Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

xzoneadventminiTuzemský herní obchod Xzone ku příležitosti letošních Vánoc vydal vlastní speciální herní edici tradičního adventního kalendáře. Ten zná určitě každý, protože odpočítávání do Štědrého dne zpestřuje 24 políček s čokoládou. Nejinak je tomu u Xzone kalendáře, který potěší v tom, že má poměrně velké rozměry, rozhodně větší, než obyčejné adventní kalendáře ze supermarketu. Jeho unikátem je pěkná autorská kresba od jednoho tuzemského herního vývojáře, tedy jestli mne informace neklamou.

Leitmotivem kalendáře je několik herních postaviček, mezi nimiž hrají prim hlavně ubisoftí králíci z Raymana, dále na obalu potkáte vojáka z Battlefieldu 3, Nathana Drakea z Uncharted, Ezia Auditoreho z Assassin’s Creed a konečně Batmana. Ilustrace je pěkná, což o to, ale mne spíše zajímalo, co najdu uvnitř. A tam jsem byl mírně zklamán, protože jsem tak nějak čekal čokoládičky, také ve tvarech herních motivů, což se ale nestalo. Uvnitř je prostě klasický a standardní adventní kalendář jako všechny ostatní, speciální je pouze ta ilustrace. Samozřejmě je jasné, že kdyby si Xzone nechal dělat ještě speciální čokoládičky, tak výsledná prodejní cena by byla možná na úrovni levnější hry, a to by už asi málokdo skousl.

Čokoláda je jinak taktéž ryze standardního složení, tedy úplně stejná, jako v jiných kalendářích ze supermarketů. Udělal jsem bleskový srovnávací test s adventním Ladovým kalendářem, který se mi také sešel doma, a žádný rozdíl v chuti čokolády jsem nepoznal. Samozřejmě, pokud chcete lautr kvalitní pochutinu, asi jí nebudete hledat v kalendářích, ale koupíte si raději pořádnou tabulkovku. Docela mne ale překvapilo, že na Xzone kalendáři ale není nikde ani zmínka o výrobci, který se u konkurenčního Ladova kalendáře neskrývá. Kdyby mě zaskočila čokoška v krku, nemám si tak kde stěžovat.

Když to tedy shrnu, tak za solidních 79 Kč, kolik teď stojí Xzone kalendář (před 1. prosincem stál ale 299 Kč), dostanete hlavně pěkný obrázek na stěnu ve velkém balení, jinak obsah už je ehm zcela stejný s kalendáři z Lidlu. Dovedu si představit, že originální kresba nemusela být zadarmo. Však můj hlavní zaměstnavatel každý rok vydává nástěnné kalendáře, na něž si nechává nakreslit speciální artwork od jednoho akademického malíře, který si za svoje dílo vždy řekne bratru nějakých 50.000 Kč. Když ještě žil, dělal nám exkluzivní kresby mistr Václav Král, proslulý to český automobilový a průmyslový designér. Každopádně chválím vtipný počin pro herní žrouty, což se Xzone kalendáři povedlo určitě. Však tento kalendář jsou moje roční prémie od Eurogameru. 🙂

 

Porovnání velikostí se standardním kalendářem a hrou

 

Safra, z jaké hry je tento měsíček?

 

Složení: nejvíce je v čokoládě cukru, ale zase vám vydrží přesně do dalších Vánoc!

 

Naší kočce Mauzí pranic nevadilo, že už jsem náplň celou sežral. Jakmile vidí velkou plochu papíru, jde se ovonět.

 

Toto asi pan Lada nepsal, aneb trochu ostudy na Ladově kalendáři

 

Herní Xzone kalendář si můžete zakoupit  zde.