Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

FIA European Truck Racing Championship banner

 

Jen pár dnů je na trhu zbrusu nová hra FIA European Truck Racing Championship, tedy oficiální titul mistrovství Evropy v závodech tahačů. Nápad na závodní hru s tahači uzrál ve francouzské distribuční společnosti Big Ben, která se domluvila s promotérem šampionátu, německou firmou ETRA Promotion z Koblenzu. Pokud jste četli můj nedávný příspěvek o historii závodních her s tahači, jistě si pamatujete, že nový titul s licencí na závodní tahače vyšel po dlouhých šestnácti letech. Ještě na PlayStation 2 v roce 2003 vyšel Super Trucks Racing, který obsahoval licenci na tehdejší evropský pohár tahačů. Vyrobili ho závodní specialisté Jester Interactive, kteří se proslavili hlavně velmi dobrou sérií závodních motocyklových simulátorů TT Superbikes a ještě před tím špičkovými hudebními editory Music.

 

Vlastně posledním titulem s nějakou licencí silničních závodů s tahači je brazilská Formula Truck od zdejšího studia Reiza, jež v roce 2013 přinesla pro změnu brazilský mistrák tahačů. Nyní je tu tedy nový FIA European Truck Racing Championship v produkci Big Benu, jenž patří, podobně jako třeba THQ Nordic, mezi světové distributory a producenty, co ve velké míře vydávají spíše horší a nekvalitnější hry. Stačí vzpomenout na FlatOut 4: Total Insanity nebo poslední V-Rally 4, což jsou tituly, jež vznikly na objednávku na základě starých a slavných odkoupených značek, jenže jejich nové díly zdaleka nedosáhly na špičkové provedení a proslulost těch původních a starých. Nyní je ale pro Big Ben vrchním specialistou a dodavatelem virtuálních závodů jejich vlastní studio Kylotonn z Paříže.

 

Ti už za sebou jednu hru s tahači mají: nepovedené arkádové závody Truck Racing z roku 2013, ale od té doby jsou nejen výhradními tvůrci série WRC – FIA World Rally Championship, kdy letos vyjde celkově již osmý díl, ale také obou zmíněných nepovedených nastavovaček, stejně jako již daleko lepší TT Isle of Man: Ride on the Edge. A právě kvůli velkému vytížení, kdy nyní kromě WRC 8 makají ještě na druhém díle TT Isle of Man, se vývoje FIA European Truck Racing Championship nemohli plně chopit. Mohli ale dát k dispozici svůj sice osvědčený a graficky docela výkonný, ale jinak funkčně zastaralý a slabý, herní engine zvaný KT Engine. I podle něj (a aby bylo z názvu studia hned patrné, že se jedná o závodní specialisty) Kylotonn své závodní hry vydává pod značkou KT-Racing.

 

Něco podobného také nedávno provedli daleko schopnější britští Codemasters, jež se prakticky výhradně věnují závodnímu žánru. A tak si název jednoho svého studia rozšířili na Codemasters Racing. No jo, ale Big Ben potřeboval splašit jiné své studio, které by bylo hlavním dodavatelem FIA European Truck Racing Championship a široce by spolupracovalo s kolegy z KT-Racingu, kteří měli za úkol připravit svůj engine. Big Ben vybral takové studio, které byste asi vůbec nečekali. V belgickém Gentu existuje nenápadný vývojářský dům, no spíše domek, jménem Neopica. Asi jste o nich nikdy neslyšeli, a to se není co divit, protože se specializují na přiblblé hříčky pro malé konzole typu My Little Pony, My Little Horse, My Little Dogs ad. Kromě této záplavy blbostí pro malé holčičky se můžou pochlubit pouze jedinou velkou a špatnou hru, loveckým Hunting Simulatorem z roku 2017.

 

A právě tyto Belgičany nedávno Big Ben akvíroval a tak jim rovnou zadal úkol z nějtěžších. Je sice pravda, že jim KT-Racing doslova stál za zadkem a plno práce zajistili v Paříži, ale stejně ten největší podíl na vývoji nové hry zůstal v Belgii. Čekal jsem, že z toho nakonec vyleze ještě větší hovínko, než ve své době byly čtverky FlatOutu a V-Rally. Ale chyba lávky, jako úplně první AAA hra od Neopicy, ale také jako jejich úplně první závodní hra, mne z jejich pohledu FIA European Truck Racing Championship docela v dobrém překvapil, byť mi bylo jasné, že na nepříliš silném enginu se prostě zázraky dělat nedají. Nakonec to spojení svou vývojářských studií, v němž je jedno za osmnáct a druhé bez dvou za dvacet, vytvořilo podle mne vůbec špatnou, ale také nikoli špičkovou hru, tedy lehce nadprůměrný titul, jenž má něco super, ale něco na Pikaču.

 

Ostatně se mrkněte na Zing.cz, pro něhož jsem napsal velkou recenzi s hodnocením 6/10. Což je vlastně pro hru úspěch, protože nedávno jsem recenzoval také úplně první pokus o závodění, tentokrát v podání stejně amatérského portugalského studia Bigmoon Entertainment, přičemž Dakar 18 dopadl ještě mnohem hůř (4/10). Pro obě hry ale bezezbytku platí, že mají doslova obrovský potenciál, který na ty první pokusy méně zkušení, ale v obou případech docela slibní tvůrci, nedokázali naplnit. U FIA European Truck Racing Championship je to hlavně díky velmi malému počtu startujících, špatně nastavené obtížnosti a imbecilní umělé inteligenci počítačových jezdců, což bych asi spíše připisoval na vrub tomu francouzskému enginu od KT-Racingu. Je nakonec zajímavé, že Big Ben chtěl nezkušenou Neopicu utajit, protože ve všech materiálech hry jako vývojáře uvádí umělý název N-Racing, který není ani nijak chráněný…