Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Včera jsem si vypůjčil tentokráte počítačovou verzi Bioshocku, který jsem již dříve dohrál na Xboxu. Chtěl jsem si ho jednak projít znovu a jednak také na něm otestovat svůj počítač, resp. se přesvědčit, jak to pošlape. Jenže jsem se k vymodlenému hraní nakonec vůbec nedostal. Jak známo, počítačový Bioshock vyžaduje striktní registraci a ověření disku přes internet, což se má dít automaticky ihned po dokončení kopírování souborů.

Soubory se mi tedy zdárně nakopírovaly, objevila se maskovací hláška o stahování patchů, když si hra musí spíše stáhnout vlastní exe soubor, načež podle ikonky točícího se disku se začalo skrze ochranu Securom čekovat médium. A ejhle, najednou se mi objevila hláška „Prosím vložte originální disk namísto záložního disku”. Po odkliknuti se všechny kopírované soubory zase smazaly a instalace se neúspěšně ukončila. Takže předchozí mnoha minutové kopírování při instalaci přišlo zcela vniveč.

Tato hláška se normálně zobrazuje opravdu majitelům zálohované, nebo vysmažené verze, nicméně v mém případě se jedná o zbrusu novou originálku dovezenou Cenegou, původně zabalenou ve slídě. Pátral jsem, jak to vyřešit, ale na nic pořádného jsem nenarazil. Na podpoře 2K Games radí spustit diagnostický prográmek přítomný pro tyto účely na disku se hrou, který by měl vygenerovat hardwarový přehled a ten se má pak poslat na email podpory.

Jenže i při spuštění tohoto prográmku jsem byl neúspěšný, protože se mi opět objevila stejná hláška obviňující mě z pirátství. Poslal jsem proto dotaz přímo na Cenegu, uvidíme, jestli to vyřeší. V tomto si nemůžu neodpustit poznámku, že tyto potíže postihují stále jen poctivé uživatele, kdybych si hru stáhnul z warezu, nic podobného bych nemusel zbytečně řešit a hru bych nemusel ani aktivovat po internetu.

Chápu snahu distributorů o ochranu jejich díla, ale pokud bych měl být pokaždé takto bit, stává se nákup hry v podstatě zbytečným luxusem, který mi jen nahází klacky pod nohy. Opravdu nemám náladu hodiny řešit problémy s kolidující, nebo špatně fungující ochranou, jako je to v tomto případě, nota bene, když se musí hra pokaždé znovu zdlouhavě instalovat.

Zde tak nezbývá, než pochválit konzole, kde se toto nestane. Nemusíte se zdržovat s pochybnými ochranami a zdlouhavými ověřovacími metodami a za dobu instalace na počítači, popř. ladění grafiky, už můžete mít dohranou skoro celou první úroveň. O výsledku pak budu informovat v update pod tímto článkem.

 
 


3.9. 14.00

Tak z Cenegy se ozvali, že je to divné a jestli jsem to zkusil na jiném počítači. Tak jsem Bioshock nainstaloval na slabý pracovní stroj v práci a na něm instalace, ověření i stažení souborů proběhlo hladce. Tzn. vadným médiem to není, spíše tomu idiotskému Securomu vadí něco v mém počítači, i když je čistý, nově nainstalovaný a bez emulačních programů. Antivirem to také není, protože na obou kompech je ten samý (ESET NOD 32), takže by to mohlo být někde v mechanice. Zkusím ještě něco večer vymyslet…

 
 


3.9. 22:00

Výměna, ani zpomalení mechaniky nepomohlo, stejně jako emaily podpory Cenegy i 2KGames. Poslední pokus jsem směřoval na resetování BIOSu do továrního nastavení pro bezchybný provoz (Fail Safe Settings), jak je uvedeno v jeho rozhraní. A ejhle, pomohlo to!