Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Escape Plan banner

 

Escape Plan (Plán útěku) je docela nová desková hra o útěku zlodějů s lupem od portugalského rodáka Vitala Lacerdy na motivy slavných zlodějských filmů, pro něhož už je to jeho šestý velký stolní titul od jeho prvotiny Vinhos o pěstování vína z roku 2010. On je v komunitě známý hlavně tím, že dělá spíše těžší, propracovanější a náročné deskovky pro dospělejší publikum, jež bych jako rodinné hry určitě nenazýval. Po Vinhosu, CO2, Kanbanu, Galleristovi a Lisabonu tak na scénu přichází aktuální Escape Plan, přičemž již dokonce běží kampaň na další sedmou Lacerdovu gamesku On Mars.

Naprostou většinu her Lacerdovi vydává menší americké vydavatelství Eagle-Gryphon Games ze státu Arizona, což je i případ Escape Planu, zatímco k nám tuto hru v české verzi dovezl český distributor a obchod TLAMA games z Prahy. Potěší i nižší cena pohybující se okolo 2.500,-, než si v přepočtu stojí anglický originál, jenž vyjde ještě o 3 stovky více (z obchodu amerického vydavatele bez poštovného). Jak uvidíte sami ve videu, Escape Plan je znovu obrovská a výpravná hra. Ano, sice to není takový obr jako v tomto rekordní, takřka desetikilový Gloomhaven, ale i těch skoro 5 kilo a 40 cm vysoká bedna značí, že uvnitř se toho skrývá opravdu hodně.

Hra samozřejmě, jak je dnes obvyklé, nejdříve vybrala prachy na Kickstarteru, konkrétně úspěšných 660.000 $, což v případě tak velkého vydavatele, jakým Eagle-Gryphon Games je, nebylo přirozeně vůbec potřeba. Pěkných ilustrací se pak zhostil australský malíř Ian O’Toole, s nímž Vital Lacerda dlouho spolupracuje, protože O’Toole mu nakreslil naprostou většinu jeho her od Vinhosu po Galleristu, Lisabon, Escape Plan až k novému On Mars. Jestli máte Lacerdovy kousky rádi, tak mrkněte na filmeček, kde vám ukážu, jak hodnotné zboží za tu vyšší cenu dostanete. A peníze v tomto případě znamenají velmi luxusní produkci, kterou jinde nevidíte!