Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

hatredlogo

Vlastně se mi potvrdilo to, co jsem tak nějak očekával. Polská dvoupáčková střílečka Hatred, co dnes vyšla na Steamu (u nás má Muve.cz o dost laciněji), sází vlastně jen na hrubé násilí. Ve všem ostatním je to prúměrná hra svého žánru, která ale podle uživatelských recenzí na Steamu asi své “zřejmě pubertální” publikum najde. Ovládání je ryze klasické: levá páčka pohyb a pravá zaměřování zbraní.

K tomu umí hlavní hrdina, krapet podobný a podobně naštvaný Michaelu Douglasovi z Volného pádu, kotouly, přeskoky, sprint a pokleky. Líbí se mi možnost nasednutí do některých aut, a to včetně policejních, ale jejich ovládání namapované na páčky je příšerné. Jediným úkolem celé hry je pouze masakr civilistů. Postřílejte padesát lidí, překažte večírek postřílením jeho účastníků, rozmaste blízký obchod, a tak podobně stále dokola. To mne bavilo asi 15 minut, hru jsem ještě třikrát rozjel, ale nyní už vymazal.

Velká škoda možná pěkné a detailní grafiky, která se ztrácí za černobílou stěnou, naschvál ještě pořádně zrnitou, což se mi vůbec nelíbí. Každopádně výborná je zničitelnost prostředí, vlézt můžete i do interiérů, kde vašemu řádění podlehne i taková plochá televize na stěně. Hra je ale v tom krvavém řádění docela realistická, však se záhy vždy objeví policie v několika stupních s výkonnějšími zbraněmi, což ale kazí AI civilů, kteří se i přes zvuk samopalu klidně vydají kolikrát přímo směrem k vám.

 

hatredart

 

Rozhodně potěší české titulky, byť se tu ani moc nemluví. Obtížnostní stupínky nabízí Hatred tři. Díky zrnité grafice, kde toho není moc vidět, jsou dokončovací fatalitky nic moc. Zraněné obyvatele lze zblízka “dodělat” třeba podříznutím, bodáním nože či kulkou do hlavy, ale není to nic krvavého, ani zajímavého. Jakkoli se hra tváří, že je dělaná na ovladač, kupodivu se podstatně přesněji míří s kombinací klávesnice a myši, nicméně pohyb přes  kříž WASD zase není tolik plynulý, jako na ovladači přes analogovou páčku.

Hatred mi tak přijde jako naprosto průměrná páčková střílečka, která toho sama moc neumí oproti konkurenci, proto sází pouze na nezměrné násilí a kontroverznost, o níž se dost mluví a tak si své kupce, zejména mezi nevybouřenou mládeží, jistě najde. Jakkoli mi prvoplánové násilí nevadí, tady tomu chybí jak pořádný příběh, tak i motivace k dalšímu postupu, takže jsem už po první úrovni zažíval nebetyčnou nudu. Na chvilkové odreagování možná Hatred dobrý, ale jako celek je to stejný videoherní póvl, jako její bezejmenný hrdina.