Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

blazingangels2.jpgDruhý díl arkádových letadélek již nějakou dobu hraju, přičemž jsem včera pořádně okusil i multiplayer, takže se již můžu podělit se snůškou dojmů a postřehů z této hry. Vím, že předchůdce rozhodně nebyl špatný, ale také nikterak povedený. Přece jenom v tomto žánru je docela strkanice, když hlavně na PS2 donedávna vycházelo podobných arci simulátorů rovnou několik. Jenže u dvojky je to naštěstí jinak. Mě osobně hodně lákalo chytře zvolené období, protože klasického polétání se všemi Messerschmitty, Spitfiry a Corsairy již bylo dost a nikoho by to asi již po tolikáté nezaujalo.

Proto tvůrci sáhli do neprozkoumané a tajemné ošatky druhoválečných leteckých prototypů a exotů, které se vlastně na obloze ani nestačily pořádně objevit. A lákadlo v podobě nacistických super letadel, kterými chtěl Hitler rozhodnout válku, ale již na to naštěstí neměl ani čas, ani prostředky a suroviny, je si myslím již dostatečně zajímavé. Takový proudový Me-163 Comet, nebo Me-262 Schwalbe, to je hnedle jiná lítačka, než s pístovými stroji, že? I když jsou ve hře řiditelná pouze skutečná letadla ze sklonku druhé světové války, stejně museli tvůrci trošku ošálit historii, protože do konfliktu zasadily také letouny, které se válečného údobí v reálu vůbec nezúčastnily.

To je případ britského Gloster Meteoru a několika dalších, zejména spojeneckých zbraní. Ovšem je mi to šumák, naopak jsem rád, že je letadel takové množství, přesněji řečeno více než padesát. A konzervativní piloti nemusí smutnit, protože staré dobré "písťáky" jsou ve hře také přítomny. Velký skok dopředu prodělala grafika, která je nyní alespoň na Xboxu 360 výborná a detailní. Volumetrické mraky, dynamické stínování a hlavně znamenité textury matičky země se opravdu povedly a krajina ve všech částech světa kde si zalítáte (pyramidy v  Cairu, Eifelovka a vítězný oblouk v Paříži například) je dolů radost pohledět. Rozhodně jsem na konzolích hezčí krajinu v tomto žánru neviděl.

Jednou z hlavních deviz je opravdu obří nabídka herních režimů jak pro jednoho, tak i pro více hráčů. Kampaň kupodivu začíná v dnešní době na leteckém dni, kde kličkujete s obstarožním Spitfirem mezi moderními stíhacími letouny jakéhosi předváděcího týmu, aby se pak v retrospektivě vrátila do nedávné historie vzdušného boje. Mutliplayer je skvělý již ve splitscreenu, kdy lze hrát různé kooperativní a kompetitivní módy, ale týmová hra nemá chybu hlavně v seanci, ve které jedna strana hraje kamikadze vlnu a druhá je musí sestřelit než útočníci zlikvidují mateřskou základnu či loď obránců. Přitom je povoleno a doporučeno nájezdníkům fláknout svými letadly v duchu strategie "Banzaiiiii!!!" přímo do cíle.

Škoda jen, že v osamocení nelze např. instantně bojovat offline jen proti počítačovým soupeřům, protože hráči bez internetu tak zažijí jen polovinu zábavy a srandy. Také se mi jeví zbytečně omezující volba pohledu z kokpitu (ještě se nabízí přehlednější kamera za letadlem), kdy se nuceně aktivuje simulační ovládání. To znamená, že jednou páčkou ovládáte směrovku a druhou sloty na křídlech, tudíž pro otočku musíte zkombinovat pohyby oběma sticky, což u arkádového ovládání odpadá. Tam si vystačíte jen se jednou páčkou pro komplexní pohyb.

Pokud byste ale chtěli létat v kokpitu a používat arkádové ovládání, není to bohužel dovoleno. Přitom simulační let není nic jednoduchého a chce to nějakou dobu na cvičení. Já se ze začátku netrefil ani do velkého balonu a jen jsem se točil kolem něj. Taktéž jsem si ihned neuvědomil citelně větší rychlosti a poloměry zatáček u proudových letadel v porovnání s minulým dílem, takže jsem často svůj cíl prostě přeletěl a za několik sekund jsem byl skoro na druhém kontinentě, takže na to je si třeba dávat pozor. Taktéž jsem nikde neojevil možnost volného rozhlížení v kokpitu i za letadlem, jako to umí Ace Combat. Místo toho si musíte vystačit s kamerou sledující nejbližší cíl. Zatím se mi ale Blazing Angels 2 hodně líbí a to o dost víc, než připravovaný Ace Combat. Ale to je také mým nadšením pro leteckou techniku a tajemné stroje obvzlášť.

Oficiální www stránka Blazing Angels je zde.