Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

worldcup.jpgPo Condemned jsem se vrhnul na předposlední fotbálek od EA, který jsem si přivezl z německého Kolína, kde naši projeli zápas s Ghanou v základní skupině. Byl jsem tehdá oblouzněn atmosférou mistrovství a koupil jsem si tuto hru. Nyní, když jsem již vyhrál světový pohár a titul k tomu, jsem dokonale vymetl hru a stále více zjišťuji, jak je to špatný simulátor fotbalu. A to mě před ním varoval i kolega Sleepless (Petr Poláček), nicméně to už jsem ho měl doma. V základu to vypadá docela solidně. Standardní nabídka režimů, od rychlého "mače", přes kvalifikaci až po trénink, penalty a samozřejmě mistrovství světa.

Pochvalu si zaslouží docela povedený soundtrack umně míchající několik hudebních stylů od licencovaných kapel. Však si můžete v tradičním jukeboxu individuálně navolit své oblíbené kousky na pozadí. Stejně tak audiovizuální stránka hry je vesměs povedená. Přehledné menu i atmosférické předzápasové prostřihy přispívají k dobré atmosféře. Ovšem při samotné hře je animací, tedy např. hádek s rozhodčím pomálu, což je z mého pohledu škoda. Navíc jsou všechny animace jak při zápasu i před ním na chlup stejné a brzo tak omrzí. Naštěstí je lze přeskočit.

Pamatuji se, že v jedné předpotopní FIFě ještě na první Playstation bylo možné při pauze v zápase odmítnout ovládání a kdykoli tak mohl hrát počítač proti počítači. Zde to ale není možné. Dost divně také působí konfety hojně rozmístěné v ovzduší při mistrovských zápasech, ale na zemi nikdy ani na jednu nešlápnete. A to jich je najednou na stadionu jistě pěkných pár tisíc. Alespoň jsou si hráči vesměs velmi podobní, i když k fotorealistickým obličejům mají hodně daleko. Ale např. Milana Baroše, Petra Grygeru a hlavně Jana Kolera poznáte velmi snadno.

Pohyby hráčů jsou ale naprosto příšerné, to již předposlední PES na Playstation 2 má o třídu lepší rozpohybování, o animacích kopů a zákroků ani nemluvě. Tento aspekt prostě v EA vůbec neumí přiblížit realitě, ovšem také dosti odfláknutý poslední PES 6 na Xbox 360 má tuto stránku jen o malinko lepší a viditelně opět o dost horší, než je tomu u předešlého dílu na současné konzole. Ovšem v PESu také nenajdete totálně nereálné akce jako ve zdejší FIFě. To už je snad americká tradice, že útočník dává góly z jasně nereálných pozic a míč mu tak přistane na noze v okamžiku, kdy sekundu před ním byl ještě úplně jinde.

Hra prostě nutí hráče ke střele za každou cenu po stisknutí tlačítka střely a nebere přitom ohled na jeho stávající situaci. Podobně branaři občas nechytí ani jasné tutovky mířící kousek vedle nich. Skoro nikdy nevybíhají a jen nereálně trůní na brankové čáře a čumí na míč, aby v rozmáchlém gestu minuli přicházející střelu. Dále nemůžu pochopit, proč nabíhající útočníci na vysoký pas nikdy nepředběhnou hráče s míčem a stojí tak na jedné lajně se soupeři. Vrchol tomu všemu udává imbecilní A.I. soupeřů, kteří někdy nedokáží zbavit míče šikovně stojícího hráče u zámezí! Poslední zápasy na 2×8 minut skutečného času mě pak již hodně nudily, tak jsem uložil takto jednoho svého hráče ke straně po tom, co jsem vedl o dva tři góly a nechal běžet hru svým životem, přičemž jsem sledoval televizi.

Nikdy se mi nestalo, že by soupeř vzal míč a dal gól. Tímto je velká škoda, že nelze v rozjetém mistrovství či kvalifikaci měnit podmínky a nstavení hry, protože v tomto průběhu poměrně brzo vždy překonáte počítačového soupeře a kromě nejvyšších obtížností, kde soupeřovic hráči stále sprintují o závod, jsou pak další zápasy nudné a jednoznačné ve stylu 10:0 a více. Opakovačky po zápase pak nabízejí příšerně navolené kamery, ze kterých buď není nic vidět, nebo v tom horším případě jsou umístěny těsně vedle bilboardu podél okraje hřiště a při sledování míče do brány se tak zaměří právě na záda těchto reklam, takže akce není vůbec vidět! Opět musím pochválit skvělé replaye z PES 5 na PS2 a PC.

Také mě štve, že z pozápasového sumáře nelogicky zmizela tabulka s přehledem všech střelců branek. FIFA World Cup 2006 je tak typickým příkladem narychlo spíchnutého titulu, který nemá s opravdovým fotbalem mnoho společného. Ale abych jen nekritizoval, výbornou vlastností je poslední režim Challenge, který nabízí 40 různých zápasů historie, do kterých naskočíte v určitý (většinou malý zbývající čas) a musíte splnit jeden hlavní a dva vedlejší úkoly, jako otočit zápas, nedostat branku a ještě vstřelit dva góly. Takovéto zápolení je daleko zábavnější, než sterilní mistrovská kampaň a 500 bodů do achievementů za kompletní dokončení není také k zahození.

Hrál jsem i poslední PES na stejné konzoli a ani ten není buhvíjak dobrý, zklamal mě skoro stejně. Grafika je průměrná i oproti World Cupu a taková rozplizlá pozadí už jsem dlouho neviděl, nicméně chování hráčů na hřišti je alespoň akceptovatelné. Rozčarování z PESu ostatně potvrzoval i hojný bazarový prodej majitelů těchto her krátce po uvedení na trh. Ještě vyzkouším FIFu 07, ale zřejmě se opět vrátím ke starému dobrému PES 5 na PS2, který dle mého názoru převyšuje všechny modernější fotbálky z Xboxu 360 rozdílem několika gólů.

Oficiální www stránky FIFA World Cup Germany 2006 je zde.