Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

battlefield3logoSkoro všechna média se věnují dojmům z PC bety Battlefieldu 3 a konzole tak trochu přehlíží, což bych rád v tomto článku napravil. Je to ovšem z toho důvodu, že PC jako primární platforma hostí Battlefield 3 v mnohem hezčí podobě, než konzole, však rozdíl v grafice je u této hry mezi platformami doslova propastný. Jenže já na svém PC nemám Windows Vista nebo 7, ale jen XP (stále mi stačí), takže mi stejně konzole zbývají jako jediná možnost, pokud si chci Battlefield 3 zahrát.

Každopádně i konzolovka má oproti PC několik výhod. Xboxová beta zvící 1.4 GB velikosti samozřejmě nevyžaduje předně žádný prohlížeč, ale spuštění seance probíhá normálně přes menu hry, takže je vše velmi rychlé. Konzolové verze dostaly volitelnou asistenci při míření a oproti PC verzi obsahují pouze jediný multiplayerový režim “Rush” pro dva týmy po dvanácti hráčích. Volba seance probíhá skrze jediný rychlý zápas, takže vyberete a už jste prakticky ve hře.

V ní jde, stejně jako v minulých dílech, o bránění nebo útok na M-Com stanice. Jediná dostupná mapa Operation Métro je podle názvu umístěná jednak do pařížské podzemní dráhy a druhak i na povrch. Grafika je na xboxu naprosto normální, standardní a oproti PC verzi samozřejmě o dost horší. To už nedávno převedené Crysis vypadá o dost lépe, Battlefield 3 na xboxu zkrátka vypadá vlastně stejně, jako jiné starší střílečky. Trochu mě neblaze překvapily záběry na vašeho střelce po zabití, když jeho pohyby byly velice zrychlené a dosti trhané. 

Jinak zážitek jsem si z bety odnesl ryze standardní. Jako jedna za čtyř volitelných specializací (střelec (assault), raketometník (engineer), průzkumník (recon), logistik (support)) vyběhnete do mapy  a buď zaujmete pozice jako obránce u nejbližší M-Com stanice, nebo jí naopak vezmete ztečí. Prostě klasická zabíjená na sto a jeden omletý způsob. Prakticky nic nového. Jedno kolo trvá kolem patnácti minut, pak se role obrátí a týmy si vymění strany.

I levelování s frčkami je dávno zažitá věc. Kvituji ale nadprůměrné pohybové dovednosti, včetně skoku, skluzu, pokleku i plazení, chybí jen výklony. Dá se říci, že mě po pár kolech beta přestala bavit, však již mnoho let úplně stejný multiplayer všech vydaných stříleček mě ani nemá čím překvapit. Já prostě nejsem ta správná cílovka na to, abych jak pošuk neustále pobíhal, umíral a respawnoval se v nikdy nekončící bitce s ostatními.

To mě po chvíli přestane bavit, což platí i o Battlefield 3 betě, v níž obzvláště na konzolích nevidím nic moc nového. Nějak se mi stále dere na paměť, že hype Battlefieldu 3 asi moc nepomohl, protože to bude v jádru úplně to samé co Modern Warfare a Medal of Honor dohromady. Ovšem, že to na PC vypadá úchvatně a mapa Caspian Border v 64 hráčích asi bude solidní maso, to nepopírám. Nicméně nevím, jestli to na špičkovou hru bude stačit.

Oficiální www stránka Battlefieldu 3 je zde.