Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

fashion police squad banner

 

V červnu minulého roku byla představena další pocta starým dobrým akčním klasikám žánru stříleček z první osoby, jakými jsou např. Doom, Duke Nukem či Quake. Fashion Police Squad je první dílko nového indie studia Mopeful Games z finských Helsinek, které si autoři založili víceméně právě pro tuto hru. Tuto akční retro střílečku z pohledu první osoby totiž začali vyvíjet ještě pouze jako kamarádi, načež si v polovině minulého roku založili malou firmičku, aby vývoji her dali nějaký řád a lépe se jim vyjednávalo s distributory. Tvůrci svůj připravovaný titul nazývají módní FPS, čímž chtějí naznačit, že v něm bojujete jako příslušník oděvní policie proti hrůzostrašně oblečeným zlořádům.

Protagonistou je příslušník pouliční jednotky oděvní policie v moderním velkoměstě Trendopolis. Polda se jmenuje Des a má hodnost seržanta (odpovídá našemu četaři). Ulice města jsou plné obyvatel, kteří se neumějí oblékat. Mají hnusná a šedivá kvádra na jedno brdo, nepadnoucí smokingy, příliš svítivá tílka, kalhoty proklatě nízko až pod spoďárama či ponožky v sandálech. A toto zlo se musí z ulic vymýtit jednou provždy! A proto obrážíte ulice a svým obarvovačem vysvobozujete nebožáky z hrůzné konfekce, takže je nezabijete, ale narovnáte jim fazónu, že vám ještě poděkují. A to jako fakt, nemyslím to nijak ironicky! Opravdu zde nikoho nelikvidujete, ale svými zbraněmi módní výstřelkáře napravujete.

 

 

Kromě standardního obarvovače vytáhnete např. kus šicího stroje nebo prostý pásek, který slouží k nasekání nepořádníkům. Na každý typ nepřítele slouží zase jiná zbraň, což je jedna z hlavních mechanik, na jakých je celá hra postavena. Zpočátku vám protivníci, jichž na ulicích není mnoho, ještě nedělají žádné potíže, ale ve chvílích, kdy se na vás vrhne třeba pět, šest neřádů vícero typů, tak už se musíte sakra ohánět, hbitě měnit zbraně a do toho ještě pořádně uskakovat, což není nic jednoduchého. Často v takovýchto situacích umřete (na rozdíl od vás jsou protivníci smrtící) a musíte restartovat úroveň od posledního záchytného bodu.

První chybka současné, ještě nehotové beta verze je, že tyto checkpointy jsou někdy dost daleko od sebe a když musíte poněkolikáté opakovat tu samou část, tak vás to rychle přestane bavit. Výborný je ale velmi přesný a rychlý pohyb s klasickou možností úkroků a skoku, když krytí samozřejmě chybí, to se v těchto arkádách nenosí. Než jsem začal hrát, tak jsem ke hře přistupoval s despektem, jaká to bude úchylná blbost, ale kupodivu se jedná o docela vtipnou, nevážnou a rychle odsýpající akční střílečku, která je pojata krapet jinak než 99 % konkurentů. Protivníci po vás metají aktovky (někdy výbušné), snaží se vás přejet na koloběžkách, pouštějí na vás z bublifuku smrtící bublinky a takový trpaslík s fuskou na hlavě je také dobrý člen.

 

 

Do služby jezdíte zásadně služebním Lamborghini Gallardo (vždy se ale jedná o střihové scény, auta řídit nebudete). Fashion Police Squad nabízí výtečné retro nazvučení a sluchu lahodící syntetizátorovou hudbu, přičemž velmi solidní a detailní pixelartová grafika kombinuje low a high res polygony. Kromě střelných a kožených zbraní si nabíjíte prostou fackovačku, která tvoří zdejší variaci na berserk mód. Když máte plno, tak se extrémně rychle přesouváte od jednoho nepřítele k druhému, zatímco je profackujete, čímž lehce a rychle napravíte celou partu zlořádů jak nic. Mírně trapný humor je ve hře skoro na každém kroku. Vaše jednotka má zkratku FPS (Fashion Police Squad), tedy stejnou jako zkratka stříleček z první osoby.

Na ulicích procházíte kolem obchodů s rádoby vtipnými názvy jako Startux (Starbucks), Cuggi (Gucci), Smells Garbo (banka Wells Fargo), Clubslay (Subway), Burger Fling (Burger King) a další. A do toho všeho se vám do zabezpečené vysílačky nabourá maskovaný tajemný cizinec v dlouhém plášti, který sice působí jako váš informátor, ale o jeho pravých úmyslech se můžete jen dohadovat. Střílečkové pasáže jsou slušně zábavné, ale horší to je v některých skokanských částech, kdy musíte přeskakovat zhoupnutím kolem vlajkových žerdí nad zemí. To už vyžaduje jistou klávesovou ekvilibristiku, protože klávesy nelze přenastavit a chycení páskem přes Shift nebo B není od WASD úplně v dosahu.

 

 

Když musíte přesně vyskočit, v letu se zavěsit páskem, při zhoupnutí zase vyskočit, znovu se zavěsit atd., tak mi to již přijde dost krkolomné a tyto pasáže, jež asi na první dobrou nedáte, se musí zbytečně celé opakovat. Znovu si musíte taktéž vyslechnout všechny již dříve absolvované dialogy a i to nahrávání úrovně po skonu by mohlo být daleko rychlejší. Fashion Police Squad je ale stále ve fázi plného vývoje, protože má předběžně na PC vyjít až příští rok, takže se tyto nedodělky a mušky ještě dají pochopit. Kor, když studio tvoří pouze trojice vývojářů. Každopádně dobrý potenciál hra určitě má, však si ji sami klidně vyzkoušejte skrze demoverzi ze Steamu.