Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Kronika zločinu banner

 

Minulý rok se menší polské vydavatelství Lucky Duck Games z Krakova vydalo na Kickstarter se svojí unikátní mobilně-deskovou hrou Chronicles of Crime (Kronika zločinu). V žánru deskových her už to bohužel snad ani jinak nejde a již skoro nevyjde nová deskovka, která by si nejdříve nevydělala komunitním financováním, i když by to ani nepotřebovala. Na první pohled to tak nemusí vypadat, ale Chronicles of Crime je hlavně detektivní mobilní hra a když to vezmu kolem a kolem, tak by žádné papírové komponenty ani nemusela mít. No jo, ale to by zase asi nikoho moc nevzrušovala a nemohla by se vydat na Kickstarter, že?

Polské Lucky Duck Games založil kupodivu Francouz Vincent Vergonjeanne, který nejdříve pracoval na mobilních hrách, k nimž později přibral i ty deskové, takže to spojení dvou světů je v Chronicles of Crime naprosto logické. Jakkoli není spojení mobilních a deskových her nic nového (jen z nedávné doby např. Pán Prstenů: Putování po Středozemi, Panství hrůzy, Descent: Výpravy do temnot, XCOM: Desková hraRising 5: Runes of Asteros a další), Chronicles of Crime využívá hlavně fotoaparátu v mobilu pro skenování QR kódů. Tvůrci tuto technologii nazývají Scan & Play Technology.

 

Kronika zločinu

Kronika zločinu se odehrává v současném Londýně

 

Hra je to trochu podobná konkurenční kriminálce Detektiv: Po stopách zločinu, ale oproti ní je podstatně kratší na partii, jednodušší jak pravidly tak i mechanikami, a nevyžaduje žádný online účet, což je podle mne velké plus. Obě detektivky ale spojuje, že jsou to kooperativní deduktivní a hodně přemýšlivé kriminální hry (takže v pohodě hratelné i sólo!), v nichž se ujmete role skupiny policejních kriminalistů. Občas tu někoho zavraždí, takže tyto deskovky nejsou rozhodně vhodné pro děti, které by jim stejně moc nerozuměly.

U nás se nedávno Chronicles of Crime ujali v Mindoku a vydali ho v češtině jako Kroniku zločinu. Jakkoli samotná tištěná hra prakticky nemá žádný důležitý text (navíc je k dispozici i český návod, takže si klidně můžete koupit původní anglickou edici), tak české vydání potěší hlavně přeloženou mobilní aplikací, protože ta už je ukecaná docela dost a dobrá angličtina, jíž se mluví ve Scotland Yardu, jinak byla nutností. Aplikace v češtině je samozřejmě zadarmo ke stažení, takže ji případně využijete i k cizí jazykové verzi hry.

 

Kronika zločinu

Každá karta má v rohu unikátní QR kód

 

Asi nemusím připomínat, že bez této bezplatné aplikačky pro Google Android a Apple iOS si ve hře ani neškrtnete. Co je ale parádní, tak si celou hru můžete bezplatně a nezávazně vyzkoušet skrze celý první ukázkový scénář. Stačí si stáhnout do mobilu aplikaci (čeština se vám nastaví automaticky po spuštění) a vytisknout a vystřihnout si sadu potřebného papírového materiálu z Print and Play verze. Právě kvůli převaze používání mobilní aplikace nemá desková část mnoho komponentů, díky čemuž je Kronika zločinu docela laciná. Dá se sehnat pod 700,-.

Veškerý materiál jsou vesměs pouze různě velké kartičky vždy s QR kódem, které skrze aplikaci skenujete. Apka vás textově provází a zadává vám další úkoly v pátrání, přičemž cokoliv tu děláte, se řeší pomocí skenování QR kódů. Tudíž na to potřebujete jakýkoli chytrý telefon nebo tablet s fotoaparátem. Čtečka QR kódů v mobilu být nemusí, to si ovládá samotná aplikace. Jak aplikace vypadá, to se podívejte na galerii snímků dole pod tímto článkem.

 

 


 

A co za těch necelých sedm stovek v krabici (rozměry  29 x 29 x 5,5 cm a hmotnost jen 940 g) dostanete?

 

  • barevný obrázkový návod (8 stránek)
  • 40 malých karet postav (kriminalisté, svědci, podezřelí a zločinci)
  • 35 malých karet důkazů
  • 10 malých karet speciálních předmětů
  • 4 velké desky kriminalistických expertů (vaši kolegové, na které se obracíte s pomocí)
  • 12 velkých desek lokací (různá místa v současném Londýně souvisejících s případy)
  • 1 herní plán pro přehledné umisťování karet (supluje vyšetřovací nástěnku)
  • 1 malá karta s bonusovým scénářem Devils Kitchen (prozatím v angličtině)

 

 

Kronika zločinu má pěkně udělaný insert s kolonkami pro všechny komponenty a s několika přihrádkami navíc, z čehož je vidět, že je připravená pro uskladnění dalších komponent pro budoucí scénáře, které již do aplikace přibývají. V české verzi najdete přeložených celkem 6 scénářů na téma Londýnský soud (1 menší výukový + 5 velkých kriminálních případů), zatímco v angličtině už je v aplikaci dalších 5 scénářů a 2 velká rozšíření, k nimž již potřebujete vydané fyzické balíčky s dalšími kartami Chronicles of Crime: Noir a Welcome to Redview. Asi bude na dosažených prodejích, jestli Mindok počeští také ty další anglické scénáře a jestli vydá v češtině i další přídavné fyzické balíčky.

Maximální počet hráčů je uváděn jako 4 (což je počet kriminalistických expertů, kdy se každý ujme jednoho), ale klidně lze hrát ve větší skupině, pouze další hráči nebudou skenovat svého experta, což ale ničemu nevadí, protože vše se stejně řeší v celé skupině. Vlastní hraní probíhá tak, že si na radu aplikace oskenujete vyloženou kartu vašeho policejního velitele, načež on vám zadá případ a poskytne vám základní informace (vše v textové podobě v aplikaci). Načež se oskenováním desky lokace přesunete např. na místo zločinu a skrze mobil si místo pořádně prohlédnete. To lze volitelně i samostatně dokoupitelnými 3D brýlemi.

 

Kronika zločinu

 

Na místě činu máte omezený časový limit na zapamatování předmětů doličných (podívat se ale můžete i vícekrát, jen to stojí čas, jenž je tady drahý), takže ty pak z malých karet vyberete a rozmístíte na herní plán. Nu a pak už jen skenujete a skenujete předměty, skenujete vaše kriminální experty (např. patolog se podívá na mrtvolu nalezenou na místě činu), takže se tady kulantně řečeno tak trochu uskenujete k smrti. Každopádně je dobré si dělat poznámky, protože jakmile do hry vyložíte více postav (podezřelí, svědci, zločinci), tak se v nich můžete snadno ztratit.

Kdybych měl Kroniku zločinu přirovnat k nějaké videohře, tak má nejblíže asi k dvanáctidílné detektivní sérii Sherlock Holmes od ukrajinského studia Frogwares. A ze samostatných mobilních her je podobná např. sérii Criminal Case od pařížských Pretty Simple Games. Kronika zločinu je prostě unikátní hra s unikátní herní mechanikou, která ale nemusí sednout všem, protože tady mobil z ruky nikdy nesundáte. To je alfou a omegou, ale hlavně největší předností i největším záporem hry, kterou ještě podrobněji rozeberu ve video recenzi.