u ní totiž fakt krásně relaxovat!

Pro další informace o rozšíření Washington mrkněte na můj velký článek na Zingu.